Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Войната и субсидиите ускориха зеления преход

Възможно е да са свалили до десет години от срока за промяната

За много активисти Луцерат, изоставено селце в Германия, въплъщава кошмара на световната енергийна криза. В продължение на месеци активисти блокираха разрушаването на обекта, след като Роберт Хабек, енергийният министър на страната, разреши на компания за битови услуги да добива лигнит - най-мръсните въглища - под изрисуваните с графити къщи. Докато гигантският багер си проправяше път все по-близо, стотици полицаи, без да обръщат внимание на хвърлените по тях пиротехнически средства, изваждаха протестиращите от позициите им. Сега селото е пусто; последните му сгради са изчезнали.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

За много активисти Луцерат, изоставено селце в Германия, въплъщава кошмара на световната енергийна криза. В продължение на месеци активисти блокираха разрушаването на обекта, след като Роберт Хабек, енергийният министър на страната, разреши на компания за битови услуги да добива лигнит - най-мръсните въглища - под изрисуваните с графити къщи. Докато гигантският багер си проправяше път все по-близо, стотици полицаи, без да обръщат внимание на хвърлените по тях пиротехнически средства, изваждаха протестиращите от позициите им. Сега селото е пусто; последните му сгради са изчезнали.

В паниката си да запазят работещо осветление политиците в Европа и Азия отварят отново мини за въглища, поддържат замърсяващите електроцентрали и подписват сделки за внос на втечнен природен газ (LNG). Държавните петролни гиганти като Adnoc на ОАЕ и Saudi Aramco заделят стотици милиарди долари, за да увеличат добива, дори когато частните енергийни компании реализират огромни печалби. Много правителства насърчават потреблението на тези мръсни горива, като субсидират потреблението на енергия, за да помогнат на гражданите да преживеят зимата.

Неочаквано предимство

И все пак в действителност връщането на кафявите горива е второстепенен сюжет в една много по-обширна история. Като направи въглищата, газа и петрола по-редки и по-скъпи - въпреки неотдавнашните спадове, цените им остават доста над средните дългосрочни стойности - нахлуването на Русия в Украйна даде на възобновяемата енергия, която се произвежда предимно на национално ниво, значително стратегическо и икономическо предимство.

Всъщност, дори когато Хабек подкрепи добива на въглища миналата година, зеленият политик изготви планове за разширяване на слънчевата и вятърната енергия, включително и във ветровитата Рейнска област, където се намира Луцерат. Навсякъде по света властите завишават целите за енергията от възобновяеми енергийни източници и заделят огромни суми за финансиране на проектите.

Тази комплексност затруднява установяването дали сътресенията на енергийните пазари са подпомогнали или са възпрепятствали енергийния преход. За да оцени цялостната картина, The Economist разгледа редица фактори, включително потреблението на изкопаеми горива, енергийната ефикасност и разпространението на възобновяеми енергийни източници. Резултатите ни показват, че кризата, причинена от войната в Украйна, всъщност може да е ускорила зеления преход с удивителните пет до десет години.

Димни сигнали

Както подсказва битката при Луцерат, основната причина за тревога е, че тези дни светът изгаря повече въглища. Преди войната изглеждаше, че апетитът за това гориво, достигнал своя връх през 2013 г., спада. Миналата година обаче потреблението нарасна с 1.2%, надхвърляйки 8 млрд. тона за първи път в историята. Високите цени на природния газ накараха фирмите за битови услуги в Европа и някои части на Азия, по-специално Япония и Южна Корея, да използват много повече от него. Политиците удължиха живота на въглищните централи, възобновиха работата на затворените и премахнаха ограниченията за производство. Това доведе до борба за доставки, която се изостри от европейската забрана на руския внос. През 2022 г. производството в Китай и Индия се увеличи съответно с 8% и 11%, довеждайки световното производство до рекордно високи нива.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предвижда, че търсенето на въглища ще остане високо до 2025 г. (макар да предупреждава, че в настоящите пазарни условия е особено трудно да се прогнозира). Европа ще получава по-малко газ от Русия, а световното предлагане на LNG вероятно ще остане ограничено, което означава, че въглищата ще останат резервен вариант за блока. Индийският апетит вероятно ще нарасне, увеличавайки търсенето. Но този ръст ще бъде смекчен от увеличаването на употребата на възобновяеми енергийни източници - и след 2025 г. съдбата на въглищата изглежда мрачна. Ще започнат нови проекти за LNG в Америка, Катар и други страни, което ще облекчи газовите пазари. В същото време бумът на вятърната и слънчевата енергия ще намали апетита към изкопаемите горива, не на последно място в Китай. МАЕ очаква страната да изгради мощности за производство на възобновяема енергия, способни да осигуряват 1000 тераватчаса до 2025 г., което се равнява на общото производство на електроенергия в Япония днес.

В същото време съществуващият световен производствен капацитет за нефт и газ вече е близо до пълното си усвояване. Русия не може лесно да пренасочи износа на газ; нейните нефтени платформи, които не разполагат с хора и части, скоро може да произвеждат по-малко, отколкото сега. Въпреки че гладните за енергия държави са били заети с подписването на дългосрочни сделки за внос на LNG, което ще ги принуди да внасят изкопаемото гориво още няколко десетилетия, обемите остават скромни. Фирмите за въглеводороди се радват на големи печалби, но инвестициите в нови проекти намаляват. Тези разходи остават доста под нивата отпреди десетилетие, а един долар от инвестициите, изглежда, не стига толкова далеч в днешно време: капиталовите разходи на барел продукция, мярка за разходите за проучване и добив, са се увеличили с 30% от 2017 г. насам. Устойчиво търсене на фона на бавно нарастващо, а може би и намаляващо предлагане, което би трябвало да поддържа високи цени и на двете.

Високите цени означават, че потребителите и фирмите се стремят да намалят зависимостта си от изкопаемите горива. Миналата година световната икономика стана с 2% по-малко енергоемка - измерено чрез количеството енергия, използвано за производството на единица БВП - най-бързият темп на подобрение от десетилетие насам.

Усилията за намаляване на потреблението са най-очевидни в Европа, която през последните месеци беше подпомогната от необичайно високи температури. Заедно топлото време и по-голямата енергийна ефикасност означават, че тази зима континентът е използвал 6-8% по-малко електроенергия в сравнение с предходната. В цял свят капиталът се мобилизира в огромни мащаби, за да стане икономиката по-икономична. Миналата година правителствата, домакинствата и фирмите са похарчили общо 560 млрд. долара за енергийна ефикасност. Тези средства бяха насочени главно към две технологии - електромобили и термопомпи.

Продажбите на първите почти се удвоиха през 2021 и 2022 г. Но ефикасността може да предизвика само определена разлика. Хората също така търсят алтернативни източници на енергия, особено в Европа. От декември 2021 до октомври 2022 г. договорните цени за вятърни и фотоволтаични проекти на континента са средно със 77% по-ниски от цените на едро на електроенергията. При 257 евро за мегаватчас (мВтч), средната цена в Германия през декември, на една типична соларна централа са необходими по-малко от три години, за да стане рентабилна, в сравнение с 11 години при 50 евро за мВтч, средната спот цена между 2000 и 2022 г. В световен мащаб инсталациите на слънчеви панели на покривите, които домакинствата и фирмите използват, за да намалят сметките си, са се увеличили наполовина през миналата година. Рекордните 128 гигавата наземни вятърни проекти също са започнали да се изпълняват, което представлява увеличение с 35% спрямо предходната година. Тези показатели обхващат само част от дейностите, извършени след началото на войната, тъй като изборът на място, получаването на разрешителни и проектирането на големи вятърни или слънчеви паркове може да отнеме много години.

По-представителен - и дори по-обнадеждаващ - показател е размерът на паричните потоци, насочени към новите проекти. Миналата година глобалните капиталови разходи за вятърни и слънчеви активи нараснаха от 357 млрд. на 490 млрд. долара, като за първи път надхвърлиха инвестициите в нови и съществуващи петролни и газови полета. Консултантската фирма Rystad Energy смята, че инвестициите ще продължат да нарастват през следващите две години.

В същото време недостигът на горива ускори политиката за чиста енергия в най-големите световни икономики. Американският Inflation Reduction Act (IRA) предвижда субсидии за зелени технологии в размер на 369 млрд. долара; Европейската комисия представи Net-Zero Industry Act, който ще предостави най-малко 250 млрд. евро (270 млрд. долара) на компаниите, занимаващи се с чисти технологии, като същевременно ще придвижи целта за удвояване на инсталирания соларен капацитет в ЕС от 2030 до 2025 г. Националните амбиции също бяха увеличени. През юли Германия повиши целта си за дял на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия до 2030 г. от 65% на 80%. 14-ият петгодишен енергиен план на Китай, публикуван през юни, за първи път постави цел за дял на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия (33% до 2025 г.). Ръководствата на провинциите в страната също предлагат все повече екологични стимули.

Голяма част от средствата ще бъдат изразходвани неефикасно. IRA е придружен от редица условия, свързани с Made In America. В отговор на това Европейската комисия планира да разхлаби правилата за държавна помощ. Тази индустриална политика ще задълбочи един вече съществуващ проблем: този с инфлацията на разходите. Войната на Русия в Украйна повиши цените на метали като алуминий, мед и стомана, които са от решаващо значение за кабелите, турбините и панелите. Въпреки че цените на някои суровини в момента падат, разходите се повишават от по-високите лихвени проценти - особен проблем за предприемачите в соларни и вятърни паркове, които изискват повече първоначален капитал от обикновените електроцентрали. Високите разходи за транспорт и електроенергия, както и недостигът на персонал увеличават сумата. Намит Шарма от консултантската фирма McKinsey смята, че до 2030 г. ЕС ще трябва да увеличи четири пъти броя на хората, разработващи, изграждащи и управляващи зелените електроцентрали, необходими за постигане на целите му.

Всичко това означава, че предприемачите на върха на веригата за доставки на екологични продукти не печелят много пари. Няколко гиганта в областта на офшорните вятърни електроцентрали наскоро обявиха, че ще направят огромни отписвания на проекти. Теоретично предприемачите биха могли да прехвърлят по-високите разходи върху потребителите, като участват в търгове за потенциални проекти на по-високи цени. Но на практика новите конкуриращи се национални правила и проекти за търгове затрудняват това. Тази зима Европа прие извънреден данък за производителите на възобновяемата енергия и таван на цените на едро на електроенергията, като на практика постави таван на възвращаемостта. Новата система за търгове за офшорни вятърни централи в Германия кара участниците да се конкурират за това колко са готови да платят, за да управляват проектите - система, известна като "отрицателно наддаване". Безкрайните спорове за издаване на разрешителни още повече намаляват възвращаемостта.

Земя, вятър и огън

В една алтернативна, по-малко протекционистична вселена огромните разходи на Америка и Европа биха имали още по-голямо въздействие. Но дори и сега те все още са доста значителни - достатъчни според прогнозиращите, с които The Economist се консултира, да ускорят енергийния преход с пет до десет години. Нарастването на инвестициите и по-високите цели трябва да доведат до създаването на огромен капацитет за производство на енергия от възобновяеми източници. Общо взето, МАЕ очаква глобалният капацитет за възобновяема енергия да нарасне с 2400 гигавата между 2022 и 2027 г., което е равно на целия инсталиран енергиен капацитет на Китай днес. Той е с почти 30% по-висок от прогнозата на агенцията от 2021 г., публикувана преди войната. Възобновяемите енергийни източници ще осигурят 90% от увеличението на глобалния производствен капацитет през периода.

С развитието на зелената енергия и намаляването на употребата на изкопаеми горива емисиите на въглероден диоксид изглежда ще намаляват значително по-бързо, отколкото се очакваше само преди 12 месеца. S&P Global смята, че емисиите от изгарянето на енергия ще достигнат своя връх през 2027 г., на ниво, което светът би произвеждал и през 2028 г., ако войната не се беше случила. Rystad изчислява, че емисиите само от производството на електроенергия и отопление могат да достигнат своя таван още тази година. Това е така, защото неотдавнашният неистов стремеж към осигуряване на изкопаеми горива едва ли ще продължи дълго или ще бъде достатъчно голям, за да противодейства на зеления бум. За да илюстрираме това, върнете се към Германия. Съдбата на Луцерат беше подпечатана с компромис. Сделката предвижда две въглищни централи, които трябваше да бъдат затворени през 2022 г., да работят до март 2024 г. В замяна на това обаче две по-големи централи ще бъдат изведени от експлоатация през 2030 г. - осем години по-рано от планираното.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар