🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на Европа, изглежда, се е запътила към проблеми

Ще продължи ли ЕЦБ да вдига лихвените проценти

Европейското лято беше странна смесица от обилни валежи и горски пожари. Икономиката на континента също беше засегната от крайности. Инфлацията остана гореща: цените се повишиха с 5.3% през август в сравнение с година по-рано. И служителите са все по-притеснени от мътната перспектива за растеж. Скорошен спад в индекса на мениджърите по поръчките (PMI) предполага, че блокът е изправен пред рецесия.

Преди следващото заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) на 14 септември политиците ще бъдат притеснени от възможната поява на стагфлация (ситуация, при която ниският растеж е съчетан с утвърдена инфлация). Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард наскоро повтори своя ангажимент за намаляване на инфлацията и определяне на лихвените проценти на "достатъчно рестриктивни нива за толкова дълго, колкото е необходимо, за да постигнем своевременно връщане на инфлацията към нашата средносрочна цел от 2%". Казано на разбираем език: ЕЦБ много би предпочела "твърдо кацане", включващо икономически проблеми, отколкото да не успее да намали покачването на цените.

Рисковете пред ЕЦБ

Проблемът е, че ЕЦБ рискува да разбие самолета. Инфлацията в еврозоната се оказва толкова упорита, колкото и американската. В Европа покачването на цените беше предизвикано от нарастващите разходи за енергия; в Америка те бяха по-ориентирани към търсенето. Но и на двете места инфлацията върви по подобен път, като Европа леко изостава. Сега въпросът е какво ще стане с базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на енергията и храните. Засега тя остава упорито висока.

Това е отчасти защото Европа, подобно на Америка, досега успя да избегне рецесията. В края на миналата година, когато мнозина очакваха европейски спад, паричното затягане все още не беше засегнало икономиката и националните правителства предложиха щедри помощи, за да противодействат на енергийния шок. Секторът на услугите показа приличен ръст, а списъкът с индустриални поръчки остана дълъг след бума след ковид.

Сега притесненията се разпространяват из целия континент. Глобалната икономика отслабва, а списъкът с поръчки има много празни редове. Държавната подкрепа за домакинствата също е на изчерпване. Цените на енергията на дребно остават по-високи, отколкото преди миналогодишната криза; реалните доходи тепърва ще се възстановяват. Активността в сектора на услугите се свива през август според проучването на PMI. Секторът е най-слаб от две години и половина.

Ефектите от по-високите лихви

По-високите лихвени проценти също започнаха да влияят на европейската икономика, както планира ЕЦБ. Строителството, което традиционно е чувствително към лихвените проценти, изпитва трудности. По-ограниченото банково кредитиране води до намаляване на растежа на БВП с 0.4 процентни пункта всяко тримесечие според Goldman Sachs. Корпоративните фалити са се увеличили с повече от 8% през второто тримесечие на годината в сравнение с първото и са достигнали най-високата стойност от 2015 г. Въздействието на по-строгите парични политики ще достигне своя връх през втората половина на тази година, прогнозира Оливър Ракау от консултантската компания Oxford Economics.

По този начин твърдото приземяване е почти гарантирано. Но връщането на инфлацията към целта на ЕЦБ от 2% остава малко далеч. Две сили дърпат цените в различни посоки. Едната е ситуацията на пазара на труда. Безработицата остава рекордно ниска. Въпреки че фирмите наемат по-малко работници, няма непосредствена опасност от масови уволнения - отчасти защото шефовете искат да задържат работници, които са все по-недостигащи на един застаряващ континент. В резултат на това заплатите в целия блок се повишават, дори и недостатъчно, за да компенсират предишната инфлация.

Другата сила, която намалява инфлацията, е отслабването на търсенето на стоки и услуги. По време на пандемията от ковид ръстът на цените изпревари ръста на заплатите, което доведе до силно нарастване на печалбите на компаниите заедно с инфлацията. Ако сега компаниите открият, че търсенето намалява, е възможно инфлацията да спадне в същото време, когато растежът на заплатите остане висок, което ще доведе до спад на печалбите. Наистина, цените на пазарите на едро за стоки вече падат бързо, цените на вноса също намаляват. В един момент тези по-ниски цени ще бъдат прехвърлени към потребителите.

Коя от тези две сили ще победи? В момента изглежда, че отговорът ще бъде слабото търсене, тъй като то се разпространи и в сектора на услугите. Това предполага, че инфлацията в еврозоната може да спадне за сравнително кратко време. Но ЕЦБ, изглежда, не е убедена и е готова да вдигне основната си лихва на 4.5% от 4.25%. Политиците биха били прави да поддържат лихвите стабилни, за да могат да преценят опасността от срив.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 4
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev

  Употребите на лева са с добри или лоши резултати.
  В Република България, поведението на правителството да няма финансово противодействие за преодоляване на щети от употреби на лева причинява сегашната инфлация.
  До два часа след прилагане на финансово противодействие за преодоляване на щети от употреби на лева спира развитието на сегашната инфлация.

  Нередност?
Нов коментар