САЩ искат по-стриктно спазване на санкциите срещу Русия

Пропуските отслабват натиска и могат да удължат войната, казват високопоставени служители

Представители на американското правителството обикалят света и приканват най-големите търговски партньори на Русия да следят по-стриктно за спазването на санкциите срещу страната, съобщава The Wall Street Journal. Въпреки че износът към Русия рязко спадна през първите седмици след като Западът отговори на агресията срещу Украйна с редица забрани, напоследък нивата на търговия отново нарастват.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Представители на американското правителството обикалят света и приканват най-големите търговски партньори на Русия да следят по-стриктно за спазването на санкциите срещу страната, съобщава The Wall Street Journal. Въпреки че износът към Русия рязко спадна през първите седмици след като Западът отговори на агресията срещу Украйна с редица забрани, напоследък нивата на търговия отново нарастват.

Кампанията на САЩ за икономически натиск срещу Москва успя да наруши военните доставки за страната и доведе до рязко икономическо свиване. Но вратички в санкциите и пропуски в прилагането подкопават усилията и рискуват да удължат войната, казват висши американски служители. За да затегнат контрола, те са предприели редица посещения в различни страни. Според лица от администрацията тяхната мисия е да споделят разузнавателни данни относно мрежите за заобикаляне на санкциите, да засилят натиска върху съюзниците на Русия, както и да събират информация за нарушения.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън повдигна въпроса пред колегите си на срещата на Г-20 в Бали миналата седмица. По-рано този месец заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо посети Брюксел, Лондон и Париж. Елизабет Розенберг, помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма и финансовите престъпления, наскоро беше в Япония със същата цел. "Има публични данни за пране на руски пари в арабски страни. Това е нещо, което всички имаме интерес да предотвратяваме, разследваме и елиминираме", каза тя на конференция с арабски банкери миналия месец. Множество други служители от финансовото, търговското и външното министерство също са активно ангажирани.

Възобновяване на връзките

Данни за второто тримесечие показват, че износът от най-големите икономики в посока Русия се е сринал с 50% след налагането на санкциите в края на февруари. Но голяма част от търговията се възстановява, включително сред западните страни. "Искаме да предотвратим заобикаляне както в Европа, така и от трети страни", коментира пред изданието еврокомисарят по финансовите услуги Мейрид Макгинес, чиято служба отговаря за санкционната политика на ЕС.

Износът на Южна Корея и Япония към Русия остава под нивата отпреди санкциите, но е възстановил почти една трета от първоначалния спад. Въпреки че ЕС продължава да разширява забраните за търговия с Русия, блокът също заличава част от понижението. Има и опасения, че банки в Австрия, Чехия и Швейцария не прилагат достатъчно стриктно санкциите. Докато повечето компании и банки избягват транзакции, които могат да са в нарушение, "някои играчи в индустрията виждат това като възможност", каза Джордж Волошин от Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists.

През април финансовите власти в Швейцария заявиха, че страната е замразила около 8 млрд. долара руски активи, но до май са освободили около 3 млрд. от тях. Анализатори изчисляват, че сумата на активите на руските олигарси в Швейцария е много по-висока.

Китайският износ към Русия също значително е нараснал след първоначалния спад през март, тъй като Пекин не подкрепи икономическия натиск срещу Москва. Турският износ в посока Русия пък дори е с близо 25% нагоре в сравнение с преди войната. "Продължаваме търговията си с Русия в области, които не са обект на никакви санкции", казва финансовият министър на страната Нуреддин Небати.