Европейците в големите държави категорично подкрепят Украйна и са съгласни с членството ѝ в ЕС

Ново социологическо проучване сочи, че италианци, германци, французи и поляци одобряват и снабдяването на украинците с оръжие

В редица държави в Европа се проведоха протестни акции в подкрепа на украинската кауза
В редица държави в Европа се проведоха протестни акции в подкрепа на украинската кауза
В редица държави в Европа се проведоха протестни акции в подкрепа на украинската кауза
В редица държави в Европа се проведоха протестни акции в подкрепа на украинската кауза
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Гражданите на най-големите държави в ЕС категорично подкрепят Украйна срещу инвазията на Русия и са променили съществено мнението си за членството на страната в съюза.

Това показва ново експресно проучване на Френския институт за обществено мнение, направено за Yalta European Strategy и фондация Jean Jaurès в периода между 3 и 7 март сред жителите на Германия, Франция, Италия и Полша. Между 80 и 90% е одобрението за Украйна, докато това за Русия се движи между 6% в Полша и 21% във Франция. При политическите лидери тази разлика е още по-ясно изразена. Докато Зеленски е одобряван от между 65% от французите и 93% от поляците, то Владимир Путин разбираемо се радва само на 3% одобрение сред поляците и 12% при французите. Това показва, че дори французите, където одобрението към Русия е най-високо, не одобряват политическото ѝ ръководство.
Санкциите срещу руската икономика също са категорично подкрепени, като отново най-нисък е процентът подкрепа при французите - 72%, срещу 91% при поляците. Интересно е, че при разбивката на френския вот категорията на търговци и занаятчии, която изразява най-висока подкрепа за Русия, е сред най-подкрепящите санкциите. При Германия подкрепата за Русия е предимно в източната част.

Снабдяването с оръжия на Украйна за борбата ѝ с руската армия се подкрепя от цели 91% от поляците и между 57% при италианците до 66% от германците.

Интересно е, че този път европейците са единодушни в подкрепата си за бягащите от войната: няма държава в която под 80% от хората да казват, че са съгласни да приютят бежанци от Украйна. Доста изненадващо висока е и подкрепата за членството на Киев в ЕС - между 62% при французите и отново 91% при поляците. Това е огромен пробив за украинците, тъй като държави като Франция и Германия обикновено са основната бариера пред встъпването на нови страни в съюза. Французите са пословично противници на разширяването на ЕС, особено с огромна земеделска нация, което би засегнало интересите на фермерите им. За сравнение - през 2014 г., след кримската криза, едва 29% от тях и 38% от германците са одобрявали членство на Украйна.

Другото интересно е еволюцията при италианците. На въпроса "искате ли единна европейска армия" едва 59% от тях отговарят положително, сравнено с 66% при германците, 68% при французите и 87% при поляците. Това е спад с 3% на одобрението на идеята при италианците в сравнение с предишната криза през 2014 г.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 4
  • + 1

  Каква Украйна? Прелъстена и изоставена! Вашите господари вече я съсипаха :(. Пак се опитвате с елементарна пропаганда да им дадете напразни надежди за влизане в ЕС и да държат фронта. А всичко това ще доведе до още жертви и много страдание за чужди интереси :(. Ако мислихте за Украйна и за украинския народ до сега войната да е спряна, а и въобще нямаше да започне!

  Нередност?
 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • - 1
  • + 1

  Путин си направи погрешно сметката. Украйна може да бъде разорена, но не и победена. А след войната ще има нов план Маршал и Украйна ще бъде възстановена с още по-модерни сгради и обновена инфраструктура.

  Нередност?
 • 3
  flq471083010 avatar :-|
  flq471083010
  • - 1

  До коментар [#1] от "scuby":

  Абсолютно съм съгласен с вас. Благодарение на престъпниците в САЩ, Европа е по-слаба и вече в упадък. Икономиките ни ще страдат заради липсата на евтин руски газ. За Украйна никой не го е грижа, още по-малко з украинците.... цялата тази истерия е типичното зa запада лицемерие. Къде бяха тези псевдо моралисти по време на войните в Сирия, Либия, Ирак, Афганистан? Защо никой в така възмутения запад не говори за мир, а изпращат оръжия за да удължат агонията на хората? Русия действа с пълно право. Те са суверенна държава, със суверенна валута. Силна държава, земя богата на ресурси, вече почти себедостатъчна, издръжлив, интелигентен народ. Ние, европейците ще го духаме с американския скъп газ и щастливо, самоотвержено ще плащаме високите сметки, затънали в рецесия. Заради некомпетентността на Урсула ( с дядо нацист) и Байден, и двамата корумпирани до мозъка на костите. Заради микрон, който искаше да се еманципира като спасител на Европа, но руснаците го разбраха, че е въздухар. Или провинциалиста Шолц, който с пагубната си политика не само простреля германката икономика в крака, а направо й отряза краката. Да не говорим за нашия Петков, който като млад петел трябва да се изпъчи, пръв сред първите да оближе ботуша на господарите. Ето тези подготвиха кризата и поканиха войната.

  Нередност?
 • 4
  flq471083010 avatar :-|
  flq471083010
  • - 1

  Напротив, Путин си е направил добре сметките и е готов да плати за това което прави. България и европейците бъркат сметките и ни считат за малоумни в процеса.

  Нередност?
Нов коментар