🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Walmart разследва дали затворнички в Камбоджа не произвеждат дрехи за компанията

Международната търговия със стоки, произведени от затворници, е незаконна в САЩ

Лишените от свобода са произвеждали пазарски чанти, ризи и хотелски чехли, които са били изнасяни за САЩ.
Лишените от свобода са произвеждали пазарски чанти, ризи и хотелски чехли, които са били изнасяни за САЩ.
Лишените от свобода са произвеждали пазарски чанти, ризи и хотелски чехли, които са били изнасяни за САЩ.    ©  Reuters
Лишените от свобода са произвеждали пазарски чанти, ризи и хотелски чехли, които са били изнасяни за САЩ.    ©  Reuters

Една от най-големите вериги супермаркети в света, Walmart, разследва дали затворнички в най-големия женски затвор в Камбоджа не произвеждат дрехи, които впоследствие са изнасяни за САЩ, съобщава Reuters. Това би било незаконно, тъй като международната търговия със стоки, които са произведени от затворници, нарушава американското законодателство.

Проучването от страна на компанията е започнало вследствие на запитване от страна на Американската асоциация за облекло и обувки (AAFA) до посланика на Камбоджа във Вашингтон Кео Чхеа. Официалната кореспонденция е започнала през ноември, но информацията става публична едва сега.

Държавният секретар на министерството на търговията на Камбоджа Сок Софхек, който председателства правителствена комисия, разследваща обвиненията на AAFA, каза пред агенцията, че Камбоджа е глобила три местни компании с по 50 хил. долара. Освен това лицензите им за износ са спрени за три месеца до 31 юли, а причината е използването на затворници от Поправителен център 2 (CC2) за шиене на хотелски чехли за износ в Европейския съюз и Япония. Стойността на чехлите, изнесени миналата година, е около 190 хил. долара, добавя той.

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека заяви, че е посетила CC2 и е изразила загриженост пред властите относно принудителния труд. Говорителят също така каза, че е научил през февруари, че Камбоджа провежда разследване и че затворническите работилници са затворени.

Четирима души, запознати с въпроса, включително двама бивши затворници от CC2, са заявили пред Reuters, че други артикули, произведени в затвора, изглежда, са свързани с Walmart и Centric Brands - лицензиращия партньор за IZOD и други лейбъли, включително Calvin Klein, Tommy Hilfiger и Under Armour. И Walmart, и Centric доставят стоки от Камбоджа.

Хората показаха на Reuters пазарска чанта за многократна употреба с марката Walmart и поло тениска с марката IZOD, като според тях те са направени във фабриките на затворите, където са работили лишени от свобода. Бившите затворници са изнесли артикулите със себе си при освобождаването им. Информацията, отпечатана върху етикетите на артикулите - имена на вносители, стилови номера и кодове на пратката, както и кодове, издадени от Федералната търговска комисия на САЩ - показва, че те са били предназначени за САЩ и Канада. Това е потвърдено и от търговски записи от доставчиците на данни Panjiva и ImportGenius. Записите не разкриват фабриката, движението по веригата на доставки или отношенията на подизпълнители в рамките на Камбоджа.

"Намираме обвиненията за много тревожни", каза говорител на Walmart в началото на юни. "Принудителният труд от всякакъв вид е отвратителен и ние вярваме, че всички хора трябва да бъдат третирани с достойнство и да не бъдат експлоатирани", добави той пред агенцията. По негови думи разследването продължава и в момента.

Reuters събра подробности за производството на облекла в CC2 чрез интервюта с четири жени, освободени през януари, след като са изтърпели присъди за наркотици до две години. Бившите затворници заявяват, че работят стандартно работно време и правят ризи, панталони, хотелски чехли и пазарски чанти. Отказът от работа често е означавал преместване в друга килия или принуждаване да коленичат, въпреки че някои затворници са избягвали фабриките, като плащат на затворническата охрана, обясняват те.

"Не искахме да работим, но трябваше да работим. Когато бяхме в затвора, бяхме равни на нула", каза бивш затворник. Камбоджа определя минимална месечна заплата от 200 долара за работничките в шивашките фабрики, но жените казват, че обикновено получават около 1.75 до 5 долара на месец.

Затворническият труд в CC2 потенциално поставя Камбоджа в противоречие с Общата система за преференции на САЩ, която предоставя безмитни предимства на отговарящите на условията развиващи се нации. Програмата е изтекла и очаква повторно разрешение от законодателите на САЩ.

Служители на министерството на търговията на Камбоджа са се срещнали с други представители на правителството, затворите и търговските асоциации през февруари и март. Причината за срещите е да се обсъдят опасенията на AAFA относно това дали в Камбоджа се спазват международните норми за производство на експортни стоки, съобщи министерството в официалния си акаунт във Facebook.