🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Министърът на отбраната на Китай също изчезна мистериозно

Отсъствието на генерал Ли Шанфу повдига въпроси за преценката на Си Цзинпин при подбора на кадри

Аерокосмически инженер с малко международно присъствие, Ли беше утвърден за министър на отбраната през март.
Аерокосмически инженер с малко международно присъствие, Ли беше утвърден за министър на отбраната през март.
Аерокосмически инженер с малко международно присъствие, Ли беше утвърден за министър на отбраната през март.    ©  Reuters
Аерокосмически инженер с малко международно присъствие, Ли беше утвърден за министър на отбраната през март.    ©  Reuters
Темата накратко
 • През юли Централната военна комисия, която Си председателства, обяви разследване за корупция при купуване на оборудване отпреди почти шест години.
 • Американски служители смятат, че Ли е бил освободен от задълженията си по модел, който, изглежда, следва този на бившия външен министър на Китай Цин Ган.
 • Няма признаци за организирано оспорване на властта на Си, но сътресенията в армията вероятно ще засилят съмненията относно способността му да управлява ефективно.

Когато китайският министър на отбраната ген. Ли Шанфу обяви на форум за сигурност на Китай и Африка в Пекин през август, че светът навлиза в нов период на "нестабилност", всички приеха думите му изключително насериозно и като предупреждение от страна на Пекин. Малко над две седмици по-късно политици и експерти извън Китай обаче вече повдигат въпроси за стабилността на кабинета на китайския президент Си Цзинпин, след като Ли стана вторият високопоставен министър, който изчезва без обяснение от общественото пространство за по-малко от два месеца.

Висши служители от администрацията на САЩ коментират пред Financial Times, че според тях Ли е бил лишен от властта си по модел, който, изглежда, следва този на бившия външен министър на Китай Цин Ган. Последният мистериозно изчезна през юни и беше официално заменен месец по-късно. Съдбата му засега е неизвестна.

"Както Шекспир пише в Хамлет, "Има нещо гнило в държавата Дания", написа посланикът на САЩ в Япония Рам Емануел в четвъртък в платформата X, известна доскоро като Twitter.

Докато висши китайски служители периодично биват арестувани и наказвани за корупция, анализаторите отбелязват, че двама министри от кабинета не са изчезвали по този начин през последните десетилетия, особено толкова бързо един след друг.

Създалата се ситуация се случва само шест месеца след като Си обяви новия си кабинет като част от третия си 5-годишен мандат, и е знак, че вземането на решения в Пекин става още по-непрозрачно. За разлика от отстраняването на предишни високопоставени фигури, Ли и Цин бяха избрани от Си, което затруднява президента да размие своята отговорност за техните евентуални провали.

"Много е необичайно. Не можех да си представя за толкова кратък период от време, че двама много важни министри ще изчезнат и без никаква информация", казва пред британското издание Алфред Ву, доцент в Училището по публична политика "Лий Куан Ю" в Националния университет на Сингапур.

Кой е изчезналият министър

Въпреки че министърът на отбраната има малко власт, той е лицето на Народната освободителна армия пред света. Аерокосмически инженер с малко международно присъствие, Ли беше утвърден за министър на отбраната през март, след като се присъедини към Централната военна комисия, най-висшия военен орган на Китай, миналия октомври.

На 14 и 15 септември започнаха да се появяват информации, че ген. Ли Шанфу наскоро е бил задържан за разпит. Той не е виждан на публично място повече от две седмици и внезапно беше изтеглен от годишната среща с лидерите на виетнамската отбрана, която беше насрочена за 7 и 8 септември. Китайските власти обясниха това със "здравословното му състояние".

В международен план назначаването на Ли беше противоречиво от самото начало. През 2018 г. САЩ му наложиха санкции за участие в сделки с лица, свързани с руския отбранителен или разузнавателен сектор. По това време Ли беше директор на агенцията, която планираше, разработваше и доставяше оръжия за Народната освободителна армия.

Въпреки че министърът на отбраната има малко власт, той е лицето на Народната освободителна армия пред външния свят.

Китай също така не позволи на Ли да се срещне с американския министър на отбраната Лойд Остин, усложнявайки военните връзки между двете страни. Американски служители твърдят, че Ли е разследван за корупция, но един от тях допълва, че не е ясно дали това не е свързано с времето, в което е ръководил отдела, отговарящ за разработването и доставката на оръжия.

През юли Централната военна комисия, която Си председателства, обяви разследване за корупция при купуване на оборудване отпреди почти шест години. Следващия месец Си отстрани двамата висши генерали от ракетните сили на армията, които наблюдават ракетите и ядрените оръжия на страната, в най-голямото разместване на военното ръководство от десетилетие насам. Тогава Ли не беше посочен, че е сред засегнатите.

Въпреки че много анализатори приемат антикорупционните кампании на Си за политически мотивирани, американски служител коментират, че подкупите са ендемични в китайската армия, възпрепятствайки амбициите на президента да я превърне в сила, способна да изпълнява стратегически задачи, като например подчиняването на Тайван. "Тя [корупцията] има дълбок ефект върху това, което могат да направят, и как го правят", обобщават от администрацията на САЩ.

Официално Китай не казва нищо за местонахождението на Ли. Министерството на външните работи в петък заяви, че "не е запознато със ситуацията". В четвъртък Reuters цитира виетнамски официални лица, според които Ли е отменил среща миналата седмица поради "здравословното си състояние" - същата причина, посочена от външното министерство в началото на отсъствието на китайския първи дипломат Цин.

Проблеми пред правителството

Въпреки че Ли не беше споменат в официалните медии, анализаторите казват, че бързото освобождаване на двамата министри показва проблеми под повърхността в правителството на Си.

Лайл Морис, бивш служител на Пентагона за Китай, сега анализатор в Asia Society Policy Institute, смята, че разследването повдига въпроси относно процеса на проверка, тъй като Си има голям екип, който проучва кандидатите за висши държавни позиции. Според него ситуацията е неудобна за Си и показва нестабилност, но също предупреждава, че това може да е и знак за демонстрация на силата на президента, който се опитва да се справи със силно корумпирана система като армията.

Няма признаци за организирано оспорване на властта на Си. Сътресенията в армията обаче вероятно ще засилят съмненията относно способността му да управлява ефективно, тъй като той е изправен пред широк спектър от предизвикателства, включително забавяща се икономика, тежки дългове на местните правителства и бързо застаряващо население.

Рискът беше, че докато Си консолидира властта си - на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) миналата година той назначи лоялни хора на висшите ръководни позиции и изключи съперничещи си фракции - подобни очевидни чистки ще станат по-редовни, казва Ву от Националния университет на Сингапур. Според него висшите чиновници биха се състезавали, за да покажат своята лоялност и да се опитат да разкрият слабостите на съперниците. В документ за напрежението между висши служители на Си Гуогуанг Ву, старши изследовател в Центъра за китайска икономика и институции, в Станфордския университет, казва, че тези спорове са причината за много от противоречивите политики на Китай, като например опитите за привличане на външни инвеститори, докато Пекин въвежда строги мерки срещу чуждестранни консултанти под претекст за защита на националната сигурност.

"Когато върховният лидер контролира всичко, по ирония на съдбата режимът на ККП става по-малко стабилен политически и по-непоследователен по отношение на управлението", пише Ву в списание The China Leadership Monitor този месец. Чуждите държави също ще се чудят дали си струва да се ангажират сериозно с министрите от кабинета, знаейки, че им липсва влияние.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • - 1
  • + 2

  Моят колега и приятел D-r D, който продължава да е блокиран в Капитал заради изказано мнение, ме помоли отново да постна негов коментар по темата.
  Това мое действие не е в конфликт с правилата за ползване на форума.

  "Американският посланик в Япония Rahm Israel Emanuel в свой профил преди около две седмици първи съобщи за "изчезването" на китайския военен министър Ли, като находчиво сравни мин.съвет на Китай с романа на Агата Кристи (който аз знам като) "Десет малки негърчета", намеквайки за предходното уволнение на външния министър Цин.

  Скоро след това The Washington Post, цитирайки неназован US чиновник, който твърди, че Ли Шанфу е следствен по подозрение в корупция, остави чиновникът да прави същите доста фриволни изводи, които сега четем и в подписаната като авторска статия в Капитал: за ерозията на лидерството на председателя Си, вследствие провалите на хора от "най-близкото му обкръжение".
  Твърде елементарно звучат за интересуващите се от китайската политика подобни твърдения. В сложното противоборство на националистите (драконите) около Си Дзинпин и либералите (комсомолците) около бившия премиер Ли Къцян някой на Запад знае ли кой министър по колко процента е към едните и колко към другите?...

  Восток дело тонкое.
  Сериозно погледнато с англосаксонски аршин да се мери с Поднебесната е доста безсмислено. Подобни "заключения" обслужват актуалния пропаганден наратив да създават недействителни представи за страната, срещу която на САЩ ще им се наложи да се изправят военно в съвсем обозримо бъдеще.
  Това, което ни бутат в очите е стандартна американска предвоенна пропаганда, чиято цел е да представи потенциалния противник слаб, объркан, дестабилизиран, отчаян, и все така.
  Кого ползва тази нереална картина - нямам представа.

  Що се отнася до казуса с доскорошния външен министър Цин, както писах тогава, неговото уволнение би следвало да се възприема като втвърдяване на китайската позиция спрямо САЩ, където той бе посланик преди да стане министър на МВнР. Изминалите месеци оттогава показаха нагледно точно тази тенденция.
  Това уволнение всъщност укрепи позициите на председателя Си в качеството му не на средновековен китайски император, както фриволно го представя неолиберантата преса, а като ръководител на най-важните колективни органи на КНР: Генерален секретар на ЦК на ККП, председател на Централната военна комисия на КНР и президент на КНР.

  И тъй като освен в жълтеещите неолиберални газети, никъде другаде няма инфо за ген.Ли, ще се въздържа да преразказвам какво каза една жена на пазара."

  Нередност?
Нов коментар