Инфлацията в еврозоната отново се повишава и достигна 7% през април

ЕЦБ ще има трудна задача в четвъртък, когато ще трябва да реши с колко да покачи лихвите

Инфлацията при преработените храни, алкохола и тютюневите изделия се забави с цял процентен пункт до 14.7%, което подсказва, че дългоочакваният обрат в цените на храните може би вече настъпва
Инфлацията при преработените храни, алкохола и тютюневите изделия се забави с цял процентен пункт до 14.7%, което подсказва, че дългоочакваният обрат в цените на храните може би вече настъпва
Инфлацията при преработените храни, алкохола и тютюневите изделия се забави с цял процентен пункт до 14.7%, което подсказва, че дългоочакваният обрат в цените на храните може би вече настъпва    ©  Reuters
Инфлацията при преработените храни, алкохола и тютюневите изделия се забави с цял процентен пункт до 14.7%, което подсказва, че дългоочакваният обрат в цените на храните може би вече настъпва    ©  Reuters
Темата накратко
 • Базисната инфлация, в която не влизат цените на храните и енергията, неочаквано спада.
 • Инвеститорите предвиждат, че до края на лятото депозитната лихва на ЕЦБ от 3% ще се повиши до около 3.75%.
 • Не се очаква ЕЦБ да спре да повишава лихвите, докато базисната инфлация не намалее значително.

Инфлацията в еврозоната се повиши леко до 7% през април и това усложни ситуацията за Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще има заседание в четвъртък, за да определи с колко да вдигне лихвите. Данните за потребителските цени бяха по-лоши от прогнозата на икономисти, анкетирани от Reuters - 6.9%, колкото беше нивото и през март. Това е първото покачване от октомври миналата година.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dani_2077 avatar :-?
  dani_2077
  • + 1

  Трябва да се действа решително - режи дълбоко 😀.
  Дано да не ги хване страх 🤷🏻‍♂️ ...

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  Недоумявам защо трябва да си изсипваме джобовете (всъщност те ще ни ги пребъркат старателно) в ЕЗ, в която единствено нашите политици се натискат да се заврем скропостижно и на всяка цена!
  Защо политиците на румънците, шведите, унгарците, датчаните, поляците, чиито икономики и парични наличности са в пъти повече от тия в БГ, не си притискат хората с глупости колко ще им е гот в ЕЗ, а нас ни гонят натам като овче стадо?
  Ами овците ги гонят или за стригане, или за колене. Трета причина няма!
  Дай, Боже, този път да е само за стригане.
  Този път...

  Нередност?
 • 3
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev

  Неправилният метод за работа на Министерствата на финансите от еврозоната подпомага за сегашните европейски щети.

  Накратко: Сега европейската държавна власт не прилага неотложна финансова защита срещу щети в еврозоната.
  Пропускът на тази необходимост създава щети за всеки. Този ликвидатор на стопански ценности е водещ причинител за сегашната инфлация в еврозоната. Жертви сме на лошото поведение на Министерствата на финансите от еврозоната.
  Все още обществеността пренебрегва лошия принос на Министерството на финансите за съществуване на неправилността. Финансовото зло причинява политически провал.
  Насоката за увеличение на цени в еврозоната е последица от намалената покупателна способност на еврото. Индексът на потребителските цени е производно (вторично) мерило за инфлация. Ангажирането на общественото внимание с друго прикрива враг на еврото.
  Обществеността е с мълчание за водещият причинител на сегашната инфлация в еврозоната.
  Приключването на погрешния метод за работа на Министерствата на финансите в еврозоната прекратява сегашната европейска инфлация. Правителствата от еврозоната са с възможност да изплатят своите дългове.

  Нередност?
Нов коментар