Нова надежда в преговорите между Русия и Украйна

Москва обещава да намали интензивността на военните операции около Киев и Чернигов, Киев предлага неутралитет

Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

"Без ръкостискания" и "студена атмосфера" - така описаха украинските медии началото на четвъртия кръг преговори между Русия и Украйна в Истанбул днес. Краят им обаче се оказва донякъде обнадеждаващ, поне на пръв поглед.

След финала на срещата между представителите на Москва и Киев - първата такава лице в лице от три седмици насам - Кремъл обяви, че намалява "драстично" военните си операции около Киев и Чернигов. Изявлението дойде от руския зам.-министър на отбраната Александър Фомин, който го обясни с това, че "преговорите за подготовка на споразумение за статута на Украйна като неутрална и неядрена държава, а също и за условията на гаранциите за сигурността на Украйна, навлизат в практична фаза." Фомин добави, че решението за понижаването на интензитета на военните действия идва с цел "увеличаване на взаимното доверие и създаване на необходимите условия за бъдещи преговори".

Разговорите на брега на Босфора с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган очертаха параметрите на бъдещо споразумение за прекратяване на огъня и евентуалните стъпки към политическо уреждане на конфликта. Въпреки това обаче дипломати от Киев, Москва и Запада остават скептични относно постигането на скорошен пробив. Не са изчезнали и подозренията, че Русия използва разговорите, за да печели време, докато прегрупира военните си сили и се подготвя за дълга игра с надеждата западното единство относно санкциите да се пропука.

Намаляване или фокусиране на военните действия

Новината за свиване на руските активности около Киев и Чернигов идва, след като миналата седмица руското военно командване обяви, че Москва навлиза в "нова фаза" на войната в Украйна. Сега Кремъл ще се фокусира върху битките в източната част на Украйна, където с помощта на бойци от самообявилите се републики в Донецк и Луганск руските сили успяват да разширят териториите под свой контрол. Така Русия от началото на войната почти си е осигурила коридор до Крим, преминаващ през обсадения Мариупол, превзетия Бердянск и още части от азовското крайбрежие. Има анализи, че фокусирането на войната върху Донбас може да се използва от Москва като коз в преговорите.

В същото време снощи украинският президент Володимир Зеленски обяви, че руските войски са изтласкани от Ирпин, град в близост до Киев, където се водят ожесточени сражения от началото на окупацията. Думите му не са потвърдени от независими източници, но според британското разузнаване украинските сили бележат напредък в "локализирани контраатаки" северозападно от столицата, включително Ирпин и Хостомел. Ако се потвърди, връщането на контрола върху Иприн, би било значим момент за украинската отбрана.

Рано е за пробив

Сближаването на позициите идва, след като Русия се е отказала от исканията си за "денацификация" и "демилитаризация", а Украйна е готова да обсъжда неутралитет след изтеглянето на руските войски. Той ще включва отказ от членство във военни съюзи, но и гаранции за сигурността на Украйна от западни държави плюс Турция и Израел. Всичко това обаче трябва да мине през референдум в Украйна. От своя страна Русия заявява, че няма против членството на Украйна в ЕС.

Както посочва обаче пред Financial Times Давид Арахамия, който оглавява парламентарната група на партията на Зеленски, "всички тези въпроси" са "на масата от самото начало", но повечето остават нерешени. Впечатлението от днес е, че поне има повече добра воля за решаването им, макар да не бе постигнато нищо конкретно нито по хуманитарните въпроси (определено от украинската делегация като "програма минимум"), нито по прекратяването на огъня ("програма максимум").

Именно постигането на примирие е условието да се стигне до същински разговори по ключовите теми за статута на Украйна и гаранциите за сигурността й. А най-сложните въпроси за бъдещето на Крим и Донбас ще останат за обсъждане в евентуални бъдещи преговори между Путин и Зеленски.

Въпреки обнадеждаващите сигнали днес, остават подозренията, че застоят на бойното поле е причината за демонстрацията на добра воля. И преговорите продължават да служат за печелене на време с цел прегрупиране на силите преди нова офанзива.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  juliakircheva avatar :-|
  Julia Kircheva
  • - 1

  Ирпин. Името на града е Ирпин. Напоследък постоянно попадам на граматически и др. грешки, особено в рубриката "Войната в Украйна".

  Нередност?
 • 3
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • + 3

  Пред разгром е Путин, докторе. Армията му обира хранителни магазини. Срам, товарищи!

  Нередност?
Нов коментар