Как ще се развие войната оттук нататък

Пет сценария за изход от войната

Какви са възможните развития на кризата в Украйна

Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Темата накратко
 • Това е особена война, тъй като се води едновременно на три фронта - бойния, икономическия и информационния.
 • Никой сценарий не е изцяло добър - има само лоши и по-малко лоши.
 • Кой от тях ще се осъществи сега зависи и от това дали армията е по-силна от икономиката.

В началото на всяка криза тя изглежда много голяма, а паниката заблуждава, че ще бъде и едва ли не вечна. За щастие всяка криза има начало, но колкото и сериозна да е тя, има и край. Така е и с войната в Украйна - въпросът не е дали, а кога и как ще се развие през това време.

Какво точно ще се случи е трудно да се прогнозира по същите причини, които направиха избухването на конфликта толкова шокиращо:

 • Нормалната политическа и икономическа логика изключва дори и започването на война
 • Това е конфликт, от който и в краткосрочен, и в дългосрочен план всички замесени губят
 • Стратегията на всеки от основните участници в конфликта се промени изключително много - доскоро малцина допускаха, че Русия може да нахлуе, че Украйна ще се съпротивлява толкова ефективно, камо ли пък че светът (и най-вече западната част от него) ще бъде толкова единен, бърз и категоричен в отговора си.

Това прави категоричната прогноза трудна, но не пречи да се очертаят възможните развития на ситуацията.

В следващите страници описваме пет възможни сценария за край на войната в Украйна. Те не са взаимно изключващи се, а допълващи се и всеки от тях има различни подварианти. Обединяващото е, че никой от тях не изцяло добър - има само лоши и по-малко лоши. Агресията на Путин в Украйна сложи край на един десетилетен ред и връщане към статуквото няма. Дори и след като Путин излезе от Кремъл по един или друг начин, отношенията на Русия с останалия свят ще са напълно различни от досега.

Това е особена война и защото тя се води едновременно на три фронта. Най-видимият (и зловещо тежък) е военният. Там развитието е сравнително закономерно и подлежащо на рационален анализ, макар че първоначалните прогнози както на руските военни, така и на западните коментатори за бърз успех на Кремъл не се оказаха верни.

На военните действия обаче беше отговорено с икономически санкции, които са толкова сериозни, че се превърнаха във важен втори фронт. За тяхното налагане помогна пълният успех на Украйна да спечели информационната война - тази за сърцата и умовете на практически целия свободен свят. Силният обществен натиск направи санкциите дори по-силни заради безпрецедентното оттегляне на компании от Русия.

Кой сценарий ще се осъществи сега зависи и от това дали армията е по-силна от икономиката.

Тежките икономически санкции на Запада вече имат сериозен ефект върху компании и граждани. Плащанията са блокирани, а президентът Владимир Путин разпореди международните транзакции да стават в рубли, което на практика е нарушаване на търговските договори и изправя бизнеса пред нова несигурност. Редица американски и европейски компании обявиха, че прекратяват или замразяват дейността си в страната. Москва ще се опита да национализира и продаде на други заинтересовани страни тези активи, но това ще отнеме време и е сигурно, че ефективността няма да бъде същата.

В краткосрочен план руската икономика ще получи съкрушителен удар. Предвижданията на американската инвестиционна банка JP Morgan са, че през второто тримесечие ще се срине с 35% и със 7% за годината. Спадът на икономическото производство ще бъде сравним с този по време на финансовата криза от 1998 г. - износът се очаква да се свие с около 13% през тази година, вътрешното търсене - с 10%, а вносът - с 30%.

Дългосрочният проблем за Кремъл е, че нарастващата икономическа и политическа изолация на Русия ще доведе до по-нисък растеж в бъдеще. Американската банка очаква ръст на БВП през следващите години около 1%.

Другото голямо притеснение за Москва е драстичното намаляване на кредитния рейтинг на страната заради много големия риск от неизпълнение на задълженията по облигациите. Morgan Stanley предупреди, че шансовете на Русия да продължи да плаща външния си дълг намаляват рязко на фона на санкциите и задаващата се рецесия в страната.

"Виждаме дефолта като най-вероятен сценарий", коментира в бележка Саймън Уейвър, ръководител кредитни стратегии за развиващите се пазари в банката, цитиран от Bloomberg. "В случай на дефолт е малко вероятно той да бъде нормален, като Венецуела може би е най-уместното сравнение", посочва още той. Това може да се случи още на 15 април, когато приключва 30-дневният гратисен период по годишните лихвени плащания, които руското правителство дължи по доларови облигации с падеж през 2023 и 2024 г., казва Уейвър. Според него Русия е като Венецуела, защото също има значителни петролни активи, които биха могли да са фактор само ако санкциите бъдат премахнати.

Големият (най-вече в буквален смисъл) приятел на Русия - Китай, дори да критикува САЩ и НАТО заради военния конфликт, се въздържа да подкрепи директно Путин. Въпросът е може ли Москва да разчита на Пекин, за да намали поне малко щетите за икономиката си. Китай е наясно, че ако предостави на Русия пълен достъп до своята финансова система, рискува да бъде ударен от западни санкции, за което дори беше предупреден от САЩ. Така че Китай вероятно ще помогне на Русия, но не всяка цена, тъй като едва ли би желал още по-големи икономически проблеми със Запада от сегашните.

Всъщност евентуална намеса от Китай е една от надеждите за деескалация в Украйна. Ако Пекин прецени, че действията на Путин започват все повече да вредят на неговите интереси - от икономика до Тайван - китайското ръководство може да изостави сегашната двойна игра и да опита да сложи спирачки на руския президент. Не е изключено Пекин да заплаши да оттегли жизненоважната си икономическа и дипломатическа подкрепа за Русия, като едновременно с това влезе в ролята на посредник и търси приемлив изход от конфликта.

Това е разстановката на икономическия фронт. Ефектите от него ще се усещат по-силно през следващите месеци, но междувременно руската армия ще се опита в идващите дни да превземе Киев и да осъществи някой от благоприятните за Путин сценарии.

Пропуснали сме да развием един, на който много хора се надяват, но трудно може да се прецени доколко е вероятен - режимът на Путин в Русия да се срути рязко под въшния натиск върху икономиката и вътрешното недоволство на хората. Той към момента изглежда почти невероятен, но такова е и всичко във войната до този момента - самото нахлуване в Украйна, отговорът на украинците и силните санкции на останалите страни.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • - 1
  • + 10

  Не се възхищавам от Румен Радев, но ми хареса изказаната от него мисъл: "Русия може да спечели войната, но не може да спечели мира." Целият свят, с изключение на Беларус, Северна Корея, Сирия и Еритрея, подкрепя Украйна. Русия е провалена за много години напред.

  Нередност?
 • grancharovl
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#2] от "rbw32646721":Още като разбрах, че според теб ставащото в Украйна е "операция", а за цял свят "война", си казах: не чати натък, демек не тръгвай след бръмбар, който винаги ще те заведе до л....


  До коментар [#2] от "rbw32646721":


  До коментар [#2] от "rbw32646721":

  Нередност?
 • 9
  ajsayder avatar :-|
  sim4o

  Сценарият за края е един-единствен..

  Битката при Ерусалим!

  Нали съм го казвал 100 пъти бе ..

  1.Войната в Украйна

  2.Войната в Близкия Изток

  3.Сирия

  4.Константинопол

  5.Азия

  6.Преминаването на Ефрат и обсадата на Ерусалим..

  Кое не сте разбрали? Ето, тази вечер в 2 яаса вечерта Иран нанесе удар с балистични ракети..
  Значи - отива се към следващата стъпка!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал