С какво Катар спечели световното

Целта на стрaната е да проведе първото първенство без въглероден отпечатък за планетата

Част от стадионите се планира да бъдат разглобени и дарени на развиващи се държави от Азия, Африка и Близкия Изток.
Част от стадионите се планира да бъдат разглобени и дарени на развиващи се държави от Азия, Африка и Близкия Изток.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Катар е инвестирала над 250 млрд. долара в инфраструктура за турнира
  • Част от стадионите се планира да бъдат разглобени и дарени на развиващи се страни
  • За пръв път феновете ще могат да посетят абсолютно всички мачове от турнира

Втори декември 2010 г., Цюрих. Представители на държави от цял свят пристигат, за да присъстват на церемонията по избирането на следващите страни домакини на един от най-популярните спортни събития: Световното първенство по футбол. Кандидатите са много, тъй като се определя къде ще се състоят два поредни турнира - през 2018 и 2022 г.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
  • Катар е инвестирала над 250 млрд. долара в инфраструктура за турнира
  • Част от стадионите се планира да бъдат разглобени и дарени на развиващи се страни
  • За пръв път феновете ще могат да посетят абсолютно всички мачове от турнира

Втори декември 2010 г., Цюрих. Представители на държави от цял свят пристигат, за да присъстват на церемонията по избирането на следващите страни домакини на един от най-популярните спортни събития: Световното първенство по футбол. Кандидатите са много, тъй като се определя къде ще се състоят два поредни турнира - през 2018 и 2022 г.

Първият избор е Русия (предпочетена пред Великобритания), но вторият шокира всички. Кандидатите за световното през 2022 г. са Австралия, Япония, Южна Корея, САЩ и Катар. Неочаквано победител, и то срещу САЩ, е Катар - сравнително малка страна с население под 3 млн. и с една десета от територията на България. Няколко години по-късно стана ясно, че феърплеят, за който толкова настоява ФИФА, е бил, меко казано, загърбен при този избор.

Приказки от Близкия изток

Като най-малката страна (с изключение на Уругвай през 1930 г)., която ще е домакин на турнира, от самото начало възникват въпросителни за възможността държава от Близкия изток да приеме турнира. Катар е на около 3 хил. км на изток от България. Намира се на Арабския полуостров и единствената й сухоземна граница е със Саудитска Арабия. От средата на XX век територията се управлява чрез абсолютна и наследствена политическа система под властта на емир.

След дълъг период на господство на Османската империя от XXVI век през 1916 г. регионът става британски протекторат, връзка, която приключва едва през 1971 г. с обявяването на независимостта. Оттогава след откриването на големи запаси от петрол и природен газ (третите по големина в света) Катар се превръща в една от най-богатите страни в региона с икономика, базирана основно на добива и търговията с енергийни ресурси.

За да добиете представа за икономическото състояние на страната, Катар се смята за една от най-богатите страни в света, когато стане дума за БВП на човек от населението, наравно с Люксембург и Сингапур. Поради огромната си зависимост от енергийни суровини в началото на XXI век Катар предприема нова стратегия за развитие. През октомври 2008 г., подобно на други страни от региона, тя приема дългогодишен план (до 2030 г.) за развитие, чиято основна цел е привличането на преки чужди инвестиции.

Подобни планове са изработени и в други страни от Близкия изток като Кувейт, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Катар още тогава планира да похарчи над 200 млрд. долара и Световното първенство по футбол през 2022 г. се превръща в основен стълб на проекта. Именно това прави предстоящия форум най-скъпия в историята, десетки пъти повече в сравнение с предходните.

Пясък за милиарди

Катар не е точно най-популярната страна, когато стане въпрос за футбол. Съвсем нормално, когато ФИФА обяви решението си, беше ясно, че регионът не разполага с нужната инфраструктура. На световното първенство участват 32 страни, като, за да бъде решен победителят, ще трябва да се изиграят 64 мача за по-малко от 30 дни. За целта Катар трябваше да изгради изцяло четири нови стадиона и да обнови други четири. В този процес е вложена и сериозна доза творчество - един от стадионите е оформен като палатка на номад, а друг е направен от 974 рециклирани транспортни контейнера (числото е международният код за набиране на Катар). Изградени са и много нови пътища, както и ново метро, свързващо градовете домакини, което ще е безплатно за феновете.

Един от най-големите плюсове на малката страна е, че феновете ще могат да посещават по няколко мача на ден. Всичките срещи ще се играят в три града, които са в радиус 60 км. За акумулирането на очаквания огромен поток от туристи летището в Доха също трябваше да бъде разширено. Изградени са стотици хотели, в допълнение към модернизиране на пристанището, купени са нови влакове.

Въпреки че все още не е била домакин на толкова популярно спортно събитие, през последните няколко години Катар инвестира в спортни мероприятия и успя да приеме различни видове турнири, сред които, макар и в значително по-малък мащаб, представляват интерес: Световното първенство по плуване (2014 г.), Световното първенство по хандбал (2015 г.), Световното първенство по гимнастика (2018 г.) В допълнение към това - страната вече е част и от ежегодни турнири по тенис (ATP), голф и други спортове. Катар беше кандидат и за Олимпийските игри, но кандидатурата получи твърде голяма съпротива поради климатичните условия в пустинята, където температурите достигнат 45 градуса през лятото.

На студено през зимата

Въпреки обещанието за големи инвестиции в технологии за контрол на температурите на стадионите, през 2014 г. ФИФА, страхувайки се от въздействието на високите температури, в крайна сметка премести състезанието за ноември и декември, което е абсолютен прецедент. Въздействието на тази промяна върху отборите, феновете и медиите тепърва ще трябва да бъде оценено.

Въпросителна е бъдещето на стадионите след турнира. В стратегията за устойчиво развитие на страната е обявено, че всичките 4 нови стадиона за първенството ще бъдат с намален капацитет след събитието или ще бъдат разглобени и превърнати в мултиспортни арени. За да се избегне ситуацията със стадиони, които няма как да се използват пълноценно след турнира, някои от тези съоръжения ще бъдат дарени на развиващите се страни в Африка, Азия и Близкия изток, за да могат да популяризират спорта в тези региони. Поне такава е заявката на организаторите.

В допълнение към първите климатизирани и разглобяеми стадиони в света вероятно ще има много други подобрения. Катар даде заявка за умно управление на ресурсите, изграждане на соларни паркове, използване на електрически автобуси и рециклиране на материалите и се зарече да проведе първото "въглеродно неутрално" световно първенство. Равносметката ще бъде направена след края на турнира. Други технологични подобрения трябва да предоставят повече удобства за феновете пред екраните, както и на тези на стадионите.

Някои катарци са развълнувани от турнира. Други се опасяват, че трафикът ще бъде непоносим, ресторантите - препълнени, а улиците - претъпкани с пияни хулигани. Училищата ще бъдат затворени за месец, а родителите се чудят как да забавляват децата си. Някои планират да прекарат месеца в чужбина.

Има и такива, които чудят дали всичко това си е струвало. Катар твърди, че така или иначе е щял да построи голяма част от тази бляскава инфраструктура като част от националния си план за развитие. Може би един добър турнир ще превърне Катар в първокласна дестинация за туризъм и големи събития. Предстои да разберем.