Студенти правят иновации за бъдещето на София
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Студенти правят иновации за бъдещето на София

Студенти правят иновации за бъдещето на София

Младежи ще представят свои идеи и проекти за града в областта на дигиталните продукти и услуги

9508 прочитания

Условията

- Участват само редовни студенти в българско висше училище;

- Участва отбор от минимум 2-ма и максимум 5 души екип;

- Има регистрация за редовно участие в състезанието;

- Не се допускат до участие организаторите, техните служители и/или членове на семействата им.

За четвърта поредна година в София на 30 и 31 май ще се проведе безплатна Академия за иновации за студенти - Sofia Innovation Hackathon. Двудневното събитие с елементи на хакатон се организира от агенцията за иновации Innovation Starter в партньорство с водещите университети в България и с институционалната подкрепа на Европейската комисия, както и с медийното партньорство на "Капитал". Студентите ще имат възможността да разработват и презентират сами свои решения в три категории за бъдещето на София: "Дигитална среда", "Продукти и услуги на бъдещето", "Брандинг (конкурентни предимства) на София". По тези теми младежите ще могат да разработят своите идеи под формата на 15-минутни презентации и демоверсии на продукти и услуги. Надпреварата ще се провежда при отворени врати в Литературен клуб "Перото" и ще бъде оценявана от жури, включващо представители на бизнеса, предприемаческата екосистема и академичната общност.

Записванията за хакатона ще продължат до средата на май. За повече информация за събитието: http://innovationstarterbox.bg/events/innovation-academy-2017-sofia-innovation-hackathon/

"Капитал" се обърна към представители на организациите, които участват и подпомагат Академията за иновации.

Фотограф: НБУ

Гл. ас. д-р Кристиян Постаджиян, Нов български университет:

Подобни инициативи водят до по-качествено и иновативно образование

Вие сте един от основателите на Академията за иновации. Разкажете как реагират студентите на този проект през последните 4 години и защо го подкрепяте?

- Търсенето на пресечни точки между бизнеса и университета винаги е била сред приоритетните активности на НБУ. Академия за иновации стартира като проект, ориентиран към студентите по реклама в НБУ, но още с първото издание интерес към темата проявиха бакалаври и магистри от различни програми. Техният интерес бе продиктуван от възможността да прилагат на практика редица аспекти на това, за което се обучават. Работата в екип, и то със студенти от други специалности, оформи екипен дух и възможност един проект да бъде реализиран от хора с различни интереси, които взаимно се допълват и надграждат. Подобни инициативи безспорно не само водят до по-качествено и иновативно образование, но и до раждане на реални проекти, които могат да се реализират в практиката. Това е и причината за четвърта поредна година НБУ да подкрепя и участва активно в Академията за иновации.

Фотограф: ЕК

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България:

Иновациите са ключови за по-добра икономика и качество на живот

ЕК осигурява една от наградите в проекта през 2017 година, а именно - посещение в Брюксел за отбора победител. Какво е мястото на младите хора и иновациите в публичните политики на бъдещето?

- Бих казал все по-важно и все по-осезаемо. Иновациите носят ползи за нас, гражданите, в ролята ни както на потребители, така и на работещи. Те са съществени за създаване на по-добри работни места, за изграждане на по-екологично общество и за подобряване на качеството на нашия живот, а и за поддържане на конкурентоспособността на ЕС на световния пазар. Затова политиката в областта на иновациите заема важно място в европейското законодателство (но и на национално и регионално равнище). Тя е връзката между политиката за научни изследвания и индустриалната политика и цели да създаде рамка, която благоприятства пазарната реализация на новаторските идеи. Европейската комисия подкрепя иновациите най-вече в рамките на програмата "Хоризонт 2020". Много често носителите на новаторските идеи са именно младите хора – с тяхната енергия, идеи, креативност. Европейската комисия подкрепя техния творчески потенциал чрез различни програми и инициативи като програмата "Еразъм +" и Европейския корпус за солидарност.

Фотограф: СУ

Проф. д.с.н. Цветан Давидков - Софийски университет:

Разширяваме преподаването на знания за предприемачеството

Според вас какво е мястото на знанието за предприемачество и иновации в съвременното българско висше образование?

- В Софийския университет се опитваме по смислен начин да разширяваме преподаването на знания в сферата на иновациите и предприемачеството. Как го правим? Първо, имаме добре изградени академични курсове - предимно в магистърски програми за предприемачество. Второ, създаваме нови учебни дисциплини (например за първа година екип от утвърдени и по-млади колеги чете курс по социално предприемачество). Трето, създаваме нарочни курсове, ориентирани към всички университетски студенти (иновации и предприемачество). Четвърто, имаме традиция в научните изследвания на предприемачеството - това дава възможност да актуализираме нашите курсове. Пето, наши гости са успешни предприемачи - студентите обичат да се "докоснат" до реалния бизнес. Шесто, имаме изграден Център по предприемачество и проектно управление, чрез който се координират усилията в тази посока.

Фотограф: ВУЗФ

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ:

Подготвяме бъдещото поколение иноватори

Вие подкрепяте за първа година официално Академията за иновации и ще бъдете част от журито. Как ВУЗФ подготвя студентите по темата икономика на иновациите?

- ВУЗФ работи по три направления по темата икономика на иновациите. Първо, учебната програма предлага специализирани дисциплини в сферата на иновациите, предприемачеството и технологичната комерсиализация, които подготвят бъдещата генерация от иноватори на страната. Акцентът в тези дисциплини е върху това как е еволюирала националната иновационна и научноизследователска система (инструменти, политики и финансиране) и как тя влияе на бизнеса. Представят се основни познания за иновационните системи на Дания, Република Корея, Израел, САЩ и Финландия, които са водещи в иновационната сфера и представляват различни модели на финансиране на иновации. Второ, ВУЗФ вече пета година предлага специализирани семинари и конференции с национално и международно значение в сферата на иновациите, представяйки модели за иновации на Израел, САЩ и Република Корея, които са водещи иновативни икономики в глобален план. Университетът кани чуждестранни лектори, които трансферират своя опит на местния бизнес, държавата и стартъп общността в страната. Трето, ВУЗФ разполага с научноизследователско звено "Иновации", което ангажира студенти, докторанти и преподаватели/изследователи, които работят в една обща синергия върху конкретни бизнес казуси.

Фотограф: MasterCard

Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония:

Вярваме, че развитието на технологиите е в ръцете на младите хора

Защо компания като Mastercard насърчава младите хора да мислят за иновациите и приложението на дигиталните продукти и услуги в градска среда?

- В Mastercard вярваме, че развитието на технологиите е в ръцете на младите хора. Те са тези, които виждат света в различна перспектива и са достатъчно смели в опитите си да създават бъдещето днес. Независимо дали говорим за тях в качеството им на потребители на иновативни финансови услуги или като бъдещи предприемачи във fin-tech сферата, ние се гордеем да бъдем партньор и ментор на децата от най-ранната им възраст. В тази връзка наскоро представихме първия по рода си наръчник за разплащателни продукти за непълнолетни, който не само насърчава отговорното предлагане на финансови продукти и услуги, но и работи в посока подобряване на финансовата грамотност и включване. Благодарение на глобалната ни инициатива Girls4Tech вдъхновяваме и въвеждаме по иновативен начин момичета в дисциплини като наука, технологии, инженерство и математика. Това е един от съвременните инструменти за създаване на бъдещи жени лидери, защото вярваме в разнообразието и това, че технологиите не са територия, запазена само за силния пол. Ние сме ангажирани с този момент, тъй като според едно от най-новите ни проучвания - "Индекс на жените предприемачи", все още съществуват редица пречки в обществото за развитието на жените и реализирането им в съвременното общество.

Условията

- Участват само редовни студенти в българско висше училище;

- Участва отбор от минимум 2-ма и максимум 5 души екип;

- Има регистрация за редовно участие в състезанието;

- Не се допускат до участие организаторите, техните служители и/или членове на семействата им.

За четвърта поредна година в София на 30 и 31 май ще се проведе безплатна Академия за иновации за студенти - Sofia Innovation Hackathon. Двудневното събитие с елементи на хакатон се организира от агенцията за иновации Innovation Starter в партньорство с водещите университети в България и с институционалната подкрепа на Европейската комисия, както и с медийното партньорство на "Капитал". Студентите ще имат възможността да разработват и презентират сами свои решения в три категории за бъдещето на София: "Дигитална среда", "Продукти и услуги на бъдещето", "Брандинг (конкурентни предимства) на София". По тези теми младежите ще могат да разработят своите идеи под формата на 15-минутни презентации и демоверсии на продукти и услуги. Надпреварата ще се провежда при отворени врати в Литературен клуб "Перото" и ще бъде оценявана от жури, включващо представители на бизнеса, предприемаческата екосистема и академичната общност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK