Конференцията за климата в Бон: Войната в Украйна не е извинение за употребата на въглища

Джон Кери предупреди, че руската инвазия не трябва да служи като оправдание за тези действия на страните

Някои страни наистина увеличават производството си на въглища, като Индия, където правителството реши да отвори отново повече от 100 въглищни мини, считани преди за неефективни.
Някои страни наистина увеличават производството си на въглища, като Индия, където правителството реши да отвори отново повече от 100 въглищни мини, считани преди за неефективни.
Някои страни наистина увеличават производството си на въглища, като Индия, където правителството реши да отвори отново повече от 100 въглищни мини, считани преди за неефективни.    ©  Reuters
Някои страни наистина увеличават производството си на въглища, като Индия, където правителството реши да отвори отново повече от 100 въглищни мини, считани преди за неефективни.    ©  Reuters

Американският пратеник по изменението на климата Джон Кери изказа критика към редица големи държави, които не изпълняват обещанията, дадени на конференцията на ООН за изменението на климата COP26. Дипломатите се срещнаха в понеделник в Бон на фона на нови тревоги за енергийната сигурност. Ако страните разширят зависимостта си от въглища заради войната в Украйна, "сами ще се опечем", каза Кери.

Крехкото единство, показано в Глазгоу миналия ноември, вероятно ще бъде изпитано в Бон, заради последиците от руската инвазия в Украйна и кризата с разходите за живот. В интервю пред BBC, Кери каза, че въпреки тези затруднения, "като свят все още не се движим достатъчно бързо", за да обуздаем емисиите си, които повишават температурите. "Все още можем да спечелим тази битка", каза бившият сенатор, но това ще изисква "увеличаване на усилията на едро от страни по целия свят".

Срещата в Бон, която ще продължи до края на следващата седмица, е много по-малка от COP26 и ще се състои от основно технически преговори. Провежда се между големите конференции в Глазгоу и COP27, които ще се организират в Египет. Разговорите ще се водят от държавни служители с ограничен политически принос и ще прегледат напредъка по множество въпроси, договорени в Пакта за климата от Глазгоу.

Какво постигнаха в COP26?

Анализ на BBC показва, че по редица въпроси COP26 постигна много малко. Светът излезе от Глазгоу в енергийна криза, предизвикана от бързото покачване на цената на газа. Това беше значително усложнено от руската инвазия в Украйна и продължаващите проблеми в глобалните вериги за доставка. Цените на изкопаемата енергия се повишиха драстично, тъй като правителствата се тревожат за сигурността на доставките. Правителствата също се забавиха при представянето на нови планове за намаляване на въглерода, както обещаха да направят до септември. Списъкът на изоставащите включва страни като Индия и домакините на COP27, Египет.

Въпреки това съществува убеждението, че политическите лидери все още виждат климата като основен проблем, особено в светлината на драматичните горещи вълни в Индия и Пакистан, които бяха свързани с използването на изкопаеми горива. Дали това е вярно ще покажат дискусиите в Бон.

"Мисля, че ще гледаме на преговорите в Бон като на истински тест за това дали политическата воля е само думи", казва Алекс Скот от мозъчния тръст за околната среда E3G, "или дали има реални истински ангажименти за извършване на промените в политиката и в разходните планове, които са необходими за справяне с тези проблеми".

Ефектите от войната в Украйна

Украйна и Русия обикновено изпращат делегати в Бон, но остава да се види дали и двете страни ще участват. Д-р Светлана Краковска, която ръководи украинската делегация, казва, че климатът не е критичен проблем в момента. Но тя се надява, че преговарящите ще осъзнаят ролята на изкопаемите горива във войната и ще действат по-бързо, за да преминат от тях към други източници.

"Причината за тази война, движещата сила на тази война, са петролът и газът", каза тя пред BBC News. "Това е моментът всеки да използва възможността да спре да използва толкова много енергия и да мисли за начина си на живот."

Безпрецедентно високите цени на изкопаемите горива правят чистата енергия изключително икономически конкурентна в момента", обяснява Лаури Миливирта от Центъра за изследвания на енергията и чист въздух.

Някои страни наистина увеличават производството си на въглища, като Индия, където правителството реши да отвори отново повече от 100 въглищни мини, считани преди за неефективни. Но през първото тримесечие на 2022 г. Индия също добави 3 гигавата слънчева мощност. Това е приблизително една пета от цялата мощност на инсталираните соларни панели във Великобритания, постигната за едва 3 месеца.

В Европа, която представи планове за бързо намаляване на руската енергийна зависимост, много страни търсят алтернативни източници на изкопаеми горива преди очакваната енергийна криза през идващата зима. Притесненията на природозащитниците са, че някои страни като Германия харчат пари за дългосрочна инфраструктура за изкопаеми ресурси, като наскоро обявените планове за нови терминали за втечнен природен газ.

Това би могло да удължи използването на природен газ и да запази високите емисии.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар