Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Украйна предупреди, че може да конфискува повече корпоративни активи

Киев национализира бизнеса на пет индустриални групи благодарение на военновременните закони

Решението е взето, за да се подпомогне защитата срещу Русия, но и за да се ударят активите на олигарси, за които се смята, че имат връзки с Москва
Решението е взето, за да се подпомогне защитата срещу Русия, но и за да се ударят активите на олигарси, за които се смята, че имат връзки с Москва
Решението е взето, за да се подпомогне защитата срещу Русия, но и за да се ударят активите на олигарси, за които се смята, че имат връзки с Москва    ©  Reuters
Решението е взето, за да се подпомогне защитата срещу Русия, но и за да се ударят активите на олигарси, за които се смята, че имат връзки с Москва    ©  Reuters
Темата накратко
 • Правителството наблюдава дали частните компании са изцяло фокусирани върху подкрепата на армията.
 • Държавният контрол ще бъде временен и има за цел да подкрепи военновременната икономика.
 • Част от национализираните предприятия не работят заради щети от руските атаки.

Украйна предупреди, че ще постави повече компании под държавен контрол, ако те не подкрепят напълно военните усилия на Киев. Благодарение на приетите военновременни закони след руската инвазия правителството пое контрола над пет индустриални групи.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
 • Правителството наблюдава дали частните компании са изцяло фокусирани върху подкрепата на армията.
 • Държавният контрол ще бъде временен и има за цел да подкрепи военновременната икономика.
 • Част от национализираните предприятия не работят заради щети от руските атаки.

Украйна предупреди, че ще постави повече компании под държавен контрол, ако те не подкрепят напълно военните усилия на Киев. Благодарение на приетите военновременни закони след руската инвазия правителството пое контрола над пет индустриални групи.

В тях влизат най-големият производител на петрол в Украйна - "Укрнафта", и най-голямата петролна рафинерия - "Укртатнафта", които се контролират от олигарха Игор Коломойски. Милиардерът подкрепи кандидатурата на Володимир Зеленски за президент през 2019 г., преди да бъде замесен в разследване на фалита на PrivatBank, която притежаваше преди.

Енергийният министър Герман Галущенко каза пред Financial Times, че правителството наблюдава дали частните компании и тяхното ръководство са изцяло фокусирани върху подкрепата на армията и икономиката на страната. Запитан дали може да последват още поглъщания, той отговаря: "Трябва да оцелеем... това е обща задача за всички. Ако държавата види, че някой се опитва да играе някакви игри отделно, за да не постигне тази цел за защита срещу Русия, разбира се, сигурен съм, че ще има някои решения."

Галущенко настоява, че мерките не са национализация, тъй като държавният контрол ще бъде временен и има за цел да подкрепи военновременната икономика, ударена от атаките на Русия. Собствениците или ще си получат активите обратно, или ще получат обезщетение, обяснява министърът. Под държавен контрол са и производителят на самолетни турбини и двигатели за хеликоптери "Мотор Сич", производителят на камиони "Автокраз" и "Запорожтрансформатор", който произвежда части за електрическата мрежа. Всички в някакъв момент са били собственост на украински олигарси. Вячеслав Богуслаев, бивш собственик и президент на "Мотор Сич", беше арестуван миналия месец по обвинения в държавна измяна.

Юрий Риженков, главен изпълнителен директор на най-големия производител на стомана в Украйна "Метинвест", който е собственост на най-богатия човек в страната Ринат Ахметов, каза, че решението на правителството го е хванало неподготвен. "Бих очаквал това да се случи по-рано (по време на войната), отколкото по-късно, ако наистина е за военните", каза Риженков в интервю в Лондон. "Ако е нещо друго като санкции или нещо подобно, тогава разбирам, но нека не се залъгваме. Нека кажем високо и ясно, че това са санкции заради лицата, които притежават тези компании, и заради техните действия."

Плановете на Киев

Миналата седмица Зеленски каза, че някои от компаниите, които сега са под държавен контрол, "почти не работят". "Сега всички те ще работят за отбраната", каза той, добавяйки, че те ще помогнат за ремонта и производството на военна техника, ще доставят сили за отбрана и ще поправят украинската инфраструктура.

Правителството ще се стреми да подобри финансовото им състояние, казва Галущенко. "Укртатнафта" спря дейността си, след като беше ударена от руски ракети в първите месеци на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна. Украинският олигарх в изгнание Константин Жеваго преди това беше собственик на производителя на камиони "Автокраз" и "Запорожтрансформатор". Производството както в "Автокраз", така и в "Запорожтрансформатор" е спряно.

Решението на правителството е "почти революционно" като средство за отнемане на властта на олигарсите, смята Володимир Фесенко, ръководител на изследователския институт Penta в Киев. "Това решение е водено преди всичко от логиката на войната и интересите на сигурността на държавата", каза той в публикация във Facebook. "Но едновременно с това тук работи и логиката за отнемане на властта на олигарсите", добавя той.

Риженков твърди, че правителството не е обсъждало поемането на контрол върху производителя на стомана "Метинвест", който все още печели въпреки щетите, нанесени от войната. Компанията не е военен доставчик, но се е опитала да помогне, като произвежда бронирани жилетки и бронирани бункери, казва той. Освен това е предоставила багери и камиони за изграждане на отбранителни линии. "Ако те искат ефективно управление на компанията и помощ във военните усилия, тогава това е, което вече правим", каза Риженков. "Така че нека изчакаме и да видим какво ще се случи с тези няколко компании и ще разберем обосновката за национализациите." Ахметов притежава и ДТЕК, най-големия частен енергиен производител в Украйна. Човек, близък до бизнеса, каза, че няма признаци за планове на правителството да поеме контрола и върху тази компания.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nxy48610609 avatar :-|
  amidala
  • - 2
  • + 2

  Това е несериозно!
  Като и когато отшуми пропагандата, все пак остават здравия разум и правото!

  Национализацията започва да намира подкрепа в левичарската неолиберална пропаганда ли!?
  Явно скоро предстои в Капитал да четем оди за 9-ти септември, шумкарите и Народните съдиища ли!?

  В тове изкривено пропагандно огледало, което се върти като ветропоказател, особено емблематичен е казусът с предприятието за авиационни двигатели Мотор сич. То е и емблематичен пример за грабеж.

  Конфликтът е почти седемгодишен и няма нищо общо със сегашната война САЩ/РФ в Украина, а само с американските стратегически интереси. И в Украина.

  През 2016 г. Бейджин Скайризон Авиейшън Индъстри срещу 100 млн. долара получава 56% от акциите на Мотор Сич. СБУ обаче блокира сделката.
  През 2018 г.украински съд запорира акциите и китайците загубват възможността да управляват предприятието.
  В опит да разрешат ситуацията те се съгласяват да отстъпят 25% плюс една акция на базираната в Харков украинска компания ДиСиЕйч Груп. Съдът отхвърля сделката.

  През януари 2021 г. Зеленский издава указ, с който блокира китайски активи и забранява изтеглянето на капитали от Украина от емитенти под ограничения. В резултат на това Бейджин оценяват щетите си на 4,5 млрд. долара и търси обезщетение чрез украински арбитраж, а след това завежда няколко дела в китайски и в международни съдилища.

  Близо до ума е, че Киев иска да отнеме стратегическата компания от китайците, за да я отстъпи на американците.

  През 2020 г. Пентагонът публикува доклад, че Китай се превръща във военна заплаха за САЩ. Администрацията на Тръмп започва да натиска за налагане на свой купувач за Мотор Сич и предлага малко известната компания Ориол Капитал, която обаче по това време има контракти с харковска фирма. Това е и последната активност в сайта й:

  http://www.oriolecapitalgroup.com/news.html

  Законово китайските инвеститори имат шанс, защото при сключване на сделката в инвестиционния договор са предвидили всички рискове, дори национализацията, т.е. международен съд ще се произнесе срещу Украина.

  Друго тема е, че е невзможно да се съберат присъдените средства. тъй като Украина всъщност е във фалит.

  Национализация от фалирала държава.
  Без отговорности и без последици.

  Тамошен 9-ти септември някакъв...

  P.S. Апропо, като ще се "удрят интересите" на олигарсите, какво се случва с бизнеса на шоколадовия крал Порошенко? А с металургичния и минния на Ринат Ахметов? А с този нъ създателя на Зеленский и негов ментор в политиката - Игор Коломойски?

  Нищо! Те са добри олигарси. Там има и такива...
  У нас - също!

  Нередност?
Нов коментар