Забавянето на китайската икономика се усеща в цяла Азия

Търговията и финансовите центрове Хонконг и Сингапур са най-изложени на опасност

Слабото търсене от Китай се усеща особено силно в държавите от Източна Азия
Слабото търсене от Китай се усеща особено силно в държавите от Източна Азия
Слабото търсене от Китай се усеща особено силно в държавите от Източна Азия    ©  Reuters
Слабото търсене от Китай се усеща особено силно в държавите от Източна Азия    ©  Reuters

Забавянето на китайската икономика води до растящи притеснения за азиатските държави и страните, които имат близки търговски връзки с втората най-голяма икономика в света. Китайската икономика се върна обратно към дефлацията и подхрани притесненията за забавяне на потреблението, поевтиняване на валутата, нестабилен сектор на имотите и високи дългове за местните власти. Официални данни показват, че китайският производителен сектор се сви за пети пореден месец през август поради отслабващото световно търсене, което вреди на икономиката на Пекин.

"Да използвам стара поговорка - когато Китай кихне, Азия настива", каза Винсент Тсуи, анализатор в пекинската изследователска група Gavekal. "Тъй като китайските политици се противопоставят на призивите за стимулиране на забавящия се икономически растеж, последиците ще се усетят в целия регион", обяснява той пред Financial Times. Той предупреди, че търговията и финансовите центрове Хонконг и Сингапур са най-изложени на опасност от отслабената китайска икономика.

Ефектите

Слабото търсене се усеща особено силно в държавите от Източна Азия, сред които и Южна Корея. Производственият спад в Южна Корея е най-дългият от близо половин век насам, а други големи износители в Източна Азия също са засегнати от забавеното търсене. Южна Корея, която е четвъртата по големина икономика в Азия, се разглежда като основен фактор за технологичната верига за доставки в региона, която от десетилетия подпомага световния растеж.

Износът на страната се понижи през юли с най-силния темп от повече от три години, воден от по-малките доставки на компютърни чипове за Китай, а индексите на мениджърите по поръчките в петък показаха, че активността на фабриките е намаляла през август за 14-и пореден месец, което е най-дългият спад в историята на проучването. Опасенията се засилиха през последните седмици, след като китайската икономика изпадна в дефлация. Финансовото министерство на Южна Корея създаде специална комисия, която да наблюдава китайската икономическа ситуация.

"Малко вероятно е Южна Корея да се възстанови в скоро време, освен ако китайската икономика не се завърти бързо", предвижда Парк Чонг Хун, ръководител на изследванията в Standard Chartered в Сеул. Според него допълнителни предизвикателства ще са заместването на китайския внос и напрежението между Пекин и Вашингтон.

Показателите в Япония - където активността спада за пети пореден месец, и Тайван също сочат свиване на фабричното производство и отбелязват по-слабо външно търсене. Независимо че Австралия се справи добре по време на търговското напрежение с Китай, което доведе до налагането на мита на различни продукти, австралийската икономика също е уязвима към последиците oт икономическото забавяне на Пекин, най-големият им търговски партньор. Австралийският долар се обезцени рекордно много спрямо американския долар през последните 10 месеца и най-големите местни компании като минната BHP изразяват своите притеснения за годишните си резултати, ако Китай не се справи със стимулирането на растеж.

Виетнам, ключов световен износител на дрехи, текстил, обувки и електроника, обяви, че износът й за второто тримесечие е спаднал с 14% на годишна база, показвайки голямо забавяне на индустриалното производство.

Данни от този месец показват, че Малайзия е отчела най-бавния си растеж от почти две години в резултат на икономическото забавяне на Китай. Тайландската икономика расте много по-бавно от очакването за периода на годината, комбинирано с политическа нестабилност и по-малък туристически поток от Китай.

Докато Азия е изправена пред непосредствен риск, анализаторите на Gavekal предупредиха, че тепърва и други региони ще пострадат.

"Тъй като икономиката на Китай отслабва, чуждестранните доставчици на суровини и машини се сблъскват с периоди на трудности. Влошаването на пазара на имоти в Китай няма да се обърне бързо и условията може да се влошат, преди да се подобрят", смятат те.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Китайската икономика ако е кихнала, европейската е в кома: циментиво заводи затварят във Франция, в Испания СЕАТ затваря окончателно производството, Шкода и Тойота в Чехия затварят уж за няколко седмици, в Германия спират газа за отопление, в ОК не достигет храни и лекарства...
  Нещо за положението в ЕС няма ли да напишете?

  Нередност?
 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#1] от "masay":

  Важното е на Вуте да му е зле.

  Нередност?
Нов коментар