🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След месец в неизвестност китайският външен министър беше уволнен

Цин Ган отдавна е смятан за близък до президента Си Цзинпин и за изгряваща звезда в ККП

Изчезването на Цин става в момент, когато президентът Си Цзинпин се подготвя за потенциална среща с Джо Байдън през ноември на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в САЩ
Изчезването на Цин става в момент, когато президентът Си Цзинпин се подготвя за потенциална среща с Джо Байдън през ноември на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в САЩ
Изчезването на Цин става в момент, когато президентът Си Цзинпин се подготвя за потенциална среща с Джо Байдън през ноември на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в САЩ    ©  Reuters
Изчезването на Цин става в момент, когато президентът Си Цзинпин се подготвя за потенциална среща с Джо Байдън през ноември на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в САЩ    ©  Reuters
Темата накратко
 • Китайският външен министър не е виждан публично от месец и това предизвиква множество спекулации къде се намира.
 • Липсата на Цин Ган заплашва да усложни усилията на САЩ за съживяване на ангажиментите на най-високо ниво и стремежа на Китай да възстанови чуждестранното доверие в икономиката си.
 • Обстоятелствата, свързани с отсъствието на Цин, показват, че той може да е изгубил благоразположението на Пекин.

Цин Ган се издигна стремглаво в жестокия свят на елитната китайска политика, като изпревари по-опитни кандидати и стана външен министър на Си Цзинпин през март, след което внезапно изчезна без обяснение. След месец в неизвестност държавната китайска медия CCTV съобщи, че е бил уволнен във вторник. Новият външен министър ще бъде предшественикът на Цин, Ван И. В съобщението на медията не се посочва причина за внезапното уволнение на Цин, който беше близък до президента Си Цзинпин.Цин Ган не е виждан публично от месец и това предизвиква множество спекулации къде е в момента. За последно той участва на 25 юни в среща с представители на Русия, Виетнам и Шри Ланка. Последната му поява в държавните медии е била срещата му с руския заместник външен министър Андрей Руденко, който посети Пекин 2 дни след неуспешния бунт на ЧВК "Вагнер".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 5

  Някой знае ли името на българския външен министър, та газетата ни е запритеснявала чак толкова за съдбата на китайския?
  И после - нескончаемите опити с англосаксонски опорки да се обясни Китай са толкова безумни, че съм смутен от твърдоглавието на правещите ги.

  В 4000-годишен Китай никога - ама никога! - китайски министър не е провеждал политика! Той просто е администрирал в ресора си политиката на императора или на ЦК на ККП (което е абсолютно едно и също).

  Настоящият китайски външен министър Цин в началото на м.г. в качеството си тогава на посланик на КНР във Вашингтон се появява на събитие на Пентагона, облечен в униформено яке на американски пилот.

  В дипломатическия протокол това освен че е колосален гаф, е безпрецедентна проява на безчестие. Дори при срещите на съюзниците от Нато няма случай някой да се е появявал с чужда униформа! Просто се опитайте да си представите Блинкен, например, в руски генералски кител до Шойгу в Москва...

  Сигналът, който Цин даде с якето бе разтълкуван от Вашингтон на мига като пробив в твърдата антиамериканска политика на председателя Си и възможност да пробват докъде може да стигнат в опитите да провокират Китай. Броени дни след историята с якето Нанси Пелоси в качеството си на спикер на Конгреса на САЩ се раздели с колебанието си и направи официално посещение в Тайван, с което реално САЩ се отметнаха от основополагащия документ на двустранните отношения - Шанхайската декларация за единен Китай.
  Нещо повече: именно тогава висшите военни на САЩ започнаха открито да заявяват готовността си за война с КНР, блокът Нато за първи път в историята си публично обяви враждебния характер на КНР и пр.

  Какво може да направи един непремислен жест на висш дипломат!
  И то в момент, когато китайската политика по отношение на САЩ е на видимо втвърдяване и демонстриране на сила и нежелание за компромис в отношенията с Вашингтон и когато военният министър Ли отказа да се срещне с американския си колега, както и да се установи пряка линия между военните видомства на двете страни!
  В КНР нарастват обществените призиви за противопоставяне на всякакви прояви на слабост по отношение на САЩ и за подготовка за война. Мобилизирането на китайския народ за война е лесно постижимо, докато за САЩ това остава трудна задача.

  И накрая да обобщя - причината за изчезването от публичното пространство и най-вероятно отстраняване на Цин Ган като външен министър се дължи на допуснатото публично демонстрирано отклонение от линията на ККП в отношенията спрямо САЩ.
  Което навсякъде е гаф, но в Китай е абсолютно недопустим и е предпоставка за заплаха за държавата.

  Нередност?
 • 2
  weiss avatar :-|
  Weiss

  Било по времето на империята Тан, в самото начало на 9 век. Ли Цзян казал на императора Сян-цзун: "Отделяйте порочните и ласкателите, издигайте преданите и прямите, водете доверителни беседи с висшите чиновници и правете така, че дребните хора да не участват в тях, Забавлявайте се с мъдрите, допускайте ги до себе си, спазвайки приличие, и не допускайте недостойните. Колко истина има в тези думи, които определят пътя на поведение на Господаря! Ето защо в Шу Цзин (Книга на документите, една от петте класики на древната китайска литература) е казано: Давайки поръчение на мъдрия, не мислете за друг кандидат. Отстранявайки порочния, не се съмнявайте,"

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  P.S. Междувременно по темата станаха известни още факти от абсолютно затворената политическа лаборатория на Пекин, чиито тълкувания биха могли да хвърлят допълнителна светлина, както върху отстраняването на Цин, така и върху процесите в КНР.

  Цин Ган, перспективният млад (57 г) лидер, доскорошен успешен посланик в САЩ и минаващ за личен избор на председателя Си, бе най-кратко пребивавалият на поста министър на МВнР от създаването на КНР през 1949 г - малко повече от 6 месеца.
  Мина без внимание, но на същата сесия на ПК на ВСНП от 25 юли бе прието и решение за освобождаването на И Гън, друг перспективен партиен лидер, от поста председател на Народната банка на Китай, който само преди 4 месеца беше преизбран за втори мандат.

  Ден по-рано е проведено заседание на Политбюро на ЦК на ККП. Освен "и други решения", на него за висшия апарат е проведен курс по "укрепване на военното управление" (а може би на български звучи по-ясно формулировката "управление в условия на война"?).

  Светкавичното свикване на ПК на ВСНП веднага след заседанието на Политбюро говори за възникване на изключителна ситуация, на която е трябвало да се реагира мълниеносно. Това говори, че политическата ситуация в Пекин е необичайно напрегната.

  Разбира се, случващото се има определено негативен ефект върху картината за политическа стабилност, представяна от председателя Си както за външна, така и за вътрешна употреба.
  Вероятно курсът на сегашното ръководство за противопоставяне на САЩ, провеждането на независима политика и съблюдаването на неутралитет по отношение на прокси войната в Укриана несъмнено предизвиква недоволство у някои властови и политически кръгове в Китай и у техните западни партньори.

  В този смисъл двете абсолютно неочаквани оставки могат да се разглеждат като елемент от борба с квази фракция във висшия ешелон на ККП, която мълниеносно е унищожена.
  С особено внимание трябва да се разглежда и новината за военния курс за членовете на Политбюро, което е напълно в унисон с линията на председателя Си за подготовка на държавата за възможна война със САЩ.

  Нередност?
Нов коментар