Ниските инвестиции на минните компании застрашават енергийния преход

Rio Tinto, BHP и други големи групи предпочитат да изплащат дивиденти пред това да инвестират в нови проекти

Десет големи компании от минната индустрия, сред които Rio Tinto, BHP Group и Glencore, се очаква да задържат разходите си за проекти на ниво 40 млрд. долара
Десет големи компании от минната индустрия, сред които Rio Tinto, BHP Group и Glencore, се очаква да задържат разходите си за проекти на ниво 40 млрд. долара
Десет големи компании от минната индустрия, сред които Rio Tinto, BHP Group и Glencore, се очаква да задържат разходите си за проекти на ниво 40 млрд. долара    ©  Reuters
Десет големи компании от минната индустрия, сред които Rio Tinto, BHP Group и Glencore, се очаква да задържат разходите си за проекти на ниво 40 млрд. долара    ©  Reuters
Темата накратко
  • Въпреки високите цени на металите големите минни компании са предпазливи с инвестициите
  • Липсата на нови проекти допринася за недостига и поскъпването на суровините
  • Дефицит на ключови метали като литий, кобалт и никел рискува да забави енергийния преход

Големите минни компании остават предпазливи по отношение на разходите въпреки високите цени на металите, които им носят едни от най-високите печалби през последното десетилетие. Тази сдържаност вероятно ще допринесе за недостига на суровини и може да забави прехода към чиста енергия поради липса на ключови материали, предупреждава в свой анализ The Wall Street Journal.

Десет големи компании от минната индустрия, сред които Rio Tinto, BHP Group и Glencore, се очаква да задържат разходите си за проекти на ниво 40 млрд. долара, показват данни на Bank of America. Така капиталовите разходи ще останат доста под пика от 2012 г., когато са били 80 млрд. долара. Подобно на петролната индустрия, минните компании реагират на натиска на инвеститорите и дават приоритет на изплащането на дивиденти и обратното изкупуване на акции вместо на големите инвестиции. Натискът за ограничаване на щетите върху околната среда също води до свиване на разходите.

Ниски разходи въпреки големите печалби

Цената на медната и на желязната руда е нараснала с над 40% през последните две години, а за това допринасят и ниските инвестиции на добивната индустрия. Поскъпването от своя страна увеличава разходите за слънчеви панели, вятърни турбини и батерии и застрашава преминаването към възобновяеми източници на енергия.

Въпреки че печалбите на компаниите се доближават до най-високите през последното десетилетие, много от изпълнителните директори в минната индустрия са предпазливи поради нарастващите разходи за горива и оборудване, покачващите се лихвени проценти и предизвикателствата при разработването на находища в развиващите се пазари. Ограниченията в предлагането продължават да се трупат, казва Ричард Адкерсън, главен изпълнителен директор на меднодобивната компания Freeport-McMoRan. Голяма част от разходите на Freeport са за мини за мед и злато в Индонезия. Наскоро компанията прогнозира, че капиталовите ѝ разходи ще спаднат през 2023 г., след като започна по-агресивна програма за обратно изкупуване на акции и изплащане на дивиденти.

Общите глобални капиталови разходи за добив, включително на по-малки фирми и държавни предприятия, са средно около 100 млрд. долара годишно през последното десетилетие.

Според анализаторите на Bank of America минните компании трябва да харчат 160 млрд. долара годишно, за да ускорят енергийния преход достатъчно, че да се ограничи въздействието върху глобалното затопляне.

Цените на медта тръгнаха надолу през последните седмици. Това се дължи основно на забавено търсене заради антиковид локдауните в Китай, който е най-големият потребител на промишлени метали в света. Но общата тенденция през последните години е на ръст. Цените на метали като литий и кобалт, които се използват основно от производителите на батерии, се повишават още по-бързо. Литият е над 400% нагоре за последната година, а кобалтът - над 60%, по данни на Trading Economics.

Рециклиране и чист добив са сред решенията. Но засега не стигат

Автомобилни производители като General Motors и Tesla формират партньорства с производители, за да осигурят необходимите си метали. Въпреки това мениджърите очакват недостиг на материали за производството на батерии. Според анализатори автомобилните производители трябва да са по настоятелни за увеличаване на доставките от страна на минните компании или сами да инвестират в сектора.

Опасенията за околната среда спират много проекти. По-рано тази година Сърбия отне лицензите на Rio Tinto, свързани с около 2 млрд. долара инвестиция в литий заради природозащитни протести. Стартъпи за суровини в САЩ от Северна Каролина до Минесота се борят да получат необходимите разрешения и подкрепа, за да придвижат напред проектите.

За да отговорят на опасенията за екологичните последствия, някои производители на метали като компанията за желязна руда Fortescue Metals Group планират да захранват своите операции чрез слънчева или вятърна енергия, батерии и водородно гориво, за да намалят своя отпечатък върху околната среда. Инвеститорите подкрепят и компаниите за рециклиране на батерии, които събират материалите от стари батерии и ги връщат обратно в световните вериги за доставки. Миналия месец Glencore обяви дългова инвестиция от 200 млн. долара в компанията за рециклиране на батерии Li-Cycle Holdings.

Но ако разходите за нови мини не се увеличат, това ще бъде пречка пред прехода за чиста енергия, смятат анализатори.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар