🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промишленото производството в Германия се свива за трети месец поред

Евростат ревизира прогнозата си за ръст на БВП в Еврозоната от 0.3% на 0.1% през второто тримесечие

Индустриалното производство е ускорило спада си през август до рекордни темпове от май 2020 г., когато пандемията блокира търговията глобално, показва анкета на S&P Global
Индустриалното производство е ускорило спада си през август до рекордни темпове от май 2020 г., когато пандемията блокира търговията глобално, показва анкета на S&P Global
Индустриалното производство е ускорило спада си през август до рекордни темпове от май 2020 г., когато пандемията блокира търговията глобално, показва анкета на S&P Global    ©  unsplash
Индустриалното производство е ускорило спада си през август до рекордни темпове от май 2020 г., когато пандемията блокира търговията глобално, показва анкета на S&P Global    ©  unsplash

Промишленото производство в Германия се свива с 0.8% през юли спрямо месец по-рано, показват данни на Destatis. Прогнозите на анализаторите бяха за по-малък спад - с около 0.4%, което оказва натиск върху еврото спрямо долара и пазарите в Европа. Спрямо юни се свива промишленото производство (с изключение на енергетиката и строителството), което намалява с 1.8%, докато производството на капиталови стоки намалява с 2.9%. Производството на потребителски и междинни стоки също се свива.

"Разочароващият спад в промишлените поръчки - с почти 12% на месечна база през юли - илюстрира текущия проблем на германската индустрия, този на свиването на поръчките и нарастващите запаси - комбинация, която просто не предвещава нищо добро за индустриалното производство през следващите месеци" смята Карстен Бжески, макроикономист в ING.

След тези данни някои анализатори дори смятат, че рискът от рецесия за германската икономика, която е най-голямата в Европа, не е отминал. Според икономистите от ING "страната, изглежда, най-накрая се е събудила за реалността, че е загубила международна конкурентоспособност през последното десетилетие на фона на недостатъчни инвестиции и почти никакви структурни реформи". Анемичната германска икономика и спадът на поръчките в индустрията обаче засягат пряко и България. Германия е най-големият търговски партньор на страната и много заводи тук са подизпълнители на немската индустрия.

Троен удар

За сметка на това производството на енергия се е увеличило с 2.2%, а строителната продукция - с 2.6%, се вижда от данните на федералния статистически институт. Именно най-енергоемките сектори на германската индустрия страдат най-много, като спрямо миналата година производството там се е свило с над 11%. Един такъв сектор - производството на автомобили, спада с 9%, което е вследствие на по-високите разходи за енергия.

"Има троен удар: по-високи цени на енергията, глобална среда, която не е благоприятна за търговията със стоки, и шокът от (развалянето на взаимоотношенията с) Китай", посочва пред WSJ Сандер Тордоар, старши икономист в Центъра за европейски реформи в Берлин.

Германия продължава да се бори с последствията от пандемията и войната в Украйна, като се възстановява по-бавно от САЩ и останалата част от еврозоната. Фактори като увеличаване на цените на енергията, растящите лихвени проценти и забавянето на търговията с Китай допринасят за усложняването на ситуацията.

Риск от рецесия

Икономиката на Германия нараства само в едно от последните пет тримесечия и е с 0.3% по-малка през първото полугодие на 2023 г., отколкото през 2022 г. Другите големи икономики от еврозоната се справят по-добре с възстановяването, като Франция регистрира растеж от 1.4%, Италия - 1.7%, и Испания - 4.6%, за същия период. Очакванията са германската икономика да се свие с 0.3% през настоящото тримесечие и 0.5% през 2023 г. според данни на Института за световна икономика в Кил.

Евростат коригира своята прогноза за растежа на еврозоната през второто тримесечие от 0.3% на 0.1%, следвайки корекции в Италия, Ирландия и Австрия. Данните за ръста на българският БВП на годишна база пък бяха ревизирани с 0.1 пр. пункта до 1.9%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар