Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Мините в Черно море вече приличат на диверсионна операция

Дори и да не са 420, както твърди Русия, свободно плаващите експлозиви ще създадат психоза, която ще застраши свободата на корабоплаването към България, Румъния, Грузия и частично Турция

Издирването на свободно плаващи морски мини в българската акватория продължава и в момента.
Издирването на свободно плаващи морски мини в българската акватория продължава и в момента.
Издирването на свободно плаващи морски мини в българската акватория продължава и в момента.    ©  Велко Ангелов
Издирването на свободно плаващи морски мини в българската акватория продължава и в момента.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

На пръв поглед пропагандната история за свободно плаващите мини из Черно море, разпространена миналата седмица от бойния флот и контраразузнаването на Руската федерация, започна да придобива все по-реални и заплашително форми. Първата тревожна новина дойде от турската армия в събота, която съобщи, че рибарски кораби са локализирали кръгъл обект, плаващ в горната част на Босфора, в близост до зоната за закотвяне. Впоследствие това действително се оказва мина, която е обезвредена от водолази на военноморските сили (ВМС). Тази сутрин сигналите за свободно плаващи експлозивни устройства започнаха да се множат - първо в акваторията на турското Черноморие, на 15 км от Резово, а после - още една на 43 морски мили от румънския бряг и на 37 морски мили югоизточно от българския нос Галата. Впоследствие от българските ВМС уточниха, че са обследвали два сигнала за евентуални мини, които са се оказали фалшива тревога - при единия не е открито нищо, а при другия - плаващи черни пластмасови кутии.

Според руската версия, разпространена на 18 март, става дума за около 420 мини, поставени от Украйна в района на Одеса и околните пристанища, които са се откъснали от котвите заради буря. Украйна от своя страна още тогава шумно отрече да има нещо общо с всичко това. И съвсем резонно отбеляза, че точният брой на морските мини може да бъде известен само на този, който ги е поставил. Според украинците целенасоченото разпространяване на подобна информация от Русия може да е или дезинформация, или подготовка за блокиране на корабоплаването в Черно море със свободно плаващи взривни устройства.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове