Позорната роля на Доналд Тръмп в щурма на Капитолия

Последното свидетелство е най-осъдителното досега

Когато поддръжниците на президента се събраха пред Белия дом, преди да щурмуват Капитолия, Тръмп, изглежда, е разбирал насилственото намерение на тълпата.
Когато поддръжниците на президента се събраха пред Белия дом, преди да щурмуват Капитолия, Тръмп, изглежда, е разбирал насилственото намерение на тълпата.
Когато поддръжниците на президента се събраха пред Белия дом, преди да щурмуват Капитолия, Тръмп, изглежда, е разбирал насилственото намерение на тълпата.    ©  Reuters
Когато поддръжниците на президента се събраха пред Белия дом, преди да щурмуват Капитолия, Тръмп, изглежда, е разбирал насилственото намерение на тълпата.    ©  Reuters

През целия период на Доналд Тръмп в американската политика имаше много дни на експлозивни показания пред комисиите в Конгреса или разследващите звена: Джеймс Коми, бившият директор на ФБР, свидетелства за внезапното си уволнение; Робърт Мюлер, спецпрокурор, описа подробно степента на руската намеса в изборите през 2016 г.; Кристин Блейзи Форд обвини Брет Кавано, сега съдия във Върховния съд, в сексуално насилие. И все пак нито едно от тях не може да се окаже толкова незаличимо, колкото това на Касиди Хътчинсън, която на 28 юни даде показания пред комисията, разследваща нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. от про-Тръмп тълпа.

В продължение на два часа Хътчинсън, която беше старши помощник на Марк Медоус, последният началник на президентския щаб, спокойно описа своите наблюдения за Тръмп и неговите приближени във и около онзи съдбоносен ден. Свидетелството беше осъдително. Медоус е бил многократно предупреждаван за възможността от насилие, знаейки според Хътчинсън, че нещата могат да станат "наистина, наистина лоши" на 6 януари, деня, в който Конгресът ще преброи гласовете на електоралната колегия, потвърждаващи изборната победа на Джо Байдън.

Когато поддръжниците на президента, разгневени от изфабрикувани обвинения в избирателни измами, се събраха пред Белия дом, преди да щурмуват Капитолия, Тръмп, изглежда, е разбирал насилственото намерение на тълпата. Някои въоръжени членове на групата са отказали да преминат през магнитометри (или накратко магове), поставени от тайните служби. Тяхното отсъствие щяло да създаде пред телевизионните камери впечатлението, че събирането не е с максимален капацитет. Президентът според Хътчинсън намирал това за неприятно. "Не ме интересува, че имат оръжия. Те не са тук, за да ме наранят. Махнете скапаните магове оттук. Пуснете хората ми да влязат. Те могат да маршируват до Капитолия от тук", са били думите на Тръмп според нея.

Намеренията на президента

След митинга президентът е имал намерение да се присъедини към поддръжниците си в самия Конгрес - нещо, което беше обещал да направи в речта си. Когато охраната на Тръмп отказва да го пусне, Хътчинсън предаде (тя не е присъствала на инцидента), че той се опитал да грабне волана на президентската лимузина и се хвърлил върху член на тайните служби. Президентът е планирал безумна схема, за да стигне до авангарда на своята партизанска армия - план, за който Пат Сиполоне, съветникът на Белия дом, тогава предупреждава Хътчинсън, би означавал "да бъдем обвинени във всяко престъпление, което можем да си представим".

Хътчинсън свидетелства, че е чула Медоус и Чиполоне да говорят след среща с гневния Тръмп по-късно същия ден. "Той не иска да прави нищо", е казал Медоус относно новопоявилите се новини за щурма на Капитолия, на което Чиполоне е отговорил: "Кръвта ще бъде по шибаните ви ръце." Позовавайки се на разговор, в който на Тръмп е казано, че тълпата скандира да обесят вицепрезидента Майк Пенс, който е отказал да узурпира преброяването на изборите, Медоус е казал: "Чухте го, Пат. Той смята, че Майк го заслужава. Той не смята, че правят нещо нередно."

Членовете на кабинета на президента са били толкова отвратени от действията му, че сериозно обмисляли да се позоват на 25-ата поправка, която би отстранила президента от власт. На следващия ден Тръмп трябвало да бъде разубеден да не споменава възможността за помилване на онези, които са участвали в опита за въстание. Медоус и Руди Джулиани, адвокатът на президента (който заведе съдебни дела за избирателни измами и оказа натиск върху щатските законодатели да не признаят законните изборни резултати), по-късно поискали президентски помилвания.

Изслушването, насрочено с малко предизвестие, е вид спектакъл в най-гледаното време, който може да пробие сред републиканците, които до голяма степен се опитаха да изтласкат мащаба на прегрешенията на Тръмп от съзнанието си. Бившият президент все още е очевидно начело на партията - човекът, усърдно ухажван от много кандидати в продължаваща поредица от републикански първични избори.

Но нито Хътчинсън, нито други видни свидетели, призовани от комисията, могат лесно да бъдат отхвърлени като анти-Тръмп. И те излагат с болезнени подробности степента на заговора на Тръмп да подкопае американската република: твърдение за измама на изборите с безразсъдно пренебрежение към истината; измислянето на абсурдна правна теория, че действащият вицепрезидент по същество е имал пълномощие да определя следващия президент; и интензивната кампания на натиск, водена срещу държавните законодателни органи, и Пенс просто да се съгласят с този самопреврат. Всичко това кулминира в трагедията на деня и петното, за което Републиканската партия все още показва твърде малко решимост да помогне да бъде изтрито.

Демократите често са се надявали, че съдебно-счетоводна експертиза като тази ще прекъсне треската "Тръмп", която засегна Републиканската партия през по-голямата част от десетилетието. Всеки път те са разочаровани да установяват, че силите на крайната партизанщина, съчетани с поддържането на партийния елит, са твърде мощни, за да бъдат преодолени. Изключително голям дял от републиканците все още свидетелстват за главната лъжа на кампанията на Тръмп - че изборите са били откраднати от законния победител. Ако подобни показания не са достатъчни, за да подтикнат Републиканската партия да го изтрие, трудно е да си представим какво би могло.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар