🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай призовава БРИКС да се превърне в геополитически съперник на Г-7

На срещата в Йоханесбург ще се дискутира първото разширение на блока от 2010 г. насам

На форума лидери от целия развиващ се свят ще се съберат, за да обсъдят първото разширение на организацията от повече от десетилетие, след като през 2010 г. Южна Африка се присъедини към блока
На форума лидери от целия развиващ се свят ще се съберат, за да обсъдят първото разширение на организацията от повече от десетилетие, след като през 2010 г. Южна Африка се присъедини към блока
На форума лидери от целия развиващ се свят ще се съберат, за да обсъдят първото разширение на организацията от повече от десетилетие, след като през 2010 г. Южна Африка се присъедини към блока    ©  Reuters
На форума лидери от целия развиващ се свят ще се съберат, за да обсъдят първото разширение на организацията от повече от десетилетие, след като през 2010 г. Южна Африка се присъедини към блока    ©  Reuters

Китай ще призове организацията на страните от БРИКС (в нея членуват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) да стане равностоен съперник на Г-7 на срещата на върха на блока, която ще се проведе тази седмица в южноафриканския град Йоханесбург. На форума лидери от целия развиващ се свят ще се съберат, за да обсъдят първото разширение на организацията от повече от десетилетие, след като през 2010 г. Южна Африка се присъедини към блока.

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса е поканил повече от 60 държавни и правителствени ръководители на срещата, като няколко от присъстващите може да бъдат поканени да се присъединят към блока, съобщава Financial Times, позовавайки се на няколко официални лица, запознати с преговорите. Според южноафрикански официални лица, цитирани от британското издание, 23 държави са предявили интерес към присъединяване.

"Ако разширим БРИКС, така че да съставлява подобна част от световния БВП като Г-7, тогава нашият колективен глас в света ще стане по-силен", заявява един от китайските служители, който е поискал да остане анонимен.

Според запознати с позициите на Китай и Индия относно разширението на БРИКС двете страни спорят дали блокът трябва да бъде организация на необвързани страни, защитаваща икономическите интереси на развиващите се страни, или политическа сила, която открито да предизвиква Запада. Този месец външният министър на Южна Африка Наледи Пандор е завил, че е "изключително грешно" да се гледа на потенциалното разширение на БРИКС като на антизападен ход.

Неотдавна бразилският президент Лула да Силва се изказа в полза на членството в организацията на Аржентина и Венецуела, както и на Саудитска Арабия и ОАЕ.

Ясни условия за членство

Висш бразилски дипломат е заявил, че страната иска да бъдат установени ясни условия за членство като основа за всяко разширение. Едно от тях би могло да бъде изискване към участниците да се присъединят към базираната в Шанхай New Development Banks, основана от членовете на БРИКС, в която освен страните от блока членуват и Бангладеш, Египет, ОАЕ и Уругвай.

"Важно е да се определят критерии за присъединяването на тези нови членове", е казал дипломатът, цитиран от Financial Times. Малко вероятно е всичките 23 държави да се присъединят едновременно, но "те трябва да знаят защо е взето решението и за да може, ако се стигне до бъдещи разширявания, кандидатите да знаят приоритетните въпроси".

Длъжностни лица, водещи преговорите преди срещата на върха, са заявили, че критериите за приемане на нови членове ще трябва да бъдат договорени от лидерите на БРИКС, добавяйки, че въвеждането на обща валута не е на дневен ред. Вместо по-широк стремеж към премахване на долара срещата на върха може да се съсредоточи върху постигането на споразумение, според което членовете на организацията трябва да уреждат все повече търговията помежду си в местните си валути, са заявили служители, запознати с дискусиите.

Китайска доминация

Амбицията на БРИКС да бъде реален двигател на глобалния икономически ръст не успя да се реализира. Очаквано представянето на Русия беше най-слабото от петте страни от организацията миналата година, а Бразилия и Южна Африка се затрудняват да просперират без високи цени на суровините. Разликите в икономическото представяне са доста големи - реалният БВП на човек от населението между 2008 и 2021 г. е нараснал със 138% в Китай, с 85% в Индия, само с 13% в Русия и едва с 4% в Бразилия, а в Южна Африка е спаднал с 5%.

Още в анализа на Goldman Sachs от 2001 г., който въведе термина БРИК, Китай отговаряше за половината от БВП на блока от четири държави. Данните на МВФ показват, че делът на Китай вече е 73%. От 2003 г. делът на страните от БРИКС в световния БВП е скочил от 8.4 на 25.5%. От това увеличение с 17.1 процентни пункта на Китай се падат 14.