🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На път

Все повече хора ще бъдат принудени да мигрират, за да избегнат последиците от изменението на климата

Всяка сутрин десетки автобуси пристигат в Дака - потъващата столица на Бангладеш, разположена на огромна площ. Пасажерите им, носещи вързопи, се готвят за нов живот. Смята се, че около 2000 мигранти пристигат в града всеки ден. Почти всички идват от други части на страната и повечето поне отчасти са принудени да го направят заради ефектите от променящия се климат - или заради внезапно природно бедствие, или защото екологичните промени са ги лишили от прехрана.

Подобни сцени ще бъдат все по-честа гледка през 2023 г. и след това. Най-засегнати са Субсахарска Африка, Южна и Източна Азия, както и Тихоокеанският регион. Най-видимите мигранти ще са онези, които са принудени да напускат домовете си заради екстремни метеорологични явления, случващи се по-често заради покачващите се глобални температури - например необичайните наводнения в Пакистан през август и септември 2022 г. доведоха до разселването на 33 млн. души. Смята се, че естественият климатичен феномен Ла Ниня, която оказва влияние върху валежните цикли по света, е допринесъл за това. В бедните държави натрупването на катастрофични явления ангажира ресурси и прави всяко следващо бедствие още по-разрушително.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар