Новият брой:
Чудото на езика

Може ли американският втечнен природен газ да спаси Европа

В крайна сметка да. Но първо трябва да се преодолеят няколко препятствия

Втечненият природен газ спокойно може да замести природния от Русия, но за целта САЩ трябва да се справят с няколко затруднения
Втечненият природен газ спокойно може да замести природния от Русия, но за целта САЩ трябва да се справят с няколко затруднения
Втечненият природен газ спокойно може да замести природния от Русия, но за целта САЩ трябва да се справят с няколко затруднения    ©  Reuters
Втечненият природен газ спокойно може да замести природния от Русия, но за целта САЩ трябва да се справят с няколко затруднения    ©  Reuters

"Едно натоварване на танкер с втечнен природен газ (LNG) отоплява 1 млн. души в Европа за един месец", радва се служител на Cheniere, най-големият износител на втечнен природен газ в САЩ, като посочва специализиран кораб, акостирал на огромния терминал за износ в Корпус Кристи, Тексас. Фирмата е вложила 17 млрд. долара в съоръжението и през октомври направи първа копка, за да започне допълнителното разширение за 8 млрд. долара. More lng отплава от още по-големия завод на Cheniere в Луизиана.

"Едно натоварване на танкер с втечнен природен газ (LNG) отоплява 1 млн. души в Европа за един месец", радва се служител на Cheniere, най-големият износител на втечнен природен газ в САЩ, като посочва специализиран кораб, акостирал на огромния терминал за износ в Корпус Кристи, Тексас. Фирмата е вложила 17 млрд. долара в съоръжението и през октомври направи първа копка, за да започне допълнителното разширение за 8 млрд. долара. More lng отплава от още по-големия завод на Cheniere в Луизиана.

Когато администрацията на Доналд Тръмп се зарече през 2019 г. да разпространи "газ за свобода по целия свят", това прозвуча като пресилена риторика. Сега, особено за европейските уши, това звучи примамливо. Русия спря доставките в отговор на западните санкции, наложени след нахлуването й в Украйна. Въпреки че текущите цени паднаха от върховете си, донякъде благодарение на мекото време, европейските страни търсят начини да заменят руското гориво. Freedom gas изглежда просто билет.

По-голям износ

Американската агенция за енергийна информация (EIA) изчислява, че обемът на износа на LNG от страната се е увеличил с 12% през първата половина на 2022 г., на годишна база, до еквивалента на 57 млрд. куб. метра (bcm) при регазификация. Близо две трети са били за Европа в сравнение с приблизително една трета от общия обем през цялата 2021 г. САЩ изпревариха Австралия и Катар, за да станат най-големият износител на LNG в света. Споразумение, договорено през март между САЩ и ЕС, предвижда допълнителни 50 млрд. куб. метра американски втечнен природен газ да се насочат към Европа през това десетилетие. На 7 ноември Daily Telegraph съобщи, че Великобритания и САЩ са напът да обявят голяма сделка за LNG след срещата на върха на ООН за климата, която се проведе в Египет.

Ако американските "ускорители" на LNG постигнат своето, това е само началото. Тоби Райс, шеф на EQT, най-големият производител на природен газ в САЩ, иска страната му да увеличи четирикратно капацитета си за износ на втечнен природен газ до 2030 г. до 1.6 млрд. куб. метра на ден. Той твърди, че това не само ще облекчи енергийната криза, но дори, ако този газ се използва за изместване на по-мръсните въглищни централи в развиващия се свят, ще се бори с изменението на климата. Превръщането на Америка в дълготрайна суперсила за втечнен природен газ ще бъде по-трудно от тазгодишния еднократен скок. Може ли да се случи?

Може ли САЩ да се превърнат във фактор

САЩ имат много газ. По изчисления на EIA известните запаси, които могат да бъдат използвани чрез съществуващи методи, ще могат да се експлоатират още един век при сегашните темпове на производство. Много се намират в шисти под Апалачите, където са две от най-големите газови находища в света. Едно от тях, Marcellus, е по-голямо от десетте най-големи конвенционални газови находища, взети заедно. Американските фирми за LNG също имат много амбиции, като пренебрегват дори плана на Катар за 50 млрд. долара за увеличаване на експортния капацитет с близо две трети през следващите пет години. Приблизително половината от световните проекти за LNG, които са в процес на изграждане или са предложени да бъдат разработени до 2030 г., са в САЩ.

Индустрията също така, според нейните стандарти за избягване на риска, въвежда ударно иновации. Venture Global е пионер в използването на модулно оборудване за втечняване, което се произвежда във фабрика и се доставя до мястото на проекта. В корабостроителница, недалеч от терминала на Cheniere в Корпус Кристи, стартиращата компания New Fortress Energy изгражда "бързи LNG" втечняващи агрегати, които могат да бъдат инсталирани на стари кораби или платформи. Това помага да се намалят необходимите капиталови разходи от милиарди до 700 - 800 млн. долара на брой.

Род Кристи от компанията за енергийни услуги Baker Hughes обяснява, че модулният подход може да намали строителството до две години в сравнение със строителството на място, което може да отнеме пет или повече години. Venture Global завършва първото си съоръжение за рекордно кратко време. През май осигури около 13 млрд. долара свежи пари за изграждането на огромен нов завод в Луизиана; той трябва да е готов да доставя газ до 2024 г. Шефът на New Fortress Уес Идънс казва, че неговата компания може да пусне в експлоатация по-малки LNG терминали "за приблизително половината от времето при близо две трети от цената" в сравнение с конвенционалния подход.

Проблемите за решаване

За да може могъщата смес от природни богатства, големи компании и смели предприемачи на САЩ да се превърне в суперсила на LNG, индустрията все още трябва да преодолее три пречки. Първата е Уолстрийт, който пречи на извличането на повече газ от земята. Инвеститорите са травматизирани от продължилия десетилетие цикъл на бум и спад, в който шистовите сондажи "изгориха" повече от 150 млрд. долара свободен паричен поток от 2011 до 2020 г. Те настояваха енергийните шефове да върнат рекордни печалби на инвеститорите, вместо да изграждат нов капацитет. И шефовете ги послушаха. Pioneer Natural Resources, голям производител на шистов газ, предлага дивидентна доходност от 12.4% спрямо 1.4% миналата година. Друга компания в сектора, Chesapeake Energy, удвои схемата си за обратно изкупуване на акции. Шистовите компании също така са изплатили 26 млрд. долара дълг.

Ако цените на газа останат високи, стимулът за сондиране, копаенето, може един ден да стане неустоима възможност. Но дори и тогава компаниите за LNG трябва да доставят газа от кладенеца до втечнителите. Мат Палмър от S&P Global смята, че САЩ може да удвоят износа си на втечнен природен газ до края на 2022 г., като използват съществуващите си тръбопроводи и разчитат на газ от находища като тези в Пермския басейн в Тексас, които са близо до терминалите на брега на Персийския залив (виж картата). По-голямо разширение би изисквало повече гориво да тече на юг от Апалачите без излаз на море. От 2016 г. няколко проекта за тръбопроводи бяха прекратени поради проблеми с разрешителните и съпротива от страна на активисти против газопровода.

Последното препятствие възниква от всички места в Европа. Тъй като LNG проектите са рискови и капиталоемки, кредиторите няма да отпускат милиарди, за да ги финансират, освен ако кредитополучателите не могат да покажат дългосрочни договори, които гарантират парични потоци, от които може да се обслужва дългът. Купувачите в Япония и Южна Корея с радост подписват такива споразумения отчасти благодарение на разпоредбите, които обещават да ги компенсират, ако цените на газа паднат. Но търсенето само от Азия не е достатъчно, за да оправдае големите разходи за нов капацитет за втечнен природен газ в САЩ.

Въпреки усилията на ЕС да замени изгубения руски газ само четири енергийни компании в Европа са подписали дългосрочни газови сделки с американски износители тази година, казва Лесли Палти-Гузман от аналитичната компания GasVista. Много други се притесняват, че амбициозните политики на ЕС в областта на климата предвещават евентуално ограничаване на използването на газ, който, макар и по-чист от другите изкопаеми горива, все пак отделя въглерод при изгаряне.

"Никой не знае какво ще бъде търсенето на газ в ЕС след 2030 г.", казва енергийният експерт Дейвид Голдуин. И за разлика от Азия либерализираните европейски енергийни пазари излагат купувачите на ценови колебания. На фона на такава несигурност е трудно да се обвиняват европейските компании за комунални услуги, че се чувстват притеснени относно подписването на 20-годишни договори. Американският LNG може да помогне на Европа. Но за да се активизират повече Chenieres, New Fortresses и Venture Globals, повече европейски компании трябва да подпишат договори.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар