Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
5 апр 2017, 17:29, 7530 прочитания

Студенти правят иновации за бъдещето на София

Младежи ще представят свои идеи и проекти за града в областта на дигиталните продукти и услуги

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Условията

- Участват само редовни студенти в българско висше училище;

- Участва отбор от минимум 2-ма и максимум 5 души екип;

- Има регистрация за редовно участие в състезанието;

- Не се допускат до участие организаторите, техните служители и/или членове на семействата им.
За четвърта поредна година в София на 30 и 31 май ще се проведе безплатна Академия за иновации за студенти - Sofia Innovation Hackathon. Двудневното събитие с елементи на хакатон се организира от агенцията за иновации Innovation Starter в партньорство с водещите университети в България и с институционалната подкрепа на Европейската комисия, както и с медийното партньорство на "Капитал". Студентите ще имат възможността да разработват и презентират сами свои решения в три категории за бъдещето на София: "Дигитална среда", "Продукти и услуги на бъдещето", "Брандинг (конкурентни предимства) на София". По тези теми младежите ще могат да разработят своите идеи под формата на 15-минутни презентации и демоверсии на продукти и услуги. Надпреварата ще се провежда при отворени врати в Литературен клуб "Перото" и ще бъде оценявана от жури, включващо представители на бизнеса, предприемаческата екосистема и академичната общност.

Записванията за хакатона ще продължат до средата на май. За повече информация за събитието: http://innovationstarterbox.bg/events/innovation-academy-2017-sofia-innovation-hackathon/

"Капитал" се обърна към представители на организациите, които участват и подпомагат Академията за иновации.


Фотограф: НБУ

Гл. ас. д-р Кристиян Постаджиян, Нов български университет:
Подобни инициативи водят до по-качествено и иновативно образование

Вие сте един от основателите на Академията за иновации. Разкажете как реагират студентите на този проект през последните 4 години и защо го подкрепяте?
- Търсенето на пресечни точки между бизнеса и университета винаги е била сред приоритетните активности на НБУ. Академия за иновации стартира като проект, ориентиран към студентите по реклама в НБУ, но още с първото издание интерес към темата проявиха бакалаври и магистри от различни програми. Техният интерес бе продиктуван от възможността да прилагат на практика редица аспекти на това, за което се обучават. Работата в екип, и то със студенти от други специалности, оформи екипен дух и възможност един проект да бъде реализиран от хора с различни интереси, които взаимно се допълват и надграждат. Подобни инициативи безспорно не само водят до по-качествено и иновативно образование, но и до раждане на реални проекти, които могат да се реализират в практиката. Това е и причината за четвърта поредна година НБУ да подкрепя и участва активно в Академията за иновации.
Фотограф: ЕК

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България:
Иновациите са ключови за по-добра икономика и качество на живот

ЕК осигурява една от наградите в проекта през 2017 година, а именно - посещение в Брюксел за отбора победител. Какво е мястото на младите хора и иновациите в публичните политики на бъдещето?
- Бих казал все по-важно и все по-осезаемо. Иновациите носят ползи за нас, гражданите, в ролята ни както на потребители, така и на работещи. Те са съществени за създаване на по-добри работни места, за изграждане на по-екологично общество и за подобряване на качеството на нашия живот, а и за поддържане на конкурентоспособността на ЕС на световния пазар. Затова политиката в областта на иновациите заема важно място в европейското законодателство (но и на национално и регионално равнище). Тя е връзката между политиката за научни изследвания и индустриалната политика и цели да създаде рамка, която благоприятства пазарната реализация на новаторските идеи. Европейската комисия подкрепя иновациите най-вече в рамките на програмата "Хоризонт 2020". Много често носителите на новаторските идеи са именно младите хора – с тяхната енергия, идеи, креативност. Европейската комисия подкрепя техния творчески потенциал чрез различни програми и инициативи като програмата "Еразъм +" и Европейския корпус за солидарност.


Фотограф: СУ

Проф. д.с.н. Цветан Давидков - Софийски университет:
Разширяваме преподаването на знания за предприемачеството

Според вас какво е мястото на знанието за предприемачество и иновации в съвременното българско висше образование?
- В Софийския университет се опитваме по смислен начин да разширяваме преподаването на знания в сферата на иновациите и предприемачеството. Как го правим? Първо, имаме добре изградени академични курсове - предимно в магистърски програми за предприемачество. Второ, създаваме нови учебни дисциплини (например за първа година екип от утвърдени и по-млади колеги чете курс по социално предприемачество). Трето, създаваме нарочни курсове, ориентирани към всички университетски студенти (иновации и предприемачество). Четвърто, имаме традиция в научните изследвания на предприемачеството - това дава възможност да актуализираме нашите курсове. Пето, наши гости са успешни предприемачи - студентите обичат да се "докоснат" до реалния бизнес. Шесто, имаме изграден Център по предприемачество и проектно управление, чрез който се координират усилията в тази посока.


Фотограф: ВУЗФ

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ:
Подготвяме бъдещото поколение иноватори

Вие подкрепяте за първа година официално Академията за иновации и ще бъдете част от журито. Как ВУЗФ подготвя студентите по темата икономика на иновациите?
- ВУЗФ работи по три направления по темата икономика на иновациите. Първо, учебната програма предлага специализирани дисциплини в сферата на иновациите, предприемачеството и технологичната комерсиализация, които подготвят бъдещата генерация от иноватори на страната. Акцентът в тези дисциплини е върху това как е еволюирала националната иновационна и научноизследователска система (инструменти, политики и финансиране) и как тя влияе на бизнеса. Представят се основни познания за иновационните системи на Дания, Република Корея, Израел, САЩ и Финландия, които са водещи в иновационната сфера и представляват различни модели на финансиране на иновации. Второ, ВУЗФ вече пета година предлага специализирани семинари и конференции с национално и международно значение в сферата на иновациите, представяйки модели за иновации на Израел, САЩ и Република Корея, които са водещи иновативни икономики в глобален план. Университетът кани чуждестранни лектори, които трансферират своя опит на местния бизнес, държавата и стартъп общността в страната. Трето, ВУЗФ разполага с научноизследователско звено "Иновации", което ангажира студенти, докторанти и преподаватели/изследователи, които работят в една обща синергия върху конкретни бизнес казуси.


Фотограф: MasterCard

Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония:
Вярваме, че развитието на технологиите е в ръцете на младите хора

Защо компания като Mastercard насърчава младите хора да мислят за иновациите и приложението на дигиталните продукти и услуги в градска среда?
- В Mastercard вярваме, че развитието на технологиите е в ръцете на младите хора. Те са тези, които виждат света в различна перспектива и са достатъчно смели в опитите си да създават бъдещето днес. Независимо дали говорим за тях в качеството им на потребители на иновативни финансови услуги или като бъдещи предприемачи във fin-tech сферата, ние се гордеем да бъдем партньор и ментор на децата от най-ранната им възраст. В тази връзка наскоро представихме първия по рода си наръчник за разплащателни продукти за непълнолетни, който не само насърчава отговорното предлагане на финансови продукти и услуги, но и работи в посока подобряване на финансовата грамотност и включване. Благодарение на глобалната ни инициатива Girls4Tech вдъхновяваме и въвеждаме по иновативен начин момичета в дисциплини като наука, технологии, инженерство и математика. Това е един от съвременните инструменти за създаване на бъдещи жени лидери, защото вярваме в разнообразието и това, че технологиите не са територия, запазена само за силния пол. Ние сме ангажирани с този момент, тъй като според едно от най-новите ни проучвания - "Индекс на жените предприемачи", все още съществуват редица пречки в обществото за развитието на жените и реализирането им в съвременното общество.

Още по темата

Кариерна опора за специални хора

Историята на Jamba или как две млади дами стартират успешна онлайн платформа за намиране на работа и обучаваща хора с увреждания

8 дек 2017

Deloitte: Очаква се силен ръст на иновациите в разплащанията

Българският пазар на финансови технологии се оценява на едва 39 млн. евро, показва доклад на консултантската компания

4 апр 2017

Пет мобилни приложения за по-умни градове

Как жителите сами могат да събират данни, които да се използват за по-добро градско планиране

4 апр 2017

Светът онлайн е новата реалност

До 2020 г. средностатистическият човек ще провежда повече разговори с ботове, отколкото с романтичния си партньор

31 мар 2017

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Legrand пуска в България три нови устройства за "умни домове" 1 Legrand пуска в България три нови устройства за "умни домове"

Френският концерн представи официално в страната програмата си ELIOT за Internet of Things

18 юни 2017, 7418 прочитания

Какъв е холандският опит в умните градове

През следващите месеци в България ще се проведат серия от събития по темата

12 юни 2017, 2793 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Умни градове" Затваряне
Кои са носителите на призовете за електромобилност за 2016 г.

Русенският производител на акумулаторни локомотиви "Експрес сервиз" получи голямата награда "Кубратов меч" за цялостен принос в областта

Двамата братя Каменски с 3 млн. евро добавка за хрупкавия им бизнес

Шуменската им фабрика ще търси ръст на продажбите в региона с партньорството на Empower и ко-инвеститора Гари Левсли

Инфлация, здравей

Цените в България обърнаха посоката и тръгнаха нагоре. Прогнозите са за леко ускорение на темпа през тази и следващата година, но сегашните нива са все още здравословни

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Мит, танц и истина

Вдъхновен от Източна Европа танцов пърформънс открива Spotlight: USA в Пловдив

Книга: Хишам Матар - "Мъжка страна"

Дебютният роман на родения в Ню Йорк британско-либийски писател

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Емисия

DAILY @7PM // 18.03.2018 Прочетете