Евробарометър: Повечето европейци искат реформи в здравеопазването и образованието

Европейците като цяло намират институциите и публичните услуги за бавни, тромави и обременителни и искат по-ефективна публична администрация

Темата накратко
  • Администрациите в страните-членки на ЕС продължават да поддържат имидж на бюрократизирани и тромави машини
  • Посочва се нуждата от ускорено намаляване на бюрокрацията, по-активна дигитализация, повече канали за общуване, по-добре квалифицирани служители.
  • Реформи в областта "зелен преход и енергоснабдяване" са важни за 25% от европейците, но само за 8% от българите

Здравеопазването и образованието са двете топ области, в които националните институции и обществени услуги според повечето европейци трябва да бъдат приоритетно реформирани. Това сочи проучване на "Евробарометър", посветено на темата за публичната администрация и качеството на услугите й. В България това също са двете най-важни сфери за подобрения на публичните услуги, като делът на анкетираните българи, които ги посочват за приоритетни, е по-висок от средното за ЕС.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.