ЕК препоръча членство за Босна и Херцеговина и предупреди Сърбия

Белград изостава в процеса към еврочленство заради неприлагането на европейските санкции срещу Русия и проблемите с демокрацията и върховенството на закона

European commission (audiovisual service)
European commission (audiovisual service)
European commission (audiovisual service)    ©  European commission (audiovisual service)
European commission (audiovisual service)    ©  European commission (audiovisual service)
Темата накратко
 • ЕК иска да предостави историческа възможност на Босна и Херцеговина за еврочленство. То е свързано с реформи в държавата, а крайното решение ще е политическо и се очаква през декември.
 • Процесът е част от геополитическата стратегия на ЕС да ограничи влиянието на Русия и Китай на Балканите и на Изток (Украйна, Молдова).
 • Сърбия прави крачка назад в процеса си на присъединяване, забавен заради близките отношения с Москва, неприлагането на европейските санкции срещу Русия и проблемите с демокрацията и върховенството на закона.

Всяка година Европейската комисия приема "Пакет за разширяване" - набор от документи, които оценяват напредъка, постигнат от страните кандидати за членство в ЕС и потенциалните кандидати. В доклада за 2022 г., представен от изпълнителния орган на ЕС миналата седмица, се очертаха две важни послания. Първото е, че ЕК приветства Босна и Херцеговина за кандидат-член на ЕС. И второто е, че комисията остро критикува Сърбия за проблемите с Косово, неприлагането на европейските санкции срещу Русия и проблемите с демокрацията и върховенството на закона.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  BBB avatar :-|
  D.r D
  • - 1

  В мъртвородената измислена република Босна и Херцеговина има една съставна част - Република Сръбска. Тя и нейният председател Мирослав Додик са големият трън в петата на Запада.

  Просто защото според Дейтънското споразумение от 1995 г, Босна и Херцеговина е конфедерален тип държава, която се състои от две административни единици: Федерация Босна и Херцеговина (51% от територията) и Република Сръбска (49%).

  Казано с думи прости, ЕС/САЩ искат да премачкат самоопределението на сърбите и да използват това като лост за натиск сруще Белград.
  Колкото и да е въртелив Вучич, загърбването на сънародниците от Република Сръбска ще го прати в политическия ад.

  Сърбите имат зверски сетива за усещане на заплаха. Затова ЕС се възприема на запад от Калотина като изпята песен за разлика от Русия.
  Сближаването на Сърбия с Русия става все по-тясно. Вероятно сърбите отново, както във всички големи конфликти в Европа, ще са на страната на победителите.
  Което как пък нито веднъж не се случи на нас, българите!
  Вероятно защото оставяме политиците ни прекалено много да си въртят дупетата.

  Нередност?
Нов коментар