ОПЕК+ намали доставките на петрол, за да повиши цените

Организацията на износителите на нефт даде сигнал на Запада, че може да действа по-агресивно на пазара

Обръщането на политиката от ОПЕК+ бележи край на месеците на увеличаване на доставките по време на възходящата тенденция на цените, довела сорта брент до рекордно високо ниво по-рано тази година след инвазията на Русия в Украйна
Обръщането на политиката от ОПЕК+ бележи край на месеците на увеличаване на доставките по време на възходящата тенденция на цените, довела сорта брент до рекордно високо ниво по-рано тази година след инвазията на Русия в Украйна
Обръщането на политиката от ОПЕК+ бележи край на месеците на увеличаване на доставките по време на възходящата тенденция на цените, довела сорта брент до рекордно високо ниво по-рано тази година след инвазията на Русия в Украйна    ©  Reuters
Обръщането на политиката от ОПЕК+ бележи край на месеците на увеличаване на доставките по време на възходящата тенденция на цените, довела сорта брент до рекордно високо ниво по-рано тази година след инвазията на Русия в Украйна    ©  Reuters
Темата накратко
 • ОПЕК и съюзниците й, включително Русия, ще предприемат действия, за да защитят цените на петрола.
 • Анализаторите смятат, че намалението има геополитическа тежест, която надхвърля цената на петрола.
 • Решението ще задълбочи енергийната криза в ЕС, който се насочва към рецесия.

ОПЕК+ се договори да намали доставките на суров петрол в опит да подкрепи цените и по този начин отхвърли призивите на западните правителства, които се стремят да ограничат инфлацията в условията на ескалираща енергийна криза.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tos_buratino avatar :-|
  tos_buratino
  • - 4
  • + 7

  Малката войничка на САЩ с Русия започна да им излиза много скъпо и те се опитват да разхвърлят разходите на другите страни. С васалите от ЕС не срещнаха никакви проблеми. На Урсула и Борел, като им кажеш направи циганско колело, само питат колко пъти. Обаче арабите не искат да плащат и показаха пръст на нефелния дядка.

  Нередност?
 • 2
  vagabond66 avatar :-P
  vagabond66
  • - 1
  • + 1

  Падането на цената на нефта и газа , се отлага за бъдеще не определено време!

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Безнадеждна е гл.т. "Западът е прав, а всички останали - не", колкото и пропаганден ресурс да се налива в нея.

  Т.н. Запад са реално метрополиите на бившите колониални империи: Британската с колониите (САЩ) и доминионите (Австралия, Н.З, Канада), Френската, Белгийската, Нидерландската, Испанската и на синджир победените в последната война и видимо с отнета субектност Германия и Япония.
  Това е т.н. Запад!

  Пропагандният трясък по К. ламарината кара масата да забрави, че има и Китай, и Индия, и Бразилия, и Чили, и Саудитски, и Турция, и Иран, и Индонезия, и Конго, и Филипините, и Египет, и...още 4/5 от страните-членки на ООН.

  Капитализмът е пазар. Идеологическите опити да се въздейства на пазара, което в момента прави ЕК, са безумици, които като бумеранг ще се върнат към гражданите на страните-идиоти, които ги налагат.

  Реакцията на ОРЕС+ на Лайнен&Со хрумките за поставяне на ценови тавани за нечии продукти (ако мине: днес за Русия, утре - на други...) е бърза и като по учебник: свиване на добивите, т.е. създаване на дефицит и покачване на цените.

  Поставянето от купувача на предел на цените на продавача е като гладясал да влезеш в ресторант и да заявиш на собственика, че храната му ти е скъпа и искаш да ти я намали. Той ще свали ли цената?
  Неть!
  А на съседните маси ще продължават да се хранят обилно, плащайки си...

  Не можа ли т.н. Запад за толкова десетилетия след краха на колониализма да проумее, че вече не разполага с природните ресурси на колониите и е зависим от вноса им?

  Не светна ли на никого от т.н. европейски политици, че конфронтационната им политика като с камшичен удар ще помете собствените им икономики и грижливо пазения стандарт на бюргерите?

  Интересното е, че реакцията на ОРЕС е сигнал, че останалият свят започва да реагира на западното дебелоочие и самовнушението за световен западноцентризъм.
  Да, има го - от Ла Рошел на запад до Мюнхен на изток.
  И дотам!
  Светът изобщо не е от Ал Рошел до Мюнхен. Просто спомнете си часовете по география.

  Западът, ако продължи да кара по тая пътека, ще свърши в блатото.
  И дали не е време българите да се усетим, че отново са ни сложили от женската страна на сватбата?
  Както бяхме при Втория райх през 1918 г,
  Както бяхме при Третия райх през 1944 г.
  Както бяхме при Съветския блок през 1989 г.
  Както сме в ЕС и нато сега.

  Западът са метрополиите на колониалните империи.
  Ние сме от тия, дето им мият клозетите, перат мръсното бельо и чукат токове до вратата.

  Хайде, стига вече!

  Нередност?
 • 4
  ahj21578679 avatar :-@
  ahj21578679

  Ако България се присъедини към директивата на ЕК за таван на цените на нефта и продуктите му, ще си припомним началото на 90-те с купоните за бензин и нощните опашки пред бензиностанциите. Пълни и доказани идиоти!

  Нередност?
Нов коментар