Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Войната в Украйна направи Източна Европа по-силна

Но дали новият баланс на влияние в ЕС ще се запази?

Няма съмнение, че настроенията в европейските среди са се променили
Няма съмнение, че настроенията в европейските среди са се променили
Няма съмнение, че настроенията в европейските среди са се променили    ©  Reuters
Няма съмнение, че настроенията в европейските среди са се променили    ©  Reuters

Посещението на германския канцлер в Белия дом някога беше смятано за връх на евро-американските дипломатически отношения. И все пак, когато германският канцлер Олаф Шолц пристигна във Вашингтон за разговори с Джо Байдън на 3 март, това може дори да не се счита за най-важния контакт на американския президент с Европа през тези две седмици. По време на пътуване до Полша в края на февруари Байдън се срещна с лидери на източните части на ЕС, като ги похвали за помощта им във войната в Украйна, от която той току-що се беше завърнал. Усещането, че войната е променила картата на това кой има значение в Европа, беше осезаемо.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Посещението на германския канцлер в Белия дом някога беше смятано за връх на евро-американските дипломатически отношения. И все пак, когато германският канцлер Олаф Шолц пристигна във Вашингтон за разговори с Джо Байдън на 3 март, това може дори да не се счита за най-важния контакт на американския президент с Европа през тези две седмици. По време на пътуване до Полша в края на февруари Байдън се срещна с лидери на източните части на ЕС, като ги похвали за помощта им във войната в Украйна, от която той току-що се беше завърнал. Усещането, че войната е променила картата на това кой има значение в Европа, беше осезаемо.

Страните от източния край на ЕС смятат, че тяхното време е настъпило. Според техния разказ се извършва тектонично изместване на изток. Властта бързо изтича от "старата Европа" - делегитимирана от това, че толкова дълго е грешала за Русия - в полза на страните, които сега са на фронтовата линия на агресията на президента Владимир Путин. Войната е възможност за свежо мислене и ново лидерство. "Това е екзистенциален момент за Европа като цяло", казва Павел Яблонски, полският заместник-министър на външните работи. Тъй като Украйна сега е кандидат да бъде част от клуба един ден, някои мечтаят, че нова ос между Варшава и Киев може да осигури противотежест на тази между Париж и Берлин.

Не толкова бързо. Няма съмнение, че настроенията в европейските среди са се променили. Че това ще доведе до трайно по-голямо влияние за страни като Полша, най-голямата от "Букурещката девятка" (Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., заедно с трите балтийски държави, Румъния и България, които влязоха през 2007 г.), е много по-малко сигурно. Регионът е пропилявал възможности за по-голяма лидерска роля на ЕС и преди.

Дори западноевропейците приемат, че това е моментът на Централна Европа. Предупрежденията от бивши съветски сателити за риска от разчитане на Русия за газ се третираха в Германия като прекалено тревожни; сега те се приемат като пророчески. Има широко разпространено възхищение от начина, по който централноевропейските страни са приели милиони украинци, бягащи от войната. Оръжейните складове в региона бяха изпразнени, за да се помогне на Украйна - първата партида танкове Leopard от Полша току-що беше доставена - и бяха поръчани много нови военни комплекти.

Всичко това даде на Централна Европа морално лидерство и по-силен глас от всякога на масата на ЕС. "Винаги сме ги слушали", казва един западноевропейски дипломат. "Сега може би ще слушаме малко повече." Но посланието от Изтока не е задължително да се случи.

Животът продължава

Една от причините е различният акцент върху заплахата за сигурността. За Полша и други държави на първа линия заплахата от Русия едва ли ще отслабне скоро. Лидерите в региона отдавна казаха, че имперските амбиции на Путин ще се обърнат към тях един ден. "Докато Путин е на власт, дори и да има примирие в Украйна, ние предполагаме, че това ще бъде пауза в битките, а не споразумение", казва Юстина Готковска от OSW, мозъчен тръст във Варшава.

Западна Европа като цяло се чувства различно. Украйна също има голямо значение там: милиарди се харчат за подпомагане на страната, въоръжените сили се обновяват и войната разтърси икономиката на континента. Финландия е сред онези, които споделят опасенията за сигурността на поляците и литовците; и се стреми да се присъедини към НАТО. Но погледнат от Брюксел, Дъблин или Париж, животът продължава въпреки войната. Енергийните системи са пренастроени. През последното десетилетие ЕС се изправи пред много предизвикателства, независимо дали около еврозоната, миграцията или Brexit. Без съмнение ще се сблъска с повече през следващите години. Украйна е само една от тях. Въпреки че не е съвсем както обикновено, няма причина да се променя старият режим на ЕС - този, в който Централна Европа има много по-малко значение.

Полша може с основание да се надява, че нейната главна роля във войната ще помогне да се разсее дългогодишният спор с ЕС.

Когато лидерите на ЕС се срещат в Брюксел, фокусът вече не е само върху Украйна. Също толкова важен е начинът, по който Европа трябва да реагира на възраждането на нелегалната миграция, да речем, или да отговори на зелените субсидии на Америка (последното беше обсъдено по време на посещението на Шолц). Това е объркващо за централноевропейците, които усещат как Путин диша във врата им. За тях обсъждането на нещо различно от Украйна е подценяване - отново! - на заплахата от Русия. Полският премиер Матеуш Моравецки говори за работата, която трябва да свърши, за да "събуди" останалата част от Европа.

Подходът за продължаване на живота е лоша новина, особено за страната му. Полша може с основание да се надява, че нейната главна роля във войната ще помогне да се разсее дългогодишният спор с ЕС. Европейската комисия я обвини в пренебрегване на основните принципи на върховенството на закона. Според Брюксел правителството пълни съдилищата с политизирани съдии и се стреми да подкопае върховенството на правото на ЕС. Това се оказа скъпоструващо упражнение за Полша: тя все още не е получила 35 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми, свързани с фонда за възстановяване, който трябва да помогне за разрешаване на проблемите от пандемията.

Влияние и чар

Опитните служители в Брюксел сочат други причини за липсата на тежест на региона. Влиянието в ЕС произтича от размера на населението и икономическия растеж. Ако това се провали, умната дипломатическа работа може да помогне. В нито една от тези области Централна Европа не се откроява.

Започнете с размера. Взети заедно, деветте от Букурещ имат население от 95 млн., около една пета от общото население на ЕС; техният общ БВП е само около една десета от общия БВП на ЕС по пазарни цени. Само една, Полша, се счита за голяма страна членка. Нито са унифицирани. В момента Унгария е парий, като се има предвид как нейният автократичен лидер Виктор Орбан застана зад Русия. В по-широк план, само в някои области интересите на Румъния съвпадат с тези на Естония или тези на Словакия с България. Разширяването на ЕС към Украйна или Западните Балкани би увеличило значението на региона. Но това далеч не е неизбежно, въпреки настойчивите призиви от Централна Европа.

Икономическата тежест на групата нараства, като стандартът на живот постепенно намалява разликата със Западна Европа. Необходимостта Европа да репатрира някои вериги за доставки от Китай може да й придаде допълнителна тежест. Но липсата на финансова интеграция - Полша не е в еврозоната - донякъде ограничава нейното влияние и там. И всичките девет страни от Букурещката група получават повече от бюджета на ЕС, отколкото плащат. На практика това намалява тяхното влияние.

Икономическата тежест на групата нараства, като стандартът на живот постепенно намалява разликата със Западна Европа.

Полша и някои от нейните съюзници също не успяват да увеличат тежестта си дипломатически. Малки държави като Дания и Ирландия и дори някои по-големи като Нидерландия могат да компенсират размера си чрез внимателно създаване на съюзи и генериране на нови идеи за ЕС. Особено Полша не се интересува от това. "По всяка тема, различна от Украйна, те дори не се преструват, че ги интересува", казва дипломат от ЕС.

Консервативната коалиция във Варшава, която е на власт от 2015 г., често не е в крак с по-либералния консенсус, който цари в Европа, например относно абортите или правата на гейовете. Това, както и сагата с върховенството на закона, ограничават апетита на много членки на ЕС да се съюзят трайно с Полша. Опитът за редовното й включване във френско-германските обсъждания като точка в така наречения Ваймарски триъгълник до голяма степен се провали.

А жестокото критикуване на Германия от страна на управляващата коалиция е повтаряща се характеристика на полския политически дискурс, който само ще се засили преди изборите през октомври. Тя включва лошо обмислено искане за 1.3 трлн. евро военновременни репарации - сума, толкова абсурдна, че Германия успя да я отхвърли. Франция, от своя страна, е разочарована, че Букурещкият клуб проявява слаб интерес към укрепването на "стратегическата автономия" на ЕС, например чрез увеличаване на вътрешното производство на оръжия. Вместо това Полша и балтийските страни гледат на НАТО и по този начин на Америка като на гарант на своите граници; помага, че НАТО не им изнася лекции по вътрешни въпроси като ситуацията в съдилищата. Агресивната позиция към Германия може да се промени, ако проевропейската либерална опозиция победи през октомври.

Страните в ЕС печелят влияние чрез своята способност и желание да решават общите проблеми на континента. Това изисква споделено разбиране за това какви са тези проблеми. Полша и нейните съюзници ще продължат да бъдат чувани, докато фокусът на Европа и света е върху това, което се случва близо до нейните граници. Това, което се случва след това, е по-малко ясно.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  xyha avatar :-|
  xyha

  Единственото вярно е "Животът продължава"

  Останалото са бла, бла . - били сме по -силни . Ако видите с колко народ сме олекнали последните години , ще ви стане ясно - че отиваме към закриване на държавиците в периферията ан ЕССР . А по - малко хора , означава по - малко влияние .

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И аз щях да питам: освен пропагандни клишета нещо конкретно в подкрепа на твърдението за силата на ИЕ има ли?
  Или нагъчкването на ИЕ с американски войски е въпросната сила?

  Не мисля. Има достатъчно доказателства колко бързо може да се евакуира "американската сила". Да се ометат от Афганистан им трябваха няколко дни. При това талибаните не може да се каже, че им дишаха във врата.
  Виж, в Сайгон беше доста по-паническо...

  Капитал, докога ще се подигравате на публиката си с недъгави присадки на чужди пропагандни конструкции?

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И на фона на неособено адекватните за възприятията на българския читател (а може би и дървено преведени, защото едва ли са писани от кръгли идиоти) дежурни статийки от The Economist, един сериозен консервативен
  https://strategic-culture.org/news/2023/02/24/historic-year-ukraine-war-exposes-us-imperialism-as-foremost-global-threat/

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  американски център за анализи.
  Най-вероятно е Кремълски...

  Нередност?
Нов коментар