Коледа по лондонски

Местата и нещата в Лондон, които зареждат с най-коледния дух

"Форнъм и Мейсън" е "кварталната бакалия" на Бъкингамския дворец.
"Форнъм и Мейсън" е "кварталната бакалия" на Бъкингамския дворец.
"Форнъм и Мейсън" е "кварталната бакалия" на Бъкингамския дворец.    ©  Shutterstock
"Форнъм и Мейсън" е "кварталната бакалия" на Бъкингамския дворец.    ©  Shutterstock
Пламен Моновски, фен на коледния Лондон от 1996 г.

Че откъде иначе да започнем пътешествието си из коледен Лондон, ако не от най-добрия доставчик на празнична храна и напитки във Вселената?


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Пламен Моновски, фен на коледния Лондон от 1996 г.

Че откъде иначе да започнем пътешествието си из коледен Лондон, ако не от най-добрия доставчик на празнична храна и напитки във Вселената?

Fortnum&Mason

През 2022 г. 300-годишният емпориум е облян в алени светлини - един бробдигнански* адвент календар, в който всеки прозорец моли да бъде отворен и изследван. Тазгодишната тема на неговите магически витрини са сънищата на животните. Тук таралеж се спуска с шейна от целувчени хълмове, там бухал кара кану по коварните реки в чаша за чай. Едновременно е щуро и приказно!

"Форнъм" всъщност е кварталната бакалия на Бъкингамския дворец. Днес се чувствам царствено и пълня позлатената си червена пазарска чанта с лого F&M ( можете да я получите само през празничния сезон) с най-добрите сьомга и хайвер, които могат да се купят с пари. Взимам и една-две бутилки от страхотното шампанско от собствената му марка, напътстван от Тодор, българският сомелиер, който работи в избата повече от 30 години. Разменяме хубави пожелания за празника и най-вкусните "минс" пайчета - ронливи сладки, пълни със стафиди, коледни аромати и портокалови кори. Напазарувах, традиционната ми закуска за големия ден - сьомга и шампанско - е набавена.

Приключил с покупките, тичам по спираловидното стълбище на този кукленски магазин, за да се потопя в изпълнението на самодеен хор, който току-що е започнал да пее любимата ми коледна песен King Jesus Hath a Garden.

Но няма време за размотаване. Втурвам се към етажа с подаръците, защото искам да повдигна духа на скъпа приятелка с кошница хампър от "Форнъм". Горката ми приятелка - тя имаше тежка година, така че й изпращам с моите най-сърдечни пожелания кошницата Grosvenor. Никой не прави подаръци като "Форнъм и Мейсън". Съжалявам, подаръци под елхата, но не можете да стъпите на малкия пръст на "Гровнър"-а!

Всяка година купувам украшение за коледната елха от F&M. През 2022 г. избирам буквата "B" в традиционния на магазина eau de Niel зелен цвят, за да мисля за България и всичко, което ми липсва от нея, в големия ден.

След това трескаво пазаруване имам нужда да се подкрепя, което, след като прекарах четвърт век в тази страна, естествено е следобеден чай. Изтичвам до намиращия се наблизо

Claridge's

Гранд дамата на хотелите в Лондон знае как да прави чай - по кралски. Всъщност самият следобеден чай е изобретен от братовчедката на кралица Виктория, херцогинята на Бедфорд Анна Ръсел, която го въвежда в имението си, за да се бори с пристъпите на глад между обяда и късната вечеря. Чудя се колко крале и кралици са пили в този великолепен хотел the royal blend - една неподражаема смесица от индийски Assam и Pekoe от Шри Ланка. Тази микстура е стандартът за чай повече от 150 години в целия свят.

Наистина съм на царско място. Кралица Виктория е посетила в "Клариджис" своята приятелка, френската императрица Южени (дьо Монтижу, съпруга на Наполеон III - бел.ред). Престолонаследникът на Югославия Александър е роден в стая 212 на хотела.

Седя в голямото фоайе, шедьовър на арт деко периода, проектирано от Тиери Деспонт, и няма да ми мигне окото, дори ако до мен главната редакторка на Vogue Анна Уинтур яде топли скони, традиционното печиво за чай, с принц Уилям. Наистина е обичайно за гостите на "Клариджис" да пият чай и да хапват скон, намазан с ароматно сладко и сметана, в близост с голяма знаменитост или поне някоя и друга кралска особа.

Време е за малките деликатни хапки с краставица и чаша "Ърл Грей" - от оградената със стени градина на имението Треготнан в Корнуол (единствената чаена плантация в Обединеното кралство - бел. ред.), където се отглежда чай от 14 век. Напомня ми се, че чаят е винаги по-вкусен след втората запарка, така че със сигурност ще помоля за допълнително моята чаровна сервитьорка, знаейки, че дозата, температурата и твърдостта на водата ще бъдат правилните.

Днес само сканирам изисканата виеносерия и бонбонени пастички (с не по-малко от 14 разновидности на шоколада "Валрона"), които ще се върна да пробвам, след като свърши коледният пост. Имам намерение при следващото си посещение да опитам легендарния Koucha (японски черен чай) на Mouriuchi San или Cloud Tea от най-високите склонове на Хималаите.

Добре нахранен и напоен, имам нужда да се заредя с настроение и хуквам към шикозния Мейфеър и любимия си

The Connaught ("Конот")

Още с влизането в бившия хотел Saxe-Coburg ме обгръща уханието на облицованото с махагон лоби. Гигантска свещ Gabriel Cir Trudon, от парфюмериста на Мария Антоанета, изпълва въздуха с най-опияняващия и успокояващ букет от кожа, захаросани кестени и гурмански пушек.

В далечината чувам респонсориалното песнопение от коледната утреня O Magnum Mysterium: О, велика мистерия и чудесно тайнство, животните ще видят Рождеството на Господа в ясла!

Усмихвам се крадешком, тъй като знам, че моят приятел, с когото се срещаме за питие преди панто (традиционно през коледния сезон в Обединеното кралство комедийно представление - бел. ред.), е запален любител на ренесансовия бард Томас Луис де Виктория, автор на това пение.

Търся Джон в Espelette, но той вече е пред огъня на камината в бар Coburg, готов за най-добрия класически коктейл, който светът може да предложи. Преминаваме към бар "Конот", любим на Ралф Лорън и където отпразнувах 40-ия си рожден ден. Устройваме засада на количката за мартини и повдигаме настроението толкова високо, че само

Panto

може да го укроти. Mother Goose (сборници с разкази и детски песнички, популяризирани през 17-и век - бел. ред.) е нашият избор тази година, с чудесното ексцентрично изпълнение на сър Иън Маккелън, който може да бъде Гандалф във "Властелинът на пръстените" и "Хобитът", но може да бъде и весело глупав. Сюжетът е като по поръчка за Коледа. Една бедна жена се сприятелява със златна гъска, която й подарява златни яйца, но тя иска нещо повече от пари - младост и красота (не го ли искаме всички!) - и всичко става много гротескно.

Заливаме се от смях и задоволство в Театъра на херцога на Йорк. Всички сме съгласни, че ако не сте гледали Коледно панто, значи не сте живели. Обещаваме си да заведем нашите приятели и близки през следващата година на най-глупавия и забавен панто, който можем да намерим.

Вече сме изгладнели, време е да хапнем, така че скачаме в едно от новите електрически черни таксита и профучаваме през задните улици, които никоя сателитна навигация не знае и едва ли някога ще научи. За нула време сме пред

Standard

в Кингс Крос, където взимаме симпатичното външно асансьорче, което прилича на червена капсулка-хапче, до Decimo - невероятно модерния и вкусен испано-мексикански фюжън ресторант. Време е за среща с повече приятели. Крещим от възторг, докато удостоеният с Michelin главен готвач на "Стандарт" Питър Санчес Иглесиас ни удивлява с гамбас рохас, раци с халапеньо и октопод galleza (позволени по всяко време). След всички възклицания от храната мъркаме в препарирано доволство.

Имаме сили само за последно питие в Sweeties, прочутият коктейл бар на "Стандарт" с прозорци от пода до тавана. Попиваме спиращите дъха гледки над покривите на блестящия коледен Лондон. Животът е хубав!

Лондон през нощта е прекрасен, припява Франк Синатра, и под кадифените карамелени мелодии от DJ Johny Reckless потъваме в нашите дълбоки дивани, възнаградени с нашите коктейли от "Хенеси", ферментирала ябълка и пушена тинктура. Sweeties е известен със славното лошо поведение на своите закъснели гости и кои сме ние, за да оспорваме тази слава.

*Бробдингнаг е земята на великаните в "Пътешествията на Гъливер"