Фед ще задържи лихвите, но ще остави отворена вратата за още затягане

Решението се очаква на фона на разнопосочни сигнали за икономиката

Големи са шансовете Фед да остави основния процент на сегашното ниво 5.25-5.50% до края на годината, смятат експерти.
Големи са шансовете Фед да остави основния процент на сегашното ниво 5.25-5.50% до края на годината, смятат експерти.
Големи са шансовете Фед да остави основния процент на сегашното ниво 5.25-5.50% до края на годината, смятат експерти.    ©  Reuters
Големи са шансовете Фед да остави основния процент на сегашното ниво 5.25-5.50% до края на годината, смятат експерти.    ©  Reuters

Предпоследната среща на Федералният резерв за тази година най-вероятно няма да донесе промяна на лихвите в САЩ. На фона на противоречиви данни за икономиката експерти и инвеститори очакват в сряда централната банка да задържи без промяна основния си лихвен процент, който вече е на най-високо ниво за последните 22 години, но да остави отворени възможностите за допълнително повишения.

Базовата инфлация в САЩ напоследък се охлажда по-бързо от очакваното, а икономиката се оказва по-устойчива. Централните банкери вероятно ще отразят това в новите си икономически прогнози, а среда с по-ниска инфлация и по-бърз растеж ще има последствия и за лихвите. Големи са шансовете Фед да остави основния процент на сегашното ниво 5.25-5.50% до края на годината, смятат експерти. Междувременно обаче пониженията догодина, на които инвеститорите се надяват, може да се отдалечат във времето.

Цикълът на затягане на паричната политика едва ли е приключил. Половината от анкетираните от Financial Times икономисти очакват основната лихва да се покачи с още четвърт пункт, а над 40% предвиждат две или повече увеличения с този размер. Като основен риск сега се очертава опасността Фед да не положи достатъчно усилия в борбата с ценовия натиск и високата инфлация да се утвърди за дълго в икономиката. Ястребите във Фед продължават да държат отворени възможностите за допълнително затягане, макар и с по-бавни темпове.

Преди година беше очевидно, че лихвите трябва да се повишават агресивно, казва Дейвид Уилкокс, бивш ръководител на изследванията във Фед. Днес ситуацията е различна - несигурността идва от това дали е направено достатъчно.

От какво зависи дали ще има още повишения

Един от факторите, които централните банкери ще следят, са потребителските разходи. Те останаха устойчиви въпреки високите цени и лихви. Ако продължат така или се засилят, Фед може да се наложи допълнително да ограничи търсенето, смятат икономисти.

Мнозина се опасяват и от нарастващите цени на петрола и горивата, които могат да се отразят на общата инфлация. Централните банкери обикновено игнорират подобни колебания при суровините - те са по-нестабилни, а високите им цени често ограничават други разходи на потребителите. При сегашните условия на вече висока инфлация обаче опасността поскъпването да се предаде по веригата е по-голяма.

"Макар нещата да вървят в правилната посока, Фед трябва да бъде нащрек за всичко, което може да започне да повдига инфлационните очаквания", казва Питър Хупър от Deutsche Bank, бивш служител на централната банка.

Затегнатите финансови условия и ограниченият достъп до кредитиране пък са фактор в обратната посока - те потискат икономическата активност и на практика подпомагат усилията на Фед. Задържане на нивото на лихвите сега ще помогне на централните банкери да оценят ефектите от досегашните си действия и да калибрират следващите си решения.

Все още няма коментари
Нов коментар