🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ повиши лихвата до исторически връх

Централната банка даде знак, че това може да е последно вдигане. Високите лихви обаче ще трябва да останат за дълго, за да имат ефект върху инфлацията

Централната банка, ръководена от Кристин Лагард, за пореден път ревизира нагоре прогнозите си за инфлацията.
Централната банка, ръководена от Кристин Лагард, за пореден път ревизира нагоре прогнозите си за инфлацията.
Централната банка, ръководена от Кристин Лагард, за пореден път ревизира нагоре прогнозите си за инфлацията.    ©  Reuters
Централната банка, ръководена от Кристин Лагард, за пореден път ревизира нагоре прогнозите си за инфлацията.    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните си лихвени проценти с 0.25 процентни пункта, с което нейната депозитна лихва достигна 4% - най-високото ниво, откакто съществува единната валута. Ставката за рефинансиране пък стана 4.5%. Това десето поредно увеличение, което обаче може да се окаже последното от серията решения за затягане на паричната политика, с които банката се опитва да се справи с високата инфлация в еврозоната. Повишението беше донякъде неочаквано, тъй като идва на фона на рязко забавяне на икономическата активност в Европа.

Централната банка на 20-те държави, използващи еврото, за пореден път ревизира нагоре прогнозите си за инфлацията. Очакванията са тя да продължи да спада до 5.6% през 2023 г., 3.2% през 2024 г. и 2.1% през 2025 г. Скокът на цените на енергията в последно време обаче представлява риск инфлацията отново да тръгне нагоре. Повишените очаквания за ръста на цените вероятно са изиграли съществена роля в днешното решението.

Достигнат връх

На този фон ЕЦБ намекна, че вероятно засега е приключила с увеличенията на лихвите, но възнамерява известно време да ги задържи на сегашното им високо ниво. "Въз основа на текущата си оценка управителният съвет счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат значително за навременното връщане на инфлацията към целта", посочва банката. Все пак обаче следващите решения ще се взимат на база на актуалните икономически данни и допълнителни покачвания не са напълно изключени.

"ЕЦБ ясно сигнализира намерението си да задържи лихвените проценти оттук нататък", коментира пред Financial Times Томаш Виладек, главен икономист в инвестиционната компания T Rowe Price за Европа.

Увеличението от 25 базисни пункта довежда лихвата, която ЕЦБ плаща върху овърнайт депозитите на търговските банките, до 4% - най-високото ниво от основаването на валутния съюз през 1999 г. Предишният рекорд е от 2001 г., когато ЕЦБ все още целеше да подсили стойността на нововъведената валута. Само допреди година и половина пък основният депозитен процент беше на рекордно ниско ниво от минус 0.5%, като на практика банките трябваше да плащат, за да държат средства при ЕЦБ.

След решението еврото падна с 0.5% и достигна дъно за последните три месеца. Европейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0.5%, а германският Dax - с 0.1%.

По-слаб растеж

Затегнатите условия на финансиране вече потискат потреблението на домакинствата и инвестиционната активност на фирмите. Слабите икономически показатели в еврозоната напоследък засилиха очакванията, че ЕЦБ ще се въздържи от повишение през септември, но в крайна сметка те не се оправдаха. Базираната във Франкфурт институция също за пореден път излезе с по-песимистична прогноза за икономическия растеж на еврозоната, който сега се очаква да е 0.7% през тази година и 1% през 2024 г.

Водещите централни банки вероятно вече са към края на сегашната серия покачвания на лихвите, тъй като глобално инфлацията се успокоява, а растежът се забавя. Пазарите залагат, че Федералният резерв на САЩ ще остави без промяна основната си лихва на своето заседание следващата седмица. В момента лихвата в най-голямата световна икономика е в диапазона 5.25-5.50%.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо
  • + 2

  Въх, не е момент да имаш 30-35 годишна ипотека за жилище у Софето за 2500 ойро/кв (с 15% общи части нали)...

  Нередност?
 • 2
  nikolai1982 avatar :-|
  Nikolai Kavrakov
  • + 1

  До коментар [#1] от "Бай Ганьо":

  Проблема знаеш ли какъв е за всички с кредити в България ?
  1.Лихвите са плаващи,тоест те нямат фиксирана лихва за целия кредит както в не малко страни на Запад и в САЩ.
  2.Не само че лихвите им са плаващи и ще се вдигат ами и това вдигане ще е продължително във времето, а години.Тоест те трябва да работят като волове от тук нататък .

  Нередност?
Нов коментар