Годината, в която Афганистан се върна четвърт век назад

След идването на талибаните вече няма стрелба, бомби и сражения. Но пък има глад, репресии и "невидими" жени

Според ООН Афганистан в момента е единствената държава в света, където на момичетата е забранено да посещават средно училище
Според ООН Афганистан в момента е единствената държава в света, където на момичетата е забранено да посещават средно училище
Според ООН Афганистан в момента е единствената държава в света, където на момичетата е забранено да посещават средно училище    ©  Reuters
Според ООН Афганистан в момента е единствената държава в света, където на момичетата е забранено да посещават средно училище    ©  Reuters
Темата накратко
 • Обещанията на талибаните, че сега ще е по-различно, не се материализираха.
 • Жените отново биват изтласквани от публичния живот и лишавани от образование и работа.
 • Изключването на жените е последното нещо, което намиращата се в състояние на свободно падане афганистанска икономика може да си позволи.

Най-ярката метафора за ситуацията на жените в Афганистан една година след идването на талибаните на власт са витрините на магазините. Там роклите са изложени на манекени без глави - по заповед на талибаните. Бездушните фигури без лица символизират годината, в която Афганистан се върна четвърт век назад. И отново се превърна в страна, където режимът иска "да направи жените невидими" (по израза на специалния докладчик на ООН за човешките права в Афганистан Ричард Бенет).


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  BBB avatar :-|
  D.r D
  • - 6
  • + 3

  Пред абсолютно подобен магазин случайно паркирах преди 2-3 години в Ксанти. Да, бях изумен, че виждам на витрината подобни увити до под глезените и зачулени манекени не в Техеран, Кандахар, Джеда или Сана, а в европейска Гърция...

  И се питам крайното англосаксонско сектантство да се налага като единствено правилен колониалният социален модел не е ли вече отживелица? Все пак XIX век свърши отдавна.

  Защото всеки може да се замисли, че в случая става въпрос единствено за цивилизационна норма, налагана не просто от изгонилите САЩ от страната си талибани, а възприета от няколко млрд. мюсюлмани в целия свят. В подобен вид се обличат и с подобни морални норми се съобразяват мюсюлманските жени от мароканските пустини на запад през теократичните персийски монархии до островите на Индонезия на изток!

  Помните, вярвам, какво се случи при сблъсъка на цивилизациите в Кьолн и Дюселдорф през Новогодишната нощ на 2016 г, когато мюсюлмански мъже-мигранти налетяха на германски момичета с мини поли?

  Не другаде, а в свръхбогатата и свръхамериканизирана Саудитска Арабия и в момента не е прието неженени жени да излизат сами по улиците. Жените там едва м.г. получиха право да шофират! Няма хумани училища и университети, а единствено религиозни!
  Не съм се интересувал как стои въпроса с правото на жените на аборт, но допускам, че и там са загазили като полякините и американките...

  И в този ред на мисли се вижда колко все по-абсурдно става вмешателството и обявяването на една единствена цивилизационна норма - англосаксонската - за универсално правилна.

  Няма как да е!

  И хайде да престанем с тъжния плач, че едни хора, чиито живот изобщо не познаваме, не приемат цивилизационния диктат на едни други хора, на които ни приучиха да се кланяме.

  Нередност?
Нов коментар