🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия вече не е в състояние да защитава съюзниците си

През последния месец три от страните - членки на ОДКС, влязоха във въоръжени конфликти

По време на своето посещение в Армения Нанси Пелоси, която е най-високопоставеното длъжностно лице на САЩ, обеща подкрепата на САЩ
По време на своето посещение в Армения Нанси Пелоси, която е най-високопоставеното длъжностно лице на САЩ, обеща подкрепата на САЩ
По време на своето посещение в Армения Нанси Пелоси, която е най-високопоставеното длъжностно лице на САЩ, обеща подкрепата на САЩ    ©  Reuters
По време на своето посещение в Армения Нанси Пелоси, която е най-високопоставеното длъжностно лице на САЩ, обеща подкрепата на САЩ    ©  Reuters

Азерското настъпление в Нагорни Карабах през 2020 г. беше прекратено с посредничеството на Русия, като арменският премиер Никол Пашинян позволи на Москва да разшири присъствие в Армения, като изгради нови бази в страната в допълнение към разширената си роля в Нагорни Карабах. Поради затруднения в Украйна Русия беше принудена да изпрати на фронта свои военнослужещи, които до този момент са били разположени в Сирия и Таджикистан, а според някои източници Москва е прехвърлила в Украйна и войници от 102-ра военна база в арменския град Гюмри, пише Foreign Policy.

Невъзможността на Русия да подкрепи Армения окуражи Азербайджан, чиито сили миналия месец отново навлязоха на арменска територия, което доведе до някои от най-тежките сблъсъци между двете страни след конфликта им от 2020 г.

Липса на руска подкрепа

След сраженията от 12-14 септември Армения се обърна към Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), за да поиска пряка намеса. ОДКС действа подобно на НАТО, като чл. 4 от договора за колективна сигурност гласи, че агресията срещу една държава членка се счита за агресия и срещу другите и че по нейно искане всички останали членове са длъжни да ѝ осигурят необходимата помощ. През януари тази година организацията изпрати свои сили в Казахстан, след като президентът Токаев поиска помощ от своите съюзници да стабилизира обстановката в страната. Организацията обаче отказа да предостави на Армения военна помощ, като вместо това предпочете да изпрати разследваща мисия.

"За днес основната задача беше да посетим районите, в които е имало сблъсъци: обекти, населени места, позиции на арменската страна, които са били атакувани. Опитваме се да бъдем възможно най-безпристрастни, затова работим с факти и е твърде рано да правим каквито и да било заключения. Като цяло то ще бъде включено в цялостното обобщение на работата на мисията", заяви ръководителят на мисията генерал-полковник Анатолий Сидоров пред руската агенция ТАСС.

Това не е първият път, когато организацията отказва да подкрепи Армения в сблъсъците ѝ с Азербайджан. През 2020 г. ОДКС отново отказа да се намеси, като оправда своето решение с аргумента, че военните действия не се провеждат на арменска територия. На 18 септември в арменската столица Ереван се проведоха протести, искащи страната да напусне организацията. Същия месец Таджикистан и Киргизстан, две други членки на ОДКС, влязоха в сблъсък помежду си.

Американска намеса

Армения и Азербайджан договориха примирие на 14 септември, като според арменските власти сблъсъците са довели до смъртта на 155 военни от двете страни. В хода на сраженията Държавният департамент на САЩ призова и двете страни да се въздържат от "военни действия" и да се придържат към прекратяване на огъня, като подчерта, че "този спор не може да има военно решение".

По време на своето посещение в арменската столица Нанси Пелоси, която е най-високопоставеното длъжностно лице на САЩ, посетило страната от обявяването на нейната независимост през 1991 г., осъди "незаконните" гранични нападения на Азербайджан срещу Армения и използва посещението си, за да обещае подкрепата на САЩ.

"Остро осъждаме тези нападения. Това беше инициирано от азербайджанците и това трябва да бъде признато", заяви Пелоси. Тя добави, че САЩ се вслушват в мнението на Армения относно нуждите ѝ от отбрана и заяви, че Вашингтон иска да подкрепи страната в това, което тя определи като "глобална борба между демокрацията и автокрацията".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    Време е кавказките и средноазиатските държави да отхвърлят руското робство.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3

    До коментар [#1] от "evpetra":

    Да цъфнат и вържат като нас...

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 3

    До коментар [#2] от "mickmick":

    Чиче, ела да ти дам рубли да си ходиш в руZZия

    Нередност?
Нов коментар