Икономическият растеж вече не означава по-високи въглеродни емисии

Повод за оптимизъм по време на климатичната среща на политиците в Египет

Задачата в момента е да се ускори разделянето на емисиите и растежа
Задачата в момента е да се ускори разделянето на емисиите и растежа
Задачата в момента е да се ускори разделянето на емисиите и растежа    ©  Reuters
Задачата в момента е да се ускори разделянето на емисиите и растежа    ©  Reuters
Темата накратко
  • През последните години около 33 държави са намалили емисиите, запазвайки растежа си.
  • Благодарение на подобрения в енергийната ефективност емисиите в Източна Европа са спаднали от разпадането на Съветския съюз.
  • Енергийната интензивност на БВП - доставките, необходими, за да се произведе един долар от националния доход, е спаднала по-бързо, отколкото е нараснал БВП.

Ако някъде може да се претендира, че е родното място на индустриалната революция, това е Коулбрукдейл, красиво селце в Уест Мидландс в Англия. През 1709 г. Ейбрахам Дарби, местен търговец, наема леярна и захранва пещта с коксуващи се, а не с дървени въглища. Употребата на изкопаемото гориво означава, че той можеше да произведе чугун далеч по-евтино и да отлива от него тенджери, тигани и котли за готвене - евтини промишлени стоки, които през следващите три века ще доведат до безпрецедентен ръст на жизнения стандарт по цял свят.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.