Куба: Да гласуваш с краката си

Трудностите за държавата вероятно ще продължат, докато комунистическата партия запазва здравата си хватка

Кубинците знаят, че политическите промени не са резултат от избори, а от вътрешнопартийни схеми.
Кубинците знаят, че политическите промени не са резултат от избори, а от вътрешнопартийни схеми.
Кубинците знаят, че политическите промени не са резултат от избори, а от вътрешнопартийни схеми.    ©  Reuters
Кубинците знаят, че политическите промени не са резултат от избори, а от вътрешнопартийни схеми.    ©  Reuters

През март кубинците ще гласуват за своето народно събрание - органът, който безкритично одобрява спуснатите му решения. Не очаквайте големи промени в еднопартийната държава. През 2021 г. гражданите масово излязоха на улицата, за да призовават за по-добри икономически условия и политически свободи. Много от тях получиха големи затворнически присъди. Правителството отговори, като даде малко повече пространство за частния сектор в икономиката, но политическият живот остава толкова здраво контролиран от комунистическата партия, колкото и преди.

Кубинците имат думата само в най-ранните етапи на изборите. Половината от членовете на парламента се номинират от общинските събрания, чиито членове преди това са били избрани след срещи на общността. Останалите кандидатури на национално ниво се предлагат от официални организации като синдикати, фермерски групи, женски и студентски асоциации. До отпечатването на бюлетините за народно събрание има по един кандидат за всяка позиция. Всички те биват одобрявани от партията и се нуждаят от обикновено мнозинство, за да заемат местата си. Впоследствие те ще одобрят избора на партията за президент. Това със сигурност ще бъде действащият Мигел Диас-Канел, който е на поста от 2019 г.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.