🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай създава фонд от 40 млрд. долара за подкрепа на чип индустрията си

Решението е логично, след като САЩ, Япония и Нидерландия наложиха санкции на Пекин

Фокусът на инвестиционната компания ще бъде технологията за създаване на полупроводници
Фокусът на инвестиционната компания ще бъде технологията за създаване на полупроводници
Фокусът на инвестиционната компания ще бъде технологията за създаване на полупроводници    ©  Reuters
Фокусът на инвестиционната компания ще бъде технологията за създаване на полупроводници    ©  Reuters

Китай планира основаването на фонд, който да подпомогне местната индустрия за чипове, съобщава Reuters, позовавайки се на източници, които са участвали в преговорите с правителството. Очакванията са той да разполага с поне 40 млрд. долара, като една от основните области на инвестиции ще бъде оборудването за производство на чипове.

Това ще бъде третият фонд, основан от Китайския инвестиционен фонд за индустрията на интегрирани схеми, известен също като Големия фонд. Предишните два обаче разполагаха със значително по-малко капитал, като първият имаше 19 млрд. долара, а вторият - 28 млрд. Те бяха основани съответно през 2014 г. и 2019 г.

Решението за създаване на трети фонд изглежда логично на фона на наложените от САЩ, Япония и Нидерландия санкции, които забраняват износа за Китай на технология, която се използва за производството на авангардни полупроводници. Те влязоха в сила още миналата година, като мотивът, който Вашингтон изтъква, е евентуалното използване на модерните чипове за военни цели. Президентът Си Цзинпин отдавна подчертава необходимостта Китай да постигне самодостатъчност в полупроводниците, като това негово желание се увеличи след налагането на ограниченията за износ.

Очаква се Министерството на финансите да осигури 8.4 млрд. долара от общата сума, като за момента не са известни други инвеститори. Ако погледнем предните два фонда обаче, виждаме, че средства са получени от държавни субекти като China Development Bank Capital, China National Tobacco Corporation и China Telecom. Очакванията на запознатите с преговорите източници са, че поне някой от тях отново ще осигури част от капитала.

Процесът по набиране на средства се очаква да отнеме няколко месеца, като все още няма яснота кога ще приключи. Все още не е ясна датата и на официалното откриване на фонда, както и дали част от плановете му няма да бъдат променени.

Инвестиционната история на първите два фонда показва, че основният им фокус са местни компании за производство на полупроводници. През годините Големият фонд е предоставил финансиране на двете най-големи леярни за чипове в Китай - Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) и Hua Hong Semiconductor. Средства са получени и от Yangtze Memory Technologies.

Кой ще бъде мениджър на фонда?

Въпросът относно това кой ще управлява операциите на фонда е важен, тъй като няколко висши служители и бивши служители на мениджъра на първите два фонда са разследвани за злоупотреби и измама. Първите два фонда бяха управлявани от SINO-IC Capital.

Въпреки това се очаква SINO-IC Capital да остане един от мениджърите на третия фонд, твърдят източниците на Reuters. Китайски служители също така са се свързали с China Aerospace Investment, инвестиционното звено на държавната China Aerospace Science and Technology Corporation, за да обсъдят да бъдат един от мениджърите, добавят източниците.

Първият успех за SMIC?

Информацията за създаването на нов фонд идва само няколко дни след като Huawei представи новия си флагшип телефон Mate 60 Pro. Важното в случая е, че той е оборудван с полупроводници, които са създадени единствено в Китай. За проекта Huawei си партнира с SMIC, като производителят е създал нов чип Kirin 9000s според информация на фирмата за анализ TechInsights. 7nm технологията на високо ниво на SMIC, изглежда, осигурява на Mate 60 Pro скорости на изтегляне над тези, наблюдавани в типичните 5G телефони.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар