🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Накъде завива Китай с великия кормчия Си

Твърде голямата концентрация на сила в ръцете на президента прави него и страната му по-слаби

Коронацията на император Си    ©  Reuters
Темата накратко
 • Преизбирането на Си за безпрецедентен трети мандат прави 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия повратен момент.
 • Вътре в Китай неспособността на Си да коригира курса означава разширяване на авторитаризма и свиване на икономическите възможности.
 • Навън означава загуба на важен двигател на растеж за глобалната икономика, засилване на конфронтацията със САЩ и ЕС и покачване на напрежението в Азия.

Най-важните избори в света през тази година всъщност изобщо не са избори. Те са по-скоро комунистическият еквивалент на коронация.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 2

  Смутен съм от казионното мислене, демонстрирано в текста: комунисти, авторитаризъм, конфронтация! Нищо друго не е видяла авторката...

  Китай е д р у г а ц и в и л и з а ц и я! Убийствено глупаво е със западните алгоритми да се подхожда към нея. Да, четейти съжденията из текста - видимо може, но какъв е смисълът да натрапваш невярна (но идеологически подходяща) представа за нещо, с което съвсем скоро предстои да се срещнеш?

  Неолибералните газети вече ходят в едни и същи обувки по отношение на всички страни по света, които повече или по-малко загърбват американоцентричния модел.
  Та дори и доскорошният първи сателит на САЩ в Близкия - Саудитска Арабия - кандидатства за член на BRICS (Бразилия,Русия, Индия, Китай, ЮАР). Преди нея го направиха Аржентина и Турция.


  Лед тронулся, господа присяжные заседатели!
  Светът се променя по-бързо, отколкото западната пропаганда може да се пренастрои. Затова сме принудени да четем подобни, тип Работническо дело от 50-те, уводни статии, заклеймяващи враговете.

  Искам да напомня на авторката, че:
  а) не Китай инициира търговската война със САЩ, а инициатор й беше президентът Тръмп;
  б) о. Формоза/Тайван винаги е бил част от Китай. През 1947 г. там се оттегля разбитата от НОАК в гражданската война армия на Гоминдана, начело с ген Чан Кайши;
  в) през 1972 г именно САЩ са инициатори на изваждането от ООН на Тайван и приемането на негово място на КНР, която скоро след това става постоянен член на СС на ООН;
  г) принципът за неделимост на Тайван от Китай се подкрепя от целия свят с изключение на Литва (официално) и САЩ (неофициално).

  Лошото е, че Западът с латентното си колониално мислене няма да има време да го промени, защото промените в света са толкова динамични, че приближава момента, когато никой няма да се интересува от мнението на политическите лидери на все по-закъсваща Европа.

  Следете геополитическите ходове на съседна Турция.
  Това е в много умален мащаб геополитическата стратегия на Поднебесната.
  А че тя не устройва Запада е повече от естествено.
  Робовладелците да ни би да са били щастливи от освобождаването на робите им при следващия строй?

  Задава се новото. Промяната.
  Да, не е ОК, че то иде с китайска специфика, която има много малко общо с нашия цивилизационен модел, но западните политици направиха всичко възможно след руската мечка да разсърдят и китайския дракон.

  Както писах по-рано: учете китайски.

  Нередност?
 • 2
  svetlozar_savov avatar :-P
  SS
  • + 1

  След династиите Цин и Мин се пече тази на другарят Си !

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2

  До коментар [#2] от "SS":

  Доста династии са минали през Китай. Все пак е държава на над 4 000 години. За старвение залязващият хегемон е на някакви 250.

  Бях в Китай през 80-те. Убийствена мизерия!
  За последните 10 г. управляващата партия е извадила 150 000 000 (!) китайци от границите на бедността. Това е населението на Франция, Германия и Белгия!
  ККП по времето на Дън Сяопин и следващите се възползва перфектно от противопоставянето СССР-САЩ и Западът, вторачен в кратката перспектива на 5-10 години напред, превърна най-старата империя в бъдещата империя.
  Просто западно историческо неизтребимо колониално късогледство.

  Е, създадоха геополитическия Франкенщайн. Сега да продължадат да четат Мери Шели.

  Нередност?
 • 4
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • + 1

  Колега, уж си умен човек. Мисли малко. Политиците имат склонността да си присвояват заслуги, които не са техни. Не ККП е извела народа от глада и мизерията. Заслугата за това е на бизнеса, частната инициатива и предприемачеството - все неща, от които дребните комплексирани диктаторчета изпитват панически ужас. Защо ли? Защото частната инициатива създава мислещи и разумни хора, които няма да търпят произвола на диктатора. А частната инициатива и личната отговорност за залигнали в основата на американоцентричния модел, от който имаш такива ирационални страхове. Но имай предвид че без пропазарните реформи на пе
  редседателя на асоциацията по бридж в Китай още щяха да ловят врабчета. Като по времето на Мао.

  Нередност?
 • 5
  weiss avatar :-|
  Weiss
  • + 1

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Тук не съм съгласен , докторе, късогледите не са "виновни" за възхода на Средното царство. То винаги си е било там, в центъра на света, просто през последните век и половина-два (от средата на XIX в, или даже от Боксерското въстание в края ) беше изпаднало в упадък. Един и половина от четиридесет, и сега просто си се завръща на мястото. В антологията на поезията от епохата Тан (седми до десети век) има записани 48,000 стихотворения! За сравнение, ние, от Крум до Симеон, за същия период, имаме запазени едно "О писменах" и десетина жития. Китай е бил половината свят по времето на Рим, и сега пак си е половината свят. Хайде, почти половината ;-)

  Нередност?
 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "weiss":

  И аз на свой ред, weiss, с цялото си уважение, не съм съгласен.
  Да, там си е било винаги Средното. И с много повече поеми, но с менталното състояние като преди и по време на Културната е щяло да си остане. Ако не бяха няколко възлови хода на "късогледите":
  1. Кисинджър/Никсъновото дърпане на Дън Сяопин да извадят Китай от провинциализма и да го турнат на световната сцена, за да го придърпат за съюзник срещу СССР.
  Ако не беше старият вече Хенри (Господ здраве да му дава) да вкара КНР в ООН и впоследствие в СС, Китай щеше да е един - да, твърде поетчен - огромен Мианмар/Индонезия/Филипини. През 1972 г, а и доста години след това, нямаше сила, която да направи това за Пекин;
  2. Неоколониалното мислене на Запада за ниски производствени разходи и никакви екостандарти в КНР я направи работилницата на света и изсмука всички индустриални производства. А впоследствие, когато неоколониалистите се набутаха там и с двата крака, ги задължи да споделят и технологиите си. Оттам стартира китайското индустриално и технологично чудо;
  3. Да, безспорно, управлението на тези процеси беше по азиатски брилянтно, но ако го нямаше алчният неоколониален западен хромозом, средният китаец щеше ту да дръпва от лулата с опиум, ту да потатя перото в туша, за да напише поредния стих.

  P.S. Отвръщам ви чак сега, защото заради остър език допреди малко бях в цензурния карцер.

  Нередност?
Нов коментар