Как напрежението между Китай и Тайван може да повлияе на глобалните търговски вериги

През Тайванския проток преминават важни пътища от Япония и Южна Корея до Европа

Общо три от шест зони в близост до Тайванския проток, водната ивица, свързваща Китай с острова, бяха блокирани
Общо три от шест зони в близост до Тайванския проток, водната ивица, свързваща Китай с острова, бяха блокирани
Общо три от шест зони в близост до Тайванския проток, водната ивица, свързваща Китай с острова, бяха блокирани    ©  Reuters
Общо три от шест зони в близост до Тайванския проток, водната ивица, свързваща Китай с острова, бяха блокирани    ©  Reuters
Темата накратко
 • Продължителни военните обучения в близост до двете основни пристанища на Тайван, крият рискове за международната търговия и в дългосрочен план биха й навредили.
 • Половината от световните контейнерни превози и 88% от най-големите товарни кораби в света са преминали през пролива тази година.
 • Добра новина е, че в началото на тази седмица трафикът във въздушното пространство над Тайван започва да се нормализира.

Ескалиращото напрежение между Китай и Тайван отново изведе на преден план рисковете, от които са заплашени глобалните търговски вериги. Военните учения, последвали визитата на председателя на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси в Тайван, наподобяват опити за блокада на зависимия от износ остров, над който Пекин претендира, че има суверенитет. Миналата седмица някои търговски кораби бяха принудени да променят курса си, а авиокомпаниите отмениха полети, след като получиха указания от Пекин за територии, които да избягват по време на ученията.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Темата - очаквано - е убита от "авторката".
  Естествено, липсва причинно-следствената връзка от украинизицията от САЩ на Тайванския въпрос.

  По-същественото е, че независимо кой е обявен за "автор" на приличащите си като кокоши яйца текстове, на очи се набива кономерност.

  Абсолютната повторяемост на система от елементи при "изграждането" на външнополитическите материали в Капитал ме кара да мисля, че реални журналисти на Иван Вазов 30 няма, а генерирането на текстовете се върши от компютърна програма, която джурка на случаен принцип и някакви зададени nickname, като СГ, МС и днешната "експертка" по Тайван Юлвие Изет от някакво НПО за млади
  таланти. Тя не уреждаше ли пътувания на ученици по програми?!

  Вече мога да направя и ръководство за генериране на "статии" тип Капитал:
  1. Задължително позоваване на FT или Reuters. Еднократно;
  2. Цитиране на двама-трима абсолютно непознати на публиката "експерти" (генерирани от програмата на случаен принцип), представители на също толкова неизвестни "авторитетни" компании/университети;
  3. Промъкване в свързващия тия жалони текст на твърдения (без нужда да се подкрепят с факти/доказателства) от политическия речник на страната-грантодател.
  Програмка!

  Затова в Капитал никога не присъстват познати на публиката експерти по предлаганите теми. Няма и интервюта, защото те се правят от живи хора, а не от ботове.
  Пък и уважаващи себе си личности няма как да бъдат накарани да произнесат нужната на Капитал в пропагандния момент словесна конфигурация.

  Затова - генерираща текстове компютърна програмка!
  Фураж за публиката!

  Нередност?
Нов коментар