ЕС и ЕЦБ търсят начин да помогнат на украинските бежанци да обменят спестяванията си в евро

Задачата е трудна заради неяснотата около стойността на хривната

Европейският съюз разработва механизъм, който да позволи на украинските бежанци да обменят спестяванията си в местни валути
Европейският съюз разработва механизъм, който да позволи на украинските бежанци да обменят спестяванията си в местни валути
Европейският съюз разработва механизъм, който да позволи на украинските бежанци да обменят спестяванията си в местни валути    ©  Reuters
Европейският съюз разработва механизъм, който да позволи на украинските бежанци да обменят спестяванията си в местни валути    ©  Reuters
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Европейският съюз (ЕС) има сериозни трудности в разработването на механизъм, който да позволи на украинските бежанци да обменят спестяванията си в евро или други европейски валути, пише Financial Times. Причината за забавянето е несигурността около стойността на гривната, която беше замразена от местното правителство на нивата отпреди началото на инвазията на Русия.

Европейската комисия (ЕК) е в продължителни дискусии с Европейската централна банка (ЕЦБ) за създаването на механизъм, който да позволи определена сума от спестяванията в украинската валута да бъдат заменени в евро, но схемата ще изисква гаранции от държавите - членки на ЕС, за покриване на потенциални загуби от стойността на гривната.

Според запознати с въпроса източници, забавянето на представянето на подобен механизъм не е заради липса на желание от страна на европейските длъжностни лица. Ключът по-скоро се крие в това, че Украйна спря по-голямата част от търговията с валута и замрази официалния обменен курс за гривната на предвоенните нива. Страната също така наложи мораториум върху плащанията в чуждестранна валута, с изключение на тези, които подкрепят военните усилия на страната.

"Най-големият проблем, който хората имат, е, че пристигат с гривните и не могат да ги обменят... защото обменният курс е див", каза пред Financial Times Олга - украински доброволец, помагащ на бежанците, пристигащи на централната гара на Варшава. Банките и обменните бюра обаче не са склонни да приемат украинската валута, а дори и служители да получат обменните курсове, те често са с огромни отстъпки спрямо предвоенните нива или подлежат на непосилни такси.

ЕЦБ е обмисляла въпроса

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард описа задачата пред водената от нея институция като "сложна". "Имаме нужда от гаранция за обмена. Понякога нашите правни рамки показват своите граници в кризисни времена", заяви в понеделник Лагард. Тя говори пред медиите, след като ЕЦБ изпрати първоначален план за схемата за обмен на украинската гривна в европейски валути до ЕК. Ключова част от този план е даването на гаранция от ЕС за покриване на риска от валутни загуби в централната банка. Даването на подобна гаранция от страна на ЕС е задължително, защото в противен случай действията на ЕЦБ биха могли да бъдат разглеждани като директно финансиране на чуждо правителство, което е забранено в устава на блока.

Това не е единственият проблем пред ЕЦБ. Притеснението за финансовата институция е, че ще остане в ситуация, в която държи голяма сума гривни, която може да загуби значителна част от стойността си и няма да може да бъде заменена обратно в евро, поне докато войната приключи.

Задачата пред ЕК също не е лесна. Тя трябва да намери начин, по който да даде нужната гаранция на ЕЦБ, а според документ, видян от Financial Times, размерът й би бил между 1 и 3 млрд. евро. Подобни свободни средства в европейския бюджет няма, което поставя Брюксел в допълнително затруднено положение. "Приветстваме всички тези усилия. Комисията е в контакт с ЕЦБ и други централни банки, за да ги насърчи да намерят решения, за да покажат солидарност с украинските бежанци", се казва в позицията на Европейската комисия.

Полша вече разработи подобен механизъм

Страната, в която до момента са избягали най-голям брой бежанци - Полша, обяви, че подобен механизъм вече е одобрен. Полската централна банка обяви подписването на споразумение с украинските си колеги. То ще позволи на всеки възрастен украински бежанец да обмени до 10 хил. гривни в полски злоти, като решението ще влезе в сила от 25 март. 10 хил. гривни се равняват на около 340 долара.

Нападането на Украйна от Русия доведе до сериозен натиск за банковите системи на съседните страни, след като и бежанците, и местното население започнаха да теглят голяма част от спестяванията си.

Данни на Полската централна банка сочат, че парите в обращение са се увеличили с 11% от 24 февруари, като от финансовата институция посочват "безпрецедентното теглене" като главна причина. Точно това е довело и до проблемите с парите в брой, които да могат да бъдат изтеглени от банкоматите в Полша. От банката заявиха, че ситуацията се е стабилизирала след първата седмица на войната.

Броят на тегленията в брой в Литва се е удвоил след инвазията в Украйна, което доведе до изпразване на някои банкомати. И тук след първата седмица положението се е нормализирало. Централните банки на Естония, Латвия, Финландия, Словакия и Унгария също отчитат по-високо търсене на пари в брой.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 3

  Европа да тропне с крак, стига е обслужвала американските интереси и да реши веднага по дипломатически път кризата в Урайна. Последната никога няма да бъде същата и в целите си граници, но нека не се причинява повече всичко това на украинския народ. Докато Европа се е свила, стои послушно нищо добро не я чака. Тя рано или късно след като масите обеднеят и се надигнат и започнат да свалят правителствата си, ще вземе мерки, но за украинския народ ще е късно!

  Нередност?
 • grancharovl

  А в момента у нас петата колона (путинягите) с торби изкупуват евро, което заминава за Русия. На бърза ръка еврото от "под 1,96" стигна "над 1,97". Намордник за продажниците!

  Нередност?
Нов коментар