Cisco: Ефектът от проекта "Интернет на нещата" може да е за 19 трлн. долара
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Cisco: Ефектът от проекта "Интернет на нещата" може да е за 19 трлн. долара

Умното паркиране може да спести както нерви и време, така и до 22% от разходите

Cisco: Ефектът от проекта "Интернет на нещата" може да е за 19 трлн. долара

Технологичният гигант прогнозира, че все повече използването на свързани технологии ще бъде в основата на конкурентоспособността на фирмите

Юлиян Арнаудов
12602 прочитания

Умното паркиране може да спести както нерви и време, така и до 22% от разходите

© Мария Съботинова


Добавената стойност на концепцията "Интернет на нещата" през 2013 г. се очаква да бъде 613 млрд. долара.

Концепцията "Интернет на нещата" (Internet of Things или Internet of Everything – IoE) има за цел да свърже колкото се може повече предмети от заобикалящата ни среда с глобалната мрежа, които непрекъснато обменят информация помежду си. Това няма да се отрази само на технологиите, които ще стават все по-миниатюрни, но и на потребителските навици, както и съответно на поведението на компаниите. В един момент тяхната конкурентоспособност ще зависи не само от това да са вързани в интернет, да разполагат със собствен сайт или профил в социалните мрежи, а също да използват все по-свързани устройства и дори предмети.

Иновацията на "интернет на нещата" трябва да облекчи и оптимизира различни процеси, да създаде нови, което съответно да генерира допълнителни приходи или да спести определени разходи. По оценки на технологичния гигант Cisco през следващото десетилетие те ще достигнат 19 трлн. долара. Компанията разчита на проучване сред 7500 бизнес и IT мениджъри в 12 държави от целия свят. Според резултатите фирмите, които използват свързаността между устройства, данни, процеси и потребители, за да подобрят ефективността на своите продукти или услуги, ще реализират и най-големи печалби. Добавената стойност на концепцията IoE през 2013 г. се очаква да бъде 613 млрд. долара.

Повратната точка

"В производството ще видим все повече и повече интелигентни фабрики с автоматизирани системи, роботи, сензори, които наблюдават потреблението на енергия, веригата за доставки и качество", заяви Майкъл Гансър, вицепрезидент на Cisco за Централна Европа, по време на видеоконферентна среща тип Telepresence. Той даде за пример световния форум в Давос, в който откриващата тема не беше за икономическата ситуация по света, а панелът "Новият дигитален контекст". Според Гансър 2014 г. ще бъде повратна точка не само за IT индустрията, но и за това как информационните технологии могат да преобразят други сектори в рамките на образованието, предприемачеството, производството и услугите. Това ще се дължи на факта, че предстои най-голямата по негови думи трансформация – свързването на всичко в глобалната мрежа. Гансър даде за пример, че през 1984 г. е имало едва хиляда свързани устройства, докато през 2010 г. те са надминали 10 млрд. Очакванията на Cisco са през 2020 г. те да достигнат 50 млрд. устройства и да продължат да се увеличават със силно темпо.

"През 2020 г. в света над 50 млрд. устройства ще са свързани в мрежата, а след още няколко години може би този брой ще нарасне до 500 милиарда", коментира Гансър, без да посочи кога точно ще бъде достигнато това число.

Има и друга важна тенденция, която все повече се откроява – хардуерът е важен, но ключов фактор е софтуерът. С други думи, приложенията, които ще се появяват за тези свързани устройства, ще са много, много повече с потенциал да се увеличават с бързи темпове. В момента всяка седмица се пускат 15 хил. нови приложения, а общите сваляния през 2014 г. се очаква да достигнат 77 млрд., обяви Гансър. В момента мобилният софтуер се развива с бързи темпове, като по-голямата част от стартиращите компании в Силициевата долина и по света са именно свързани по някакъв начин с писането на програми за умни устройства.

Всички устройства и приложения ще позволят не само по-лесно и бързо общуване между заобикалящата ни среда, така и ще получаваме непрекъснат поток от информация, който да използваме за оптимизиране на дейността и ефективността. Така например, ако приемем, че интернет окаже дори само 1% ефект, в рамките на 15 години ще бъдат спестени 30 млрд. долара от гориво за гражданските авиолинии. При оптимизиране на ефективността на здравните системи за същия период ще бъдат спестени около 63 млрд. долара, а 27 млрд. долара при намаляване на неефективния превоз на товари. За да се извлекат най-големи ползи от свързаността, компаниите трябва да инвестират във висококачествена инфраструктура и инструменти, да могат да интегрират нови технологии и да разработят ефективни практики за управление на информацията, посочват от Cisco.

Визията за интернет на нещата не се защитава само от технологичната компания. Intel разработва нови миниатюрни процесори, които да могат да се поставят навсякъде. Водещият производител на автомобилни компоненти Bosch също застава зад визията за напълно свързан свят. Изпълнителният директор на компанията Волкмар Денер обяви, че "до 2015 г. всеки нов продукт ще бъде свързан".

Един свързан град

Най-добрият начин, по който може да се илюстрират ползите от концепцията "Интернет на нещата", е Барселона. Градът работи по амбициозната цел да свърже колкото се може повече предмети и устройства, с които да подобри ефективността на обществения и икономическия живот.

Амбициозната програма на Барселона е до 2022 г. да бъда създадени 4.5 хил. нови компании, да се открият 47 хил. нови работни места, а приходите за градската хазна от всички нови дейности да достигнат 8.9 млрд. евро на година, коментира Гансър.

Барселона е сред първите населени места в Европа, в които се създава напълно "виртуално обслужване". При него се използват видеоконферетни и онлайн технологии, благодарение на които гражданите могат да се свързват с кметството и местната управа изцяло виртуално. В момента се разработват проекти за умен градски транспорт, осветление, събиране на отпадъците, водоснабдяването и паркиране. Концепцията за "умно осветление" в Барселона се очаква да понижи със 70% енергийните разходи. Системата за свързани автобуси и спирки ще позволи планиране на трафика в реално време, като ще се знае на коя спирка има повече пътници, къде не достигат коли и по кои линии не са нужни такива. Същата е ситуацията с умното водоснабдяване и управлението на събирането на отпадъци. При водата контролът може да се осъществява от самите потребители, които ще знаят колко кубика консумират при взимането на един душ например и така сами ще намалят количеството, което ползват.

Най-интересно е решението за "умно паркиране". Темата е горчива за повечето софиянци, но проблемите ги има не само в столицата, но и в други големи градове в Европа. Измерено е, че 30% от автомобилния трафик в центъра на града е от коли, чиито шофьори търсят свободно паркомясто. Този процент в неделя сутрин скача на 65%. "Това означава, че 3 години от живота ни минава в търсене на паркомясто. Същата констатация важи за всички големи градове в Европа като Мюнхен, Прага, Виена", коментира Гансър.

Решението, което прилага Барселона, е инсталирането на всяко място на сензори, свързани с глобалната мрежа. Водачите получават информация в реално време къде е най-близкото свободно място за паркиране и те могат да предплатят за него директно през смартфона или таблета. Това едновременно може да спести много време и нерви на шофьорите и да вкара допълнителни средства в градския бюджет. Данните показват, че умното паркиране ще спести 22% от общите разходи и същевременно увеличава приходите с между 20 и 30%, коментира Гансър.

Добавената стойност на концепцията "Интернет на нещата" през 2013 г. се очаква да бъде 613 млрд. долара.

Концепцията "Интернет на нещата" (Internet of Things или Internet of Everything – IoE) има за цел да свърже колкото се може повече предмети от заобикалящата ни среда с глобалната мрежа, които непрекъснато обменят информация помежду си. Това няма да се отрази само на технологиите, които ще стават все по-миниатюрни, но и на потребителските навици, както и съответно на поведението на компаниите. В един момент тяхната конкурентоспособност ще зависи не само от това да са вързани в интернет, да разполагат със собствен сайт или профил в социалните мрежи, а също да използват все по-свързани устройства и дори предмети.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  e_mil avatar :-|
  tamada

  Технологиите сами по себе си не могат да бъдат миниатюрни или огромни. Могат да бъдат влагани в миниатюрни компоненти. Също миниатюрни могат да бъдат нечии познания по български език.

  А Майкъл Гансър леко е преувеличил примера с Давос. Икономическият форум не е просто една зала, в която се събират световните мъдреци и откриващата тема нито е само една, нито пък е задължително да бъде свързана с текущата икономическа ситуация.
  Тази година в първия ден (след официалната част) в 9 сутринта програмата включваше старта на 10 срещи с различни теми. Тази за цифровия контекст беше просто една от тях:
  - Making Gains on Gender
  Goals
  - Our Medical Future
  - The China Context
  - The New Digital Context
  - The New Energy Context
  - Reshaping the World of Work
  - Getting Back to Natural Growth
  - Doing Business the Right Way
  - An Insight, An Idea with Palaniappan Chidambaram
  - Exploring Solutions for Syria
  Даже преди тях в програмата имаше и медитация от 8 часа с някакъв будистки монах. :)

  От тези 10 срещи пет бяха записвани - тоест освен тази за цифровия контекст са сметнали поне още 4 за също толкова важни.

 • 2
  tom_sawyer avatar :-|
  Tom Sawyer

  Интересна статия.Чудя се дали Cisco ще доживеят това време, като се вземе под внимание че, китайците са ги притиснали жестоко до стената чрез Juniper Networks, Huawei и други конкуренти фирми.

 • 3
  kerezov avatar :-?
  Jelio Kerezov

  Тези технологии са новия световен ред.С тях света ще е съвсем друг.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK