🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Средният работен ден по света се скъсява

Служителите работят по-малко извънредни часове и взимат повече отпуски, показват проучвания

Делът на пренатоварените служители леко намалява спрямо година по-рано.
Делът на пренатоварените служители леко намалява спрямо година по-рано.
Делът на пренатоварените служители леко намалява спрямо година по-рано.    ©  Unsplash.com
Делът на пренатоварените служители леко намалява спрямо година по-рано.    ©  Unsplash.com
Темата накратко
  • Средната продължителност на работния ден е намаляла с 37 минути през второто тримесечие спрямо година по-рано, показва глобално проучване
  • Продължаващото наемане на нови служители облекчава натоварването върху настоящите
  • Данните засега не дават ясен отговор за ефектите върху производителността

В постковид ерата служителите търсят повече баланс между работа и личен живот и полагат по-малко часове извънреден труд. Въпреки че на повечето места в развитите страни пазарите на труда прегряват и нивата на безработица са исторически ниски, хората средно работят по-малко и са по-склонни да отделят време за почивки, показват различни проучвания. Според глобално изследване на фирмата за анализ на работната сила ActivTrak средната продължителност на работния ден за последната година е намаляла с 37 минути. Данните за производителността обаче са разнопосочни.

Изследването, което анализира отработените часове на над 134 хил. служители в световен мащаб в сфери като финансови услуги, здравеопазване, застраховане и професионални услуги, показва, че средното време, прекарано на работа, е паднало от над 10.5 часа през второто тримесечие на 2022 г. до 10 часа през същия период на тази. Въпреки по-малкото часове, производителността не е намаляла, твърдят анализаторите. "Това, което виждаме, е повишаване на ефективността", казва Габриела Маух от ActivTrak, цитирана от Bloomberg. Резултатите може да са повлияни от опитите на някои компании да въвеждат четиридневна работна седмица без промяна в дължината на работния ден.

В същото време делът на пренатоварените служители леко намалява до 28% спрямо 32% година по-рано. Тази промяна е стъпка към намаляване на "прегряването" на работното място и може да се отрази добре на психическото, физическото и финансовото здраве на служителите, смятат експерти.

Кой работи най-много

През 2022 г. най-много време в работа прекарват мексиканците - над 2200 часа годишно, а най-малко - германците - около 1340, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Изчисленията са на база общите действителни отработени часове, разделени на броя на заетите, включително на непълен работен ден или сезонно заетите служители. Проучването обхваща държавите от организацията, както и някои развиващи се икономики.

Ако се работи през всички 52 седмици в годината, това означава близо 43 работни часа седмично в Мексико и около 26 в Германия. Съответните часове за България са около 31 на седмица. Разликите в стандарта на живот между тези страни обаче ясно показва, че в икономически план по-важно е не отработеното време, а производителността на труда.

Най-важните тенденции на работното място са фокус на конференцията за HR професионалисти и мениджъри на екипи Future of Work Summit. Тя се организира традиционно от "Капитал" и ще се проведе на 24 октомври 2023 г. в Гранд Хотел "Милениум", като ще може да бъде проследена и онлайн. За повече информация и билети може да видите сайта на събитието.

Предвестник на съкращения

В САЩ средните отработени часове на седмица от служителите в частния сектор са намалели до 34.3 през май, което е под средното ниво през последната година преди пандемията и е под пика през 2021 г., изчислява американското министерство на труда. Напоследък предприятията успяват да запълнят отдавна вакантни позиции, което облекчава графика на останалите служители и им помага да постигат по-добър баланс с личния живот. През първата половина на годината повече работещи в САЩ са взели дни за ваканция, отколкото през сравнимия период на последните няколко години преди ковид, според данни, цитирани от The Wall Street Journal.

Това обаче може да се тълкува като лош знак предвид мрачните очаквания на някои икономисти за рецесия. "В миналото намаляването на работното време беше надежден предвестник на вълна от съкращения", казва Аичи Амемия, старши икономист на Nomura Securities. Този път обаче сигналът е по-скоро фалшива тревога, тъй като икономиката е в по-особена ситуация. Въпреки съкращаването на работното време, работодателите продължават да наемат нови служители, което не предвещава икономически спад.

В същото време почасовата производителност на труда в бизнес сектора в САЩ е намаляла през първите месеци на тази година. Този показател сериозно варира в отделните периоди, но все пак анализатори приписват голяма част от последния спад на работата от вкъщи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар