Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

Може ли инфлацията да се окаже по-голям проблем за Европа, отколкото за САЩ

Новото трансатлантическо разделение

Инфлацията се забавя. От двете страни на Атлантика по-ниските цени на енергията донесоха доза облекчение. Фокусът на анализаторите сега е върху базовата инфлация - мярка, която изключва нестабилните цени на храните и енергията и обикновено се покачва много по-бавно, но и по-трудно се смъква надолу. От октомври базовата инфлация в еврозоната е по-висока от тази в Америка. Възможно ли за европейците проблемът с инфлацията да се окаже по-лош, отколкото от другата страна на океана?

Инфлацията се забавя. От двете страни на Атлантика по-ниските цени на енергията донесоха доза облекчение. Фокусът на анализаторите сега е върху базовата инфлация - мярка, която изключва нестабилните цени на храните и енергията и обикновено се покачва много по-бавно, но и по-трудно се смъква надолу. От октомври базовата инфлация в еврозоната е по-висока от тази в Америка. Възможно ли за европейците проблемът с инфлацията да се окаже по-лош, отколкото от другата страна на океана?

Всеки икономист знае фразата на Милтън Фридман, че инфлацията винаги и навсякъде е паричен феномен. Но думите на носителя на Нобелова награда, изглежда, не важат за сегашния скок на инфлацията, при който прекъсванията на доставките след пандемията, фискалните разточителства, енергийният шок и недостигът на работна ръка създадоха почти идеална буря, причиняваща ръст на цените. Затова колко бързо спада инфлацията може да зависи не само от действията на централните банки, но и от това как тези фактори - разривите, енергийният шок и повишаването на заплатите - влияят на икономиките от двете страни на Атлантическия океан.

Напасване

Наред с тези изненади изключителен хаос обзе основни процеси в богатите икономики. Ковид промени начина, по който хората работят, какво консумират и къде живеят, и то за кратко време. След това премахването на пандемичните ограничения доведе до по-голямо търсене на пътувания, вечери навън и развлечения. Освен това правителствата в САЩ и Европа решиха да субсидират зелените технологии в безпрецедентен мащаб. Капиталът, производствените ресурси и работната сила трябва да се пренасочат към части на икономиката, които растат, и да се отдалечат от тези, които се свиват. Докато това не се случи, икономиката не може да произвежда достатъчно, за да отговори на търсенето.

Но пренасочването на работни места и инвестициите в нови заводи или софтуер отнемат време. Икономически бум би ускорил процеса. Скорошен труд на Рюдигер Бахман от University of Notre Dame и колеги показва, че работниците в Германия са по-склонни да сменят работата си, когато търсенето е високо, отколкото по време на рецесия. Друго проучване, използващо данни за САЩ, твърди, че преместването в разрастваща се фирма значително увеличава възнаграждението на служителя, който сменя работата. Следователно настоящите промени в икономиката вероятно ще доведат до известна инфлация и това може да е желателно. Според неотдавнашен доклад на Вероника Гуериери от University of Chicago и нейни колеги паричната политика трябва да толерира малко по-висока инфлация, ако това позволява на служителите да намират нова работа по време на периоди на икономически трансформации.

Разликите

Политиките на правителствата в САЩ и Европа повлияха на скоростта на приспособяване към тези промени. Подходът на Европа като цяло се изразяваше в опити да задържи нещата без промяна по време на пандемията. Правителствата на континента разработиха щедри програми за отпуск, чрез които работниците да запазят своите позиции. За разлика от Америка, тук не е имало бум в потреблението на дълготрайни стоки, захранено от парични стимули, което да изисква по-голямо производство. Европа също така не прегря икономиката си, за да подпомогне пренасочването на работници и капитали. Ако инфлацията в САЩ е резултат от икономическо преустройство, след като процесът приключи, тя може да спадне по-бързо, отколкото в Европа.

Европа също така трябваше да се справи с различен вид икономически удар. Джулиан ди Джовани от Федералния резерв и негови колеги показват, че тук свиването на предлагането представлява по-голям дял от инфлацията през 2020-2021 г. в сравнение със САЩ. Борсовите цени на газа и електроенергията започнаха да се покачват през есента на 2021 г., а след като Русия нахлу в Украйна, се изстреляха наред с петрола и въглищата. Това имаше много по-голям принос за инфлацията във внасяща енергия Европа, отколкото в Америка.

Икономическият консенсус е, че централните банки не бива да затягат твърде много своята политика в отговор на временен шок в предлагането или енергетиката. Справянето с такъв удар е достатъчно трудно, няма нужда винтът да се пренавива. Ефектите трябва да отшумят с времето, ако инфлационните очаквания се задържат стабилни. Сега, когато кризата в предлагането на всичко - от дървен материал до чипс, отслабва, а цените на енергията падат, Европа би трябвало да спечели повече от Америка. Но само ако инфлацията не се е укрепила твърде здраво.

Инфлацията пуска корени в икономиките, когато работниците и фирмите са убедени, че цените ще продължат да растат. Най-лошият сценарий е това да създаде спирала между заплатите и цените, като работници и фирми не могат да се разберат как да поделят икономическия пай. В стегнат, гъвкав пазар на труда с малко колективно договаряне, какъвто е американският, ръстът на заплатите трябва бързо да следва инфлацията. И това се случва: ръстът на заплатите се ускори, когато инфлацията тръгна нагоре. Както твърди нова статия на Гуидо Лоренцони от Northwestern University и Иван Вернинг от Massachusetts Institute of Technology, теоретично това увеличава риска от спирала между заплати и цени. Но изглежда, че Америка е преминала най-опасната точка. Според сайта за наемане на работа Indeed растежът на заплатите в страната, макар и висок, от известно време се забавя.

Благословен съюз

В Европа заплатите често се определят от колективни трудови договори. В целия ЕС около шест на всеки десет работници участват в такива споразумения. Договорите обикновено продължават година или повече, затова на заплатите им трябва време да се адаптират към икономическите условия. Това беше добре, когато инфлацията започна да расте. Натискът върху заплащането не се прибави веднага към инфлацията. Синдикати и фирми можеха да преговарят как да разпределят щетите върху доходите и печалбите. Все пак двете страни сядат на една маса всяка година, за да направят равносметка и да се коригират. Тъй като покриват големи части от икономиката, те трябва да внимават за макроикономическите ефекти от всяка договорка.

Но в отношенията се усеща напрежение. Заради упорито високата инфлация в Европа синдикатите настояват техните членове да получат допълнителни компенсации. Предприятията в публичния сектор в Германия искат увеличение от 10.5% в последния кръг на преговорите. Такива отложени увеличения са нормални за икономика, в която отнема време заплатите да се коригират и която е била засегната от шок в предлагането. Както показват Лоренцони и Вернинг, реалните заплати обикновено претърпяват спад, преди да се възстановят до предишното ниво. Но докато Америка привидно напредва, Старият континент малко изостава. Инфлацията има да извърви по-дълъг път в Европа.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev

  Ако политиците със свои пари плащаха щети от прилагания неправилен метод за държавни финанси, сега нямаше да е със сегашната инфлация.
  Централната банка е некомпетентна за спасение от сегашната инфлация.
  Все още политиците реално са за запазване на държавната финансова грешка. Това подпомага за сегашната инфлация и нови щети.

  Нередност?
Нов коментар