Интернет на нещата - пазар за трилиони
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Интернет на нещата - пазар за трилиони

Edimax Technology произвежда и устройства за умни градове. Air Box Bag анализира данните от замърсяванията в градовете, получени от информационните центрове.

Интернет на нещата - пазар за трилиони

Свързаните устройства в мрежата вече помагат на бизнеса и потребителите

Кирил Кирчев, Тайпе
26721 прочитания

Edimax Technology произвежда и устройства за умни градове. Air Box Bag анализира данните от замърсяванията в градовете, получени от информационните центрове.

© Капитал


Тайванските компании са едни от най-активните в перспективния бизнес.
4.59

трлн. долара приходи се очаква да генерира бизнесът с интернет на нещата през 2018 г. спрямо 2.29 трлн. долара през 2014 г.

Умен дом, умно земеделие, умна индустрия, умно здравеопазване... Преди няколко години такъв бизнес изглеждаше невъзможен, а сега започва да става реалност благодарение на развитието на технологиите. В основата на тези постижения стои концепцията за интернет на нещата (Internet of Things - IoT). Тя е базираната на идеята, че в близко бъдеще всички устройства ще са свързани с мрежата – от домашните електроуреди, през офиса до производствените линии в заводите. Така всяко от тях може да бъде управлявано чрез интернет.

Бизнес за трилиони

IoT безспорно е от огромен интерес за голям спектър компании от различни сектори – производители на мрежово оборудване, телекоми, автопроизводители, всички IT гиганти и много други. И определено има защо, след като очакванията на специалистите са през 2018 г. бизнесът с интернет на нещата да генерира приходи от 4.59 трлн. долара в глобален мащаб спрямо 2.29 трлн. долара през 2014 г.

Анализаторската компания Gartner предвижда, че през тази година в света ще бъдат използвани 6.4 млрд. свързани с интернет устройства, което е с 30% повече от 2015 г. А до 2020 г. броят им ще нарасне повече от тройно до близо 21 млрд.

Не е изненада, че активни в перспективния бизнес са компании от Тайван – един от лидерите в информационните и телекомуникационите технологии в света. Страната се ориентира към развитието на този сектор през 90-те години и в момента в него работят 7200 компании, голяма част от тях малки и средни.

Кое е важното

В основата на интернет на нещата е свързването на устройствата, независимо с какви интернет протоколи работят. Хората не се интересуват от вида на технологията, а от това каква е полезността й. Така че свързаността на устройствата е най-важна. По този начин мениджърът в тайванската компания ZyXel Чинру Лин представи ползата от новата концепция.

Най-силната страна на компанията в IoT-ерата е производството на софтуер, който свързва всички устройства. Така всяко едно от тях може да бъде управлявано чрез глобалната мрежа, да общува автоматично с други устройства чрез обмен на данни и подходящи сензори и да извършва услуги със или без намесата на човека.

ZyXel разполага с ноу-хау и над 25 години опит в мрежовото оборудване, има 35 клона и над 1000 заети. За този период е продала 100 млн. устройства. Интересно е, че тайванската компания няма производствени мощности, а създава технологията и я поръчва за изработка.

Чинру Лин даде няколко положителни примера за приложението на продуктите. За нуждите на фермерите произвежда сензори, които измерват влажността и подават информация кога почвата има нужда от напояване. Рутери на компанията са помогнали на активен участник с над 18 хил. последователи във Facebook да има сигурна интернет връзка навсякъде по света.

Партньорството

За да може по-бързо домовете да се превърнат в умни, важно е как производителите на устройствата и софтуера ще си партнират с телекомите, предлагащи услугите. Необходимо е сътрудничество между компаниите, за да се предложи цялостен умен дом, отбелязва Лин и допълва, че ZyXel работи успешно с Turk Telekom. От ZyXel са убедени, че до две години е напълно възможно да има изцяло умни домове.

На същото мнение са и от друга тайванска компания - Edimax Technology, производител на умни мрежи за дома и бизнеса. Тя е от 30 години на пазара, развива бизнес в 75 страни и има 300 дистрибутора.

Доброто сътрудничество с телекомуникационните оператори означава огромен брой нови потребители за тях под формата на разнообразни машини. Още повече в момент, когато в развитите пазари броят на новите клиенти трудно може да се увеличава, а приходите от гласови услуги и кратки съобщения намаляват. В момента 75% от преноса на данни в глобален мащаб е видео. През 2015 г. 4G услуги са ползвали 21.9% от населението на света, а прогнозите са през 2020 г. близо 57% от хората да ги използват. В същото време се разработва и далеч по-бързото 5G.

Приложение в бизнеса

IoT вече дава много възможности на бизнеса и потребителите – от свързани коли до нови шансове за оптимизиране на производството.

Свързаните устройства се очаква да помогнат значително в индустрията, тъй като машините ще имат възможност да разпознават проблеми в самите тях и да сигнализират през мрежата за това. По този начин компаниите ще могат да реагират веднага и така ще си спестят значителни разходи от евентуални по-големи проблеми. Така нареченият индустриален интернет на нещата може да доведе до значителен икономически растеж. General Electric очаква до 2030 г. този сегмент да добави между 10 и 15 трлн. долара към глобалния БВП.

Градовете може да спечелят значително от свързването на хора, процеси, данни и неща. Edimax Technology, която предлага редица устройства за умни домове - като щепсели, камери, различни сензори, системи за сигурност, се е насочила и към продукти за умни градове. Един от тях е устройството Air Box Bag, което анализира данните от замърсяванията в градовете, получени от информационните центрове. На база на тази информация градските управи могат да управляват по-добре транспорта, енергетиката и други сектори, казва вицепрезидентът на компанията Ричард Хънг. Важно е обаче е първо да бъдат накарани да използват информацията, която получават.

Земеделието може да използва значително по-добре огромните обеми информация за добивите, сензори в почвата вече дават информация за нужната влага на растенията. Генерирането на електроенергия също може да се подобри от комбинирането на датчици, големи данни и свързаност.

Фокус върху сигурността

Разбира се, фокусът върху сигурността ще е един от най-важните при развитието на този огромен пазар, защото хакерите ще имат ново предизвикателство – да пробият от компании до системи за управление на някой град. Според специализираното издание TechCrunch много потребители смятат, че секторът на интернет на нещата страда от сериозни проблеми със сигурността. Тенденцията всякакъв тип устройства да се свързват с мрежата е и голяма възможност за компаниите за киберсигурност.

За да може по-бързо домовете да се превърнат в умни, важно е как производителите на устройствата и софтуера ще си партнират с телекомите, предлагащи услугите. Тайванската компания ZyXel разполага с ноу-хау и над 25 години опит в мрежовото оборудване.
Фотограф: Капитал
Тайванските компании са едни от най-активните в перспективния бизнес.
4.59

трлн. долара приходи се очаква да генерира бизнесът с интернет на нещата през 2018 г. спрямо 2.29 трлн. долара през 2014 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  за умните къщи дорде един от десетките протоколи за комуникация не изплува или не бъде наложен като стандард ше има само опити на дребно и много пари и ресурс фърлени на вятъра...

 • 2
  adasha avatar :-|
  adasha

  [quote#1:"tucker case"]десетките протоколи за комуникация[/quote]

  Дай пример за тия "десетки протоколи", щото моите устройства и сега си работят перфектно по ТСП/ИП

 • 3
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  по-горе, дето казавам протоколи е малко неточно... по-правилно е да се каже методи за комуникация - физическата връзка плюс протокола...
  ей туй са по-популярните: upb, insteon, z-wave, zigbee, wi-fi, bluetooth, thread, apple homekit... и още маса по-неизвестни... някой са с жици, други без, има хибридни ситеми, има даже протокол дето тече по жицата на електрическта мрежа (смарт грид работи по тоя начин)... нещото е далече от каквато и да е унификация и стандартизация най-вече щото в един продукт са намесени няколко индустрии, които досега не е имало нужда да могат да говорят помежду си...

 • 4
  koralsky avatar :-|
  koralsky

  Това го има поне от 20 години

 • 5
  adasha avatar :-|
  adasha

  До коментар [#3] от "tucker case":

  Да, в това отношение когато говориш за физическа медия за комуникация си прав, там има много протоколи.
  Но там никога няма да има универсална стандартизация. Вземи за пример дистанционните за телевизори - вече 30-40 години откакто са налични на пазара и няма съвместимост дори и на основните команди - он/офф, +- звук и смяна на канал...
  Важното за всичките тия джаджи е да имат общ интерфейс, и както върви tcp/ip по wifi се очертава като такъв, просто защото всеки един дом вече има изградена такава мрежа. Наскоро попаднах по телевизията на един младеж който планираше да почва производство на дистанционни за климатици които могат да се плъгват и в домашната мрежа. Термовентили и контролни модули за газови котли има отдавна. Оттам е вече е въпрос на интелигентно приложение което да ги управлява.

 • 6
  xrs avatar :-|
  xrs

  На доста от технологиите им трябва време за да узреят - първите компютри се появяват през 30те, навлизат в живота през 70те, тогава и Бг-то макар и зад завесата е в играта, първият мобилен телефон се появява през 71 а се масовизира през 80те, тогава Бг-то си остава с жицата, първият смартфон изгрява през 2007, а през 2011 се появява първият бг смартфон revo ( www.revo.bg ) а през 2015 се възражда и Правец ( www.pravetz.bg ) , което ни дава надежди, че и в ИоТ ще има бг разработки. Все пак има традиции макар и от преди 30 тина години.

 • 7
  milenmihailov avatar :-|
  milenmihailov

  Кое се възраждало? Какви традиции? Че Правец 8 беше краден от Джобс и Возняк, кой в днешно време ще ти позволи това?
  И телефони с жица... че 95та година цели квартали на София като "Овча Купел 2" имаха само по 5 улични телефона на едно място в квартала, не само със жици ами с опашки на тях... Кой може днес да си представи, че за да се обадиш на някой, трябваше да се излезе от блока, да се върви 10 минути пеша и да се чакаш на опашка?

 • 8
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Правилно са отбелязали, че най-сериозния проблем е този със сигурността. За къв ми е бойлер дето ще го управлявам през телефона, като същата работа върши едно обикновено реле със седмично програмиране, което реле не може да бъде хакнато? Или примерно тарикатите да си спестят разходите около "програмираното износване", като просто "пипнат" софтуера дето сигнализирал за износване на машините. Или "момчетата" от местния сервиз. Сигурен съм, щото Фолксваген се пробваха на едро, а с "майсторите от сервиза" си знаем номерата още от радиоламповата ера.
  Абе и при "интернета на нещата", "дозата прави отровата". В смисъл предозирането...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK