Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

Войната и индустрията: Очакванията на "Агрополихим", "Монбат", "Фикосота", "Билка лайфстайл" и "Берьозка"

Ефектите от войната ще се усетят от българските компании, които имат бизнес с Украйна и Русия, и ще са загуба на пазари, суровини, блокирана логистика

Изцяло от Украйна внася суровината си бургаският производител на стомана "Промет стиил", който е собственост на украинската група "Метинвест"
Изцяло от Украйна внася суровината си бургаският производител на стомана "Промет стиил", който е собственост на украинската група "Метинвест"
Изцяло от Украйна внася суровината си бургаският производител на стомана "Промет стиил", който е собственост на украинската група "Метинвест"    ©  Анелия Николова
Изцяло от Украйна внася суровината си бургаският производител на стомана "Промет стиил", който е собственост на украинската група "Метинвест"    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Търговията с Украйна и Русия няма съществен дял от вноса (без горивата) и износа на България, затова прекият икономически ефект от войната не се очаква да е значителен. Но последиците ще бъдат усетени от отделни компании, чийто бизнес зависи от суровините или пазарите на двете държави. Това ще накара много от тях да потърсят алтернативни източници или да пренасочат продуктите си към други клиенти. Тези от тях, които решат да продължат бизнеса си така, както е бил досега, ще бъдат изправени пред риска от невъзможни доставки и финансови загуби. Усложненият транспорт в Черно море допълнително ще окаже натиск върху разходите, по-скъпи ще станат и застраховките. Неизбежен краен ефект ще бъде и инфлацията. По-долу прогнозите си споделят няколко производствени предприятия от различни сектори и една търговска верига.

"Агрополихим": Торовете ще поскъпнат още повече

Рискът за "Агрополихим" е същият като за всеки друг завод за торове в Източна и Централна Европа по отношение на азота. Ограничената наличност или наличност при висока цена на газ и/или амоняк може да направи производството на азотни торове неикономично при актуалните цени на торовете. Текущо около 20% от суровинната обезпеченост на предприятието зависи от логистиката през Украйна и около 10% от продажбите са в самата страна. С оглед на обекта ще използваме алтернативни източници на суровина, респективно ще пренасочим продукти към други пазари, които по всякакъв начин ще страдат от липси при доставката на готови продукти. Това означава, че или цените на торовете ще се повишат още повече, или няма да има производство, а оттам и още по-малко торове на пазара, което отново ще доведе до по-високи цени. Засега не е възможно да се каже кой сценарий ще надделее. "Агрополихим" и всяка индустрия, разчитаща на Черно море за внос и износ, ще се сблъскат с логистични проблеми поради увеличаването на застрахователните разходи на корабите, идващи в Черно море. Смятаме, че тази ситуация няма да отшуми, докато суверенитетът на Украйна не бъде уважен от Русия, което може да отнеме години.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар