Дръж се, Нидерландийо, България ще отмъщава за Шенген

Шансовете за присъединяване към зоната за свободно пътуване до края на годината стават все по-малки

Южната граница на България е сред основните причини, посочвани от Нидерландия и Австрия в коментарите им за вето за Шенген.
Южната граница на България е сред основните причини, посочвани от Нидерландия и Австрия в коментарите им за вето за Шенген.
Южната граница на България е сред основните причини, посочвани от Нидерландия и Австрия в коментарите им за вето за Шенген.    ©  Reuters
Южната граница на България е сред основните причини, посочвани от Нидерландия и Австрия в коментарите им за вето за Шенген.    ©  Reuters
Темата накратко
 • България реши да отговори с остри реакции на коментарите за вето на Нидерландия и Австрия за Шенген.
 • Въпреки това оттук нататък няма много повече лостове, които могат да бъдат натиснати от българска страна.
 • Най-вероятно гласуването за България и Румъния от вътрешните министри на ЕС в четвъртък ще бъде отложено.

В края на миналата седмица стана ясно, че поне две страни членки - Австрия и Холандия - са против присъединяването на България, а в австрийския случай - и на Румъния, в Шенген.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  potrebitelll avatar :-|
  potrebitelll
  • + 2

  Дръж се, недръж се, има въпроси, които Съветът на Европа може да приеме само с единодушие: общата външна политика и политика на сигурност; предоставянето на нови права на гражданите на ЕС; хармонизиране на националното законодателство относно косвеното данъчно облагане; финанси на ЕС; определени разпоредби в областта на правосъдието и вътрешните работи - Европейска прокуратура, семейно право, оперативно полицейско сътрудничество и др.; хармонизиране на националното законодателство в областта на социалната сигурност и социалната закрила. Това е мехънизъм да се блокира всяко решение на ЕС. Именно такова е решението за приобщаване към Шенген - определени разпоредби в областта на правосъдието и вътрешните работи. Няма как да накараш някой да даде съгласие, когато такова се изисква. Можеш обаче да използваш същия маниер, когато ти поискаш - не даваш съгласие и решение не може да бъде взето. Санкциите спрямо Русия не са изчерпани, а ние вместо само да искаме изключения, можем да не даваме съгласие за нищо. Както за България са установени условия за приемане в Шенген, но Австрия и Нидерландия не дават съгласие, така и за Русия може да са налице основания за нови санкции, но ние да не дадем съгласие. Тогава не че не могат тези санкции да бъдат прилагани от отделните страни, но решението няма да е на ЕС и тези санкции няма да са ефикасни - някой ще прилага, когато му изнася, после може да спре да ги прилага

  Нередност?
 • 4
  antonst avatar :-|
  Антон Стойков

  Има лостове!
  Вето на всяко едно решение на ЕС докато тъпанарите от ниската земя не бъдат натиснати да клекнат. Защото е ясно, че НЕ-то е в резултат на вътрешно политически проблеми, а не на България.
  Но за това трябва политик с акъл и топки, а и сносен английкси,а такъв за момента нямаме

  Нередност?
Нов коментар