Украйна: Няма напредък по преговорите с Русия за разблокиране на зърното

Киев поиска от Турция да предприеме спешни мерки спрямо кораб под руски флаг със зърнен товар

Украйна осигурява около 13% от износа на зърно в глобален мащаб
Украйна осигурява около 13% от износа на зърно в глобален мащаб
Украйна осигурява около 13% от износа на зърно в глобален мащаб    ©  Reuters
Украйна осигурява около 13% от износа на зърно в глобален мащаб    ©  Reuters

Няма напредък по преговорите за прекратяване на руската блокада спрямо украинските пристанища и износа на зърно. Вместо това Москва използва разговорите, за да затвърди военните си цели, посочва Киев. Турция и ООН опитват да посредничат за намирането на решение за блокадата в Черно море, която доведе до опасения за глобален недостиг на храна. Но украинският зам.-министър на икономиката Тарас Качка твърди, че спекулациите за пробив в преговорния процес са "по-оптимистични от действителността". "Всеки опит за разчитането на добрата воля на Русия относно постигането на решение не заслужава доверие", казва Качка, цитиран от Financial Times.

Същевременно Украйна поиска от Турция да предприеме "спешни мерки" спрямо кораб под руски флаг, превозващ 7 хил. тона зърно от окупираното от Русия пристанище в Бердянск до турското пристанище в Карасу. Не е ясно откъде идва зърното на борда, но Москва е обвинявана, че присвоява украинска реколта от областите, които контролира, пише Politico.

Черноморските пристанища са без алтернатива

Изказването на Качка идва дни след като лидерите на Г-7 поискаха от Русия да вдигне блокада в Черно море преди жътвата в Украйна, тъй като нарастват опасенията, че бързо ще свърши капацитетът за складиране в страната, ако не се освободи място за новата реколта. Украйна осигуряваше около 13% от износа на зърно в глобален мащаб преди началото на войната.

Според Качка блокадата е част от плана на Русия да доминира Черно море и да упражнява влияние върху световните пазари на храни, както прави в Европа с експорта на природен газ. "Зърното дори е по-добро за използване от газа, защото търсенето не е гъвкаво. По отношение на газа може да се премине на въглища, но всеки се нуждае от хляб", заявява украинският зам.-министър на икономиката.

По думите му Киев би приел морското присъствие на трета страна, която да ескортира плавателните съдове, включително британския, американския или турския флот. Но западните държави са против директна конфронтация с Русия, макар че помагат с финанси и оръжия на Украйна.

"Русия задушава Украйна, като блокира пристанищата й. Няма алтернатива на черноморските пристанища при доставянето на храни в размер на 50 млн. тона за глобалните пазари", посочва Анди Хъндър, председател на Американската търговска камара в Украйна. И допълва, че дори и да бъде постигната сделка, която да позволи преминаването на ескортирани кораби, търговските плавателни съдове няма да искат да минават през води, които са контролирани от руските сили: "Руските ракети и военни са прекалено голям риск за търговските кораби и застрахователните компании."

Изтегляне от Змийския остров

През седмицата Москва изтегли силите си от Змийския остров - стратегическа база в Черно море, като заяви, че това е "демонстрация на добра воля", която да спомогне за възстановяването на украинския износ на зърно. Кремъл коментира, че руските войски са "изпълнили задачите си", и така се показва на световната общественост, че "Москва не блокира усилията на ООН за организирането на хуманитарен коридор за износ на земеделски стоки от Украйна".

Киев отхвърли това заявление и посочи, че руските сили са били изтласкани от Змийския остров с артилерийски огън. И повтори твърдението си, че преговорите с посредничеството на ООН са в застой, тъй като Москва се опитва да ги използва, за да заздрави доминацията си в Черно море, което използва за ракетни удари по украинска територия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар