Кипър има потенциал да замени Русия в доставките на газ за Европа

Напрежението между Гърция и Турция обаче едва ли ще позволи това да се случи

Месец след началото на руската инвазия в Украйна енергийното министерство на Кипър съобщи, че в сондаж за въглеводороди край Кипър се потвърждава наличието на висококачествен газ в зона, която се експлоатира от ExxonMobil и Qatar Petroleum.

"Съвместното предприятие ще пристъпи към подробен анализ и оценка на събраните данни, за да уточни качествените и количествените характеристики на резервоара, но и потенциала за разработване и комерсиализиране на находката", се казва още в изявлението на кипърското министерство на енергетиката.

Оттогава обаче новини за развитие в оценката на газа и бъдещи планове за добива му няма, което не би трябвало да е изненадващо. Кипърските власти обявиха откритието на първото голямо газово находище край острова преди 11 години, но то все още не е в употреба за добиване на газ.

(Не толкова) стар конфликт

Причината - конфликт на интереси. Турската инвазия в Кипър през 1974 г. раздели острова на Севернокипърска турска република, призната като такава само от Турция, и Република Кипър, страна - членка на ЕС. Оттогава напрежение относно морските граници и природните ресурси на острова води до честа размяна на остри реплики между Анкара и Атина - пример за това беше откритието на газовото поле "Афродита" през 2011 г., когато Турция заяви, че Кипър трябва да се въздържа от действия във водите около находището, и пусна свои незаконни сондажи там, заради което стана обект на санкции от ЕС.

Днес Турция настоява газът в района да преминава през нейна територия на път към Европа, а в същото време Атина търси начин това да се случва през Кипър и Гърция. Началото на войната в Украйна донесе надежди за взаимно сътрудничество между турските и гръцките власти с цел улесняване на енергийната зависимост на Европа към руски газ, които бързо пропаднаха.

"Имайки предвид близкото минало и нашия опит с Турция, не бяхме достатъчно наивни, че да вярваме, че Турция е променила отношението си към Кипър и Гърция за една нощ", казва Корнелиос Корнелиу, висш служител в кипърското министерство на външните работи.

Нарастващото напрежение между властите в Анкара и Атина има потенциала да обезкуражи енергийни компании от инвестиции и проучвания около острова, с което би се възпрепятствало не само увеличаването на приходи от изкопаеми горива, което само по себе си е решаващо за кипърската икономика, но и намаляването на значителната зависимост на Европа от руски газови доставки.

Възможността за Кипър

На този етап ExxonMobil и Qatar Energy предприемат общи действия за извличане на газ от района. Очаква се и Eni и Total да започнат работа около острова през следващите седмици, съобщава Politico. Кипърският енергиен министър Наташа Пилидес съобщи също, че съвсем скоро ще се създаде и консорциум, ръководен от Chevron, целящ да излезе с предложения относно находището "Афродита".

Възможен ход може да бъде свързването на газовото поле "Афродита" с египетски терминал. Politico съобщава, че гръцка компания е представила предложение на кипърските власти, което ще свърже израелските газови находища с Кипър чрез малък тръбопровод, като плаваща инсталация ще бъде построена в близост до острова, която ще служи за разпределителен пункт за останалата част от Европа. Турция излезе с предложение за по-евтин, алтернативен газопровод, който да минава през нейната територия.

"Що се отнася до енергетиката в региона на Източното Средиземноморие, има геополитическо, както и икономическо измерение, които заедно влияят върху осъществимостта на енергиен проект", каза посланикът на Турция в Атина, твърдейки, че Анкара трябва да участва в износа на газ в района на всяка цена.

Турският външен министър също предупреди преди няколко седмици, че страната ще бъде единственият път за израелски газ, ако Израел реши да изнася за Европа, след като Израел, Гърция и Кипър подписаха споразумение за изграждане на подводен захранващ кабел, свързващ техните електрически мрежи и предлагащ захранване в случай на извънредни ситуации.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  beky avatar :-|
  beky
  • + 2

  Факт е, че на юг и югозапад от Кипър има разкрити богати нефто-газови находища.
  Проблемите преди бравурните заглавия тук са няколко.
  1. Това са дълбоководни сондажи и експлоатацията им е скъпа;
  2. Турция предяви претенции за ИИЗона в този район на Северно-кипърската турска република. Допускам, че е заради находищата;
  3. САЩ м.г. порязаха идеята за гръко-израелски газопровод оттам до контитетнална Гърция. Просто чрез кипърския газ доставките за ЕС на шистов иззад океана се обезсмислят. А с това и енергийната еврозависимост;
  4. Понастоящем газът от този район се вози до заводи за втечняване в Израел и Египет. Навлото и застраховките на газовозите от Египет и Израел до регазификатор в ЕС трябва да е в пъти по евтино от това на американския шистов от Тексас и Луизиана.
  И се замислям защо Киро спазари възможно най-скъпия газ, а не пусна Лолер да попита евреите?

  Та: газ за ЕС от Кипър на този етап е просто хубав сън.
  Тази зима в ЕС определено ще се студува.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 2

  Няма никакво значение къде наблизо има находища. Защото и Румъния, и Либия, и Алжир, и Египет добиват газ.
  Същественото е договарянето. Защото в момента с газа не е като на Женския пазар с доматите - има бол. Търговията с газ е обвързана с договори, които гарантират и двете страни.
  В момента ЕС търси евтин газ от Катар, ама ако може без договор...Затова Доха ще продължава да си обслужва договорните клиенти от Югоизточна Азия, а за Брюксел - ако вятърът случайно довее някой газовоз.

  По драматично е положението на БГ с газа. Киро и Асен изобщо не търсят доставчик с дългосрочен договор. Мотото им видимо е: след нас - потоп.

  Нередност?
 • 3
  yfu16319541891076305 avatar :-|
  русороби вън
  • + 1

  Пуйките веднага и те да се набутат където не ги търсят. Трябвало било да участват. Ай fuck off

  Нередност?
Нов коментар