🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мобилизацията - новият удар за притиснатата от санкциите руска икономика

Последствията от свиването на работната сила и влошаването на нагласите на потребителите и бизнеса ще се усещат с години

Напусналите страната руснаци в опит да избегнат мобилизацията вероятно са дори повече от изпратените на фронта
Напусналите страната руснаци в опит да избегнат мобилизацията вероятно са дори повече от изпратените на фронта
Напусналите страната руснаци в опит да избегнат мобилизацията вероятно са дори повече от изпратените на фронта    ©  Reuters
Напусналите страната руснаци в опит да избегнат мобилизацията вероятно са дори повече от изпратените на фронта    ©  Reuters
Темата накратко
  • Мобилизацията и миграцията могат също така да причинят недостиг на работна сила в сектори като земеделието и услугите.
  • Тя засяга непропорционално по-бедните региони, но цялостно вреди на нагласите и свива пазара на труда.
  • "Изчезването" на стотици хиляди мъже в трудоспособна възраст и засилващата се несигурност ще дърпат назад руската икономика с години.

Вече подложена на натиск от западните санкции заради агресията си срещу Украйна, Русия сега посреща нов икономически шок, който този път сама си причинява. Военната мобилизация, обявена от президента Владимир Путин в края на септември, заплашва да нанесе нов удар на производителността, потреблението и икономическия растеж на страната. Докато стотици хиляди мъже бяха призовани на фронта или напускат страната, за да избегнат повиквателните, работната сила започва да се свива, а в дългосрочен план стои опасността от недостиг на човешки капитал. На този фон мобилизацията е сигнал, че Кремъл е готов да жертва още човешки и финансови ресурси в една продължителна война, а това засилва несигурността и задушава инвестициите и потреблението.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.