Започна нова вълна на масова миграция

Какво означава това за икономиките на богатия свят

Миналата година 1.2 млн. души са се преместили във Великобритания - почти със сигурност най-много досега. Нетната миграция (т.е. имигранти минус емигранти) към Австралия в момента е два пъти по-висока от преди пандемията от ковид-19. Еквивалентното число за Испания наскоро достигна рекордно ниво. Очаква се близо 1.4 млн. души да се преместят в Америка тази година - една трета повече, отколкото преди пандемията. През 2022 г. нетната миграция към Канада беше повече от два пъти над предишния рекорд. В Германия този показател беше дори по-висок, отколкото по време на "миграционната криза" от 2015 г. Богатият свят като цяло е в средата на безпрецедентен миграционен бум. Роденото в чужбина население се увеличава по-бързо от когато и да било в историята.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.