🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как климатичните промени ще се отразят на почивките

Екстремното време ще промени кога и къде ходят туристите

"Днес пристигнах в Болоня, Италия, сега заминавам за Тоскана. Тук горещата вълна е впечатляваща. Ако нещата продължават така, тези дестинации за почивка няма да имат бъдеще в дългосрочен план. Изменението на климата унищожава Южна Европа. Една ера е към своя край." Този публикация в социалната медия X в началото на юли от Карл Лаутербах, министър на здравеопазването на Германия, беше приета зле в Италия. Министърът на туризма на страната Даниела Сантанче кисело отвърна, че благодари на г-н Лаутербах, че е избрал Италия за своята почивка, но италианското правителство е добре запознато с изменението на климата и устойчивостта е един от централните елементи на стратегията му за управление на туризма.

Индустрията е не само важен фактор за икономиката на Италия. Европа е най-посещаваният регион на планетата, като е посрещнала 585 млн. от 900-те млн. международни пътници в света през 2022 г. Освен това местните туристи изпревариха чужденците по отношение на нощувките, прекарани в туристически места за настаняване в Европейския съюз (ЕС). Тогава не е чудно, че секторът генерира директно 5% от БВП на ЕС и според някои оценки косвено представлява повече от 10%. Някои страни разчитат в голяма степен на приноса на пътуващите както пряко, така и непряко, включително Хърватия (26% от БВП), Гърция (18.5%), Испания (13.6%) и Италия (10%).

Удар срещу туризма

Промените в климата, които водят до все по-несигурно време, могат да нанесат неприятен удар на туристическата индустрия. Тази година Южна Европа претърпя необичайно бурно лято. Изключително горещото време в Италия през юли допринесе за горските пожари, които опустошиха Сицилия. Температурата в един момент се покачи до 47°C в столицата на острова Палермо. По-на север бури с градушка в Ломбардия взеха няколко жертви. Също през юли гръцките власти трябваше да евакуират десетки хиляди туристи от Родос и Корфу, след като горски пожари обхванаха тези острови. След горещите вълни, обхванали Испания през лятото, Тенерифе се бори с пожари, които миналата седмица принудиха хиляди да напуснат домовете си. Тежки наводнения заляха Южна Австрия, Хърватия и Словения.

Въпреки опустошението, туристическата индустрия на Италия - и тази на Европа като цяло - се очаква да има рекордно лято тази година, тъй като летовниците се завръщат след ограниченията за пътуване по време на пандемията. Малцина са отменили пътуванията си въпреки опасностите, които може да ги очакват. Според пазарния изследовател Demoskopika, 68 млн. души ще са почивали в Италия това лято, като около половината ще пристигнат от чужбина. Броят на туристите тази година може дори да надмине рекорда, поставен през 2019 г., когато 743 млн. посетители пристигнаха в европейски дестинации от други страни. Според германската TUI, най-голямата туристическа група в света, въпреки по-високите цени летните резервации са били с около 6% повече в сравнение с преди година.

Може ли възстановяването да продължи, ако туристите се страхуват от последиците от изменението на климата през следващите години? Харалд Цайс, експерт по устойчив туризъм в Университета за приложни науки Харц във Вернигероде, говори от името на много наблюдатели на климата, когато казва, че времето в Европа ще стане по-горещо и по-сухо и че екстремните метеорологични явления ще станат още по-вероятни в бъдеще. Освен ужасните последици за населението, обхванато от наводнения или пожари, това също застрашава прехраната на онези, които разчитат на доходи и заетост от туризъм в засегнатите райони.

Ефектите

Класическата пакетна ваканция "ол инклузив" по плажовете на Средиземноморието ще се окаже трудна, прогнозира Цайс. Той смята, че перспективите за потискаща жега ще възпрат по-възрастните и най-вече тези с деца. Торстен Кърстгес, друг експерт по туризма в Университета за приложни науки Jade във Вилхелмсхафен, смята, че докато горските пожари остават спорадични, пътниците ще продължат да се стичат на юг дори през горещите летни месеци, поне през следващите пет години. Особено младите хора все още искат да се пекат на слънце, казва Кърстгес.

Примамката на Средиземно море вероятно ще издържи, докато алтернативите не изглеждат толкова привлекателни. Северните дестинации, по-специално Балтийско море, Германия, Източна Европа и Скандинавия, може да усетят увеличение на търсенето през пиковия летен период. Но тези дестинации не могат да заменят южните курорти, защото не са оборудвани за масов туризъм (което мнозина така или иначе не искат). За потенциалните посетители времето е твърде непредвидимо през лятото. Но тенденциите в пътуванията се променят, макар и бавно. През 50-те години на миналия век любимата дестинация за почивка на германците е пътуването през границата до Австрия. Едва в средата на 80-те години Испания пое управлението. И експертите са съгласни, че туризмът в Европа след 30 години ще бъде различен от това, което е днес.

Индустрията се присъедини с по-широки обещания от страна на бизнеса да постигне целите на Парижкото споразумение за климата, като се превърне в такава с нулеви емисии на въглероден диоксид до 2050 г. TUI например иска да бъде неутрален по отношение на климата в своите операции и верига за доставки до 2050 г. И все пак подобни усилия на фирмите за смекчаване на ефектите от глобалното затопляне ще имат малко общо въздействие. По-важното е, че туризмът ще трябва да се адаптира към изменението на климата.

В краткосрочен план това ще бъде въпрос на мерки като стриктно управление на водните ресурси, където те стават все по-оскъдни, системи за ранно предупреждение за екстремни метеорологични явления и удължаване на празничните сезони, казва Томас Елербек, главен директор по устойчивостта в TUI. Компанията му например удължава резервационния сезон за Гърция до ноември. Кърстгес смята, че много повече хотели в Средиземноморието ще инсталират климатици (задвижвани от слънчева енергия), охладители за вода и други подобни. Туристите могат да се адаптират, като излизат сутрин и вечер, за да избегнат обедните горещини.

В по-дългосрочен план известно преминаване от златните пясъци на Средиземно море към плажовете на Балтийско море е неизбежно. Но има сребърна подплата за летовниците, които или ще открият неочакваната красота на балтийските плажове, или могат да отидат на юг през различни периоди от годината. Преместването на някои туристи към пролетта или есента ще помогне с пренаселеността, която се е превърнала в такова неудобство за жителите и онези посетители, които искат да попият културата на Дубровник, Венеция, Барселона или други чудеса на Южна Европа в относително спокойствие.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved