Войната в Украйна | Зеленски предупреди, че Русия унищожава Донбас и поиска още оръжия

И още: Руският парламент разреши "стари" войници да воюват в Украйна; Председателят на ЕК предложи Украйна да се възстанови и със замразени руски активи; Унгария въвежда извънредно положение заради инвазията; Полша е дала "много голям брой" танкове на Украйна

Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

С началото на новата седмица руските окупационни сили засилиха обстрелите и бомбардировките на територията на Донецка и Луганска област. Според губернатора на Луганск Серхи Гайдай руските войски се опитват да изравнят Севернодонецк със земята. "Ситуацията на източния фронт е изключително тежка, защото съдбата на страната може би се решава там точно сега", коментира говорителят на украинското военно министерство Александър Мотузяник.

Украинският Генерален щаб пък обяви, че фрегатата "Адмирал Макаров", която е новият флагман на руският черноморски флот, се е насочила към района на Одеса, за да поеме функциите на потопения крайцер "Москва".

Властта в Киев удължи с още 90 дни периода на военно положение и обща мобилизация, като изключи възможността за териториални отстъпки или за спиране на огъня, докато Русия не е изтеглила цялата си армия и продължава офанзивата си в източните и южните части на страната.

25 май

14:13

Руският парламент разреши "стари" войници да воюват в Украйна

Русият парламент прие закон, , който премахва горната възрастова граница за професионалните войници в армията на страната. Това е още една индиректна индикация, че въоръжените сили започват да изпитват недостиг на хора с нужната квалификация заради загубите на фронта. В момента на договор в армията могат да служат руснаци на възраст между 18 и 40 години и чужденци между 18 и 30 г. Според мотивите на законопроекта "за използването на високоточни оръжия, както експлоатацията на военни системи и военна техника са необходими високопрофесионални специалисти, каквито са войниците на възраст над 40-45 години." Предложеното законодателство също така би улеснило набирането на цивилни медици, инженери и комуникационни специалисти, които да бъдат изпратени на фронта.

13:33

ЕК предложи криминализиране на избягването на санкции в ЕС

ЕК има план за осигуряване на правни основания за конфискация на активите на руски олигарси, задържани в страни от ЕС. Предлага се обща правна рамка за това как да се работи със замразени активи, включително установяване на нови основания за конфискация. Предстои одобрение от страните-членки.

Към момента конфискацията е въпрос на наказателно право в много страни от ЕС и изисква осъдителна присъда, докато санкциите са административна процедура и могат да се вземат на европейско ниво. Проектът предвижда "нова възможност за конфискация при замразяване на активи въз основа на подозрение за участие в дейности на организирана престъпност". Тази бариера се премахва, ако "националният съд е убеден, че въпросните активи произлизат от престъпни дейности", без да е необходима присъда.

12:02

Председателят на ЕК предложи Украйна да се възстанови и със замразени руски активи

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен допусна европейска подкрепа за усилията за конфискуване на активи на Руската централна банка, за да помогне за възстановяването на Украйна след войната.

"Ако е възможно, и руските активи, които замразихме", трябва да се използват във всеобхватно решение на проблема, заяви Фон дер Лайен на Световния икономически форум в Давос. Според представител на комисията официално предложение може да дойде още в сряда.

Не е известно какво би било мястото на това предложение в "глобалната платформа", предложена от Фон дер Лайен за възстановяването на Украйна, в която водещи ще са Украйна и Европейската комисия и в която всяка държава, финансовите институции и частният сектор ще могат да допринесат.

Позицията на Фон дер Лайен идва, след като ръководителят на европейската дипломация предложи средства на Русия, която нападна Украйна на 24 февруари, да се използват за възстановяването на засегнатата държава.

Балтийските държави вече изпратиха общ документ с призив възстановяването на Украйна да стане и с руски активи. Въпросът е как да бъдат използвани "законни начини" за това, но редица държави изказват резерви.

11:23

Зеленски предупреди, че Русия унищожава Донбас и поиска още оръжия

Русия съсредоточава цялата си мощ в Донбас (Донецка и Луганска област в Източна Украйна) и иска да унищожи всичко там. За това предупреди в новото си обръщение президентът Володимир Зеленски. Той заяви, че убитите украинци за трите месеца на започнатата от Русия война, наброяват десетки хиляди, без да уточни дали става дума за военни и цивилни, както и точният им брой.

Според ООН цивилните жертви приближават 4000 души, но винаги се уточнява, че това са само потвърдените смъртни случаи, а реалният брой вероятно е много по-голям.

Президентът реагира и на обявена от Русия "пауза" в бойните действия за евакуация на цивилни, като свърза решението с неуспеха в бързото постигане на целите.

По думите му Русия хвърля всички възможни ресурси в четири града в Донбас: Лимап, Попасна, Северодонецк и Славянск. Особено важен е Северодонецк заедно със съседния Лисичанск, които Русия се опитва да обгради от три посоки, както заяви и управителят на Луганска област Серхий Гайдай.

Според него близо 15 хил. души не са успели да се евакуират от Северодонецк. В свое видеообръщение в "Телеграм" той повтори предупреждението си от миналата седмица: "Просто изличават Северодонецк от лицето на земята".

Зеленски поиска още оръжия от Запада, за да задържат Украйна в битката, включително реактивни системи за залпов огън и танкове. Президентът каза, че украинската армия отблъсква атаките, но "ще бъде нужно време и много повече усилия от нашия народ, за да преодолеем тяхното предимство в количеството на оборудването и оръжията".

10:41

Сорос: Светът може да не оцелее заради войната на Путин

Милиардерът Джордж Сорос предупреди, че войната на Русия в Украйна е разтърсила Европа и може да се окаже началото на нова световна война.

"Други въпроси, които засягат цялото човечество - борбата с пандемиите и климатичните промени, предотвратяването на ядрена война, поддържането на световните институции - трябва да бъдат оставени на заден план" за сметка на този конфликт, заяви Сорос по време на Световния икономически форум в Давос. "Затова казвам, че нашата цивилизация може да не оцелее", съобщава Bloomberg.

Сорос съсредоточи речта си върху възхода на "репресивните режими" на руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Цзинпин, като определи двете държави като "най-голямата заплаха за отвореното общество".

Двамата лидери са допуснали "умопомрачителни грешки", каза още милиардерът филантроп. "Путин очакваше да бъде посрещнат в Украйна като освободител, Си Цзинпин се придържа към политиката за нулев COVID, която не може да бъде поддържана", допълни той.

24 май

21:56

Полша е дала "много голям брой" танкове на Украйна

Полската армия е предоставила на украинската "много голям брой" танкове, обяви полският президент Анджей Дуда по време на Световния икономически форум в Давос. Конкретна цифра не се споменава, но според него количеството на предоставената бойна техника е толкова голямо, че е намалило отбранителните способности на Полша в момента. Според източници на WSJ вероятно става дума за не по-малко от 240 танка. "Ние разчитаме на подкрепата на общността, която е изградена от НАТО, разчитаме на подкрепата на САЩ и Германия", допълва Дуда. Не се обявяват и подробности за типа на предоставените танкове, но предположението е, че става дума за модификации на съветските Т-72. Още през април полският премиер Матеуш Моравиецки приза, че страната му е започнала да изпраща танкове в Украйна.

Президентът Дуда уточни, че в момента Полша използва много германски танкове Leopard 2. "Ако бъдем подкрепени от нашите германски съюзници с партида танкове, които да заменят онези, които дадохме на Украйна, ще бъдем много благодарни. Имахме такова обещание, но чуваме, че германците нямат желание да го изпълнят, това е голямо разочарование за нас", допълва полският държавен глава. По неофициална информация Полша е поискала най-новата модификация на Leopard 2, с която дори германската армия не разполага в големи количества, и това е вкарало преговорите в остра фаза. Германците са предложили по-стара версия на бронираните машини, които в последствие да бъдат модернизирали, но Полша е останала недоволна от офертата.

За сметка на това властта във Варшава получи подкрепа от Великобритания, която се ангажира да изпрати свои танкове Challenger 2, докато полската армия попълни своите празнини след трансфера за Украйна. Също така Полша има договор със САЩ за 250 танка Abrams, които обаче трябва да бъдат доставени чак през 2025-26 г. За сметка на това по неофициална информация Вашингтон може да предостави употребявана бронирана техника по линия на новоприетия американски закон за ленд-лийза.

20:35

Унгария въвежда извънредно положение заради инвазията

Унгарското правителство ще получи извънредни правомощия, за да може да реагира по-бързо на предизвикателствата, създадени от войната в съседна Украйна. Това обяви премиерът на страната Виктор Орбан в свое видеообръщение, публикувано във Facebook. Въвеждането на извънредно положение ще позволи на унгарския министър-председател да въвежда широк спектър от мерки само с декрет, без да има гласуване в парламента.

"Светът е на ръба на икономическа криза", обявява той, потвърждавайки отново, че Унгария не трябва да се замесва във войната и че той щял "да защити финансовата сигурност на семействата". Орбан, който спечели четвърти поредни избори на 3 април, е получавал извънредни правомощия и в миналото - по време на т.нар. миграционна криза и по-късно по време на пандемията от Covid-19. Унгарския премиер обяви, че първите решения във връзка с украинската криза ще бъдат обявени още в сряда.

Орбан също така е изпратил писмо до Европейския съвет, в което иска на следващото заседание да не се разглеждат санкциите на ЕС срещу Русия, включително предложенията за петролно ембарго. В документа, с който агенция Reuters се е запознала, унгарският премиер твърди, че е малко вероятно да бъде договорено решение на спорните въпроси.

16:10

Лондон няма да изпраща бойни кораби да ескортират украинското зърно

Великобритания не планира да изпраща бойни кораби от Кралските военноморски сили в Черно море, за да охраняват украинския износ на зърнени продукти от блокирания пристанищен град Одеса, обяви говорител на правителството. Идеята за изграждане на "защитен морски коридор" е лансирана от външния министър на Литва Габриелиус Ландсбергис след разговор с британската си колежка Лиз Тръс, съобщи The Times. Операцията трябвало да бъде организирана не от НАТО, а от флотилия на международна "коалиция на желаещите", която да осигурява безопасно преминаване на украинските търговски плавателни съдове, които да изнасят милионите тонове залежаващи зърнени култури към държавите от Третия свят, които в момента са заплашени от масов глад в резултат на руската инвазия в Украйна.

"Отвратителната блокада, наложена от Путин на Одеса, пречи храната да стигне до хората, които се нуждаят от нея. Ще продължим да работим интензивно с международни партньори за намиране на начини за възобновяване на износа на зърно от Украйна. В момента обаче няма планове за разполагане на военни кораби на Обединеното кралство в Черно море", гласи официалният коментар на британското правителство.

Коментирайки темата с износа на украинското зърно по време на Световния икономически форум в Давос полският президент Анджей Дуда обяви, че войната вероятно ще доведе до недостиг на хранителни продукти в Северна Африка, което ще провокира масова миграция към Европа. "Ако се окаже, че стигне до глад в Северна Африка, и Испания, и цяла Южна Европа ще имат огромен проблем с миграцията", обяви той. И обобщи: "Днес трябва да се съсредоточим върху това Украйна може да изнася своето зърно." "Ако не отворим тези пристанища, говорим вече за обявяване на война срещу глобалната продоволствена сигурност ще видим на адска буря на земята", предупреждава и Дейвид Бийзли от Световната програма по прехраната на ООН.

13:15

Полша ще продължи да укрепва отбраната сиДържавното ръководство на Полша обяви нови планове за инвестиции в своите въоръжени сили и конкретно в противовъздушна отбрана (ПВО). В контекста на руската инвазия в Украйна армията на страната планира да купи още шест зенитно-ракетни системи от последно поколение Patriot, с които да защитава своето небе от вражески крилати ракети и бойни самолети. "Подписах писмо за обвързваща оферта за придобиване на шест батареи Patriot с радари, системи за изстрелване и запас от ракети", обяви секретарят по отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя Twitter-акаунт.

През последните седмици също така Варшава обяви, че ще увеличи своите разходи за отбрана до 3% от БВП, че ще удвои числеността на армията си и че ще въведе нов "хибриден" вариант на полупрофесионална военна служба. В момента Полша вече разполага с две батареи Patriot, така че няма да има проблем с бързата адаптация към изцяло натовска противовъздушна отбрана. В момента страната масирано изпраща на Украйна по-голямата част от запасите си от бойна техника от времето на Варшавския договор, като планира да попълни празнините със западно въоръжение.

12:58

Швеция и Финландия изпращат делегации в Турция заради НАТО

Дипломатически делегации на високо равнище от Швеция и Финландия се очаква да пристигнат днес в турската столица Анкара, за да проведат разговори във външното министерство на страната по въпроса с евентуалното присъединяване на двете балтийски държави към НАТО.

Посещението идва, след като турският президент определи двете страни като "гостилници на терористи" заради големите кюрдски диаспори на тяхна територия и заради отказа им да депортират заподозрени за участие в паравоенни групировки, които Турция приема за терористични организации. Преди дни Ердоган директно обяви, че шведските и финландските дипломати не трябва да си губят времето и да идват до Анкара, за да го убеждават. Без гласа на Турция двете страни няма как да се присъединят към НАТО въпреки подкрепата на всички останали в алианса, тъй като всички решения се взимат с консенсус.

Днес също така испанският премиер Педро Санчес потвърди, че Швеция и Финландия ще вземат участие в срещата на върха на съюзниците, която ще се проведе в Мадрид в края на юни. Очакванията са, че двете страни ще получат покана за присъединяване на въпросния форум, след което ще започне да тече процедурата по ратификация на договора в парламентите на 30-те настоящи държави-членки.

23 май

23:15

САЩ обмислят дали да пратят спецчасти да пазят посолството в Киев

Администрацията на американския президент Байдън е първоначалния етап на дискусиите по въпроса дали да изпрати специални части да охраняват посолството на САЩ в Киев, което отново отвори врати. Според CNN въпросът още не е представен на щатския държавен глава, който трябва да вземе окончателното решение. Според The Wall Street Journal ръководството на американската армия и Държавния департамент в момента претеглят рисковете дали да изпратят военнослужещи в дипломатическата мисия.

В момента американското посолство в Украйна е с малоброен персонал, който се пази от служители по сигурността на Държавния департамент. По принцип обаче щатските посолства се охраняват от морски пехотинци, но според някои оценки на военните те може да не са най-подходящо за несигурната и непредвидима ситуация в Украйна в момента, твърди източник на CNN. Според разузнавателната оценка на САЩ Русия едва ли открито би атакувала дипломатическата мисия, но има притеснения, че тя може да го направи по случайност и ситуацията драматично може да ескалира.

20:20

Украйна издаде нова заповед за арест на бившия президент Янукович по дело за измяна

Украински съд разпореди задържане под стража на бившия президент на страната Виктор Янукович по задочно дело за държавна измяна. Обвинението срещу него е, че през 2010 г. е подписал удължаване на споразумение с Русия, което дава под наем военни съоръжения в Крим за нуждите на руския Черноморски флот. Договорът, известен като пакта от Харков, позволява на руската армия да продължи да използва пристанището в Севастопол. Според украинската прокуратура по този начин Янукович е позволил на Русия да концентрира в Крим голям брой свои военнослужещи, които през 2014 г. са използвани за анексирането на полуострова.

Бившият украински президент, който през 2014 г. избяга в Москва след масови протести и до момента се укрива там, вече има влязла в сила 13-годишна задочна присъда за държавна измяна. Причината за нея е, че на 1 март 2014 г. Янукович изпраща писмо до руския президент Путин, в което го призовава да изпрати армия и полиция, за да възстанови реда в Украйна.

20:10

20-тина държави обещават още военна помощ за Киев

Около 20 страни са се ангажирали да предоставят на Украйна нови пратки с отбранителна екипировка, обяви днес военният министър на САЩ Лойд Остин след виртуална среща с представители на тези държави. Според него в групата влизат Италия, Дания, Гърция, Норвегия и Полша, като Дания е обещала да изпрати противокорабни ракетни установки Harpoon и боеприпаси за тях за защита на украинското крайбрежие, уточнява ръководителят на Пентагона. "Днешната среща беше много успешна. Много страни ще дарят критично важни боеприпаси за артилерията, системи за брегова охрана, танкове и други бронирани превозни средства", обобщава Остин.

18:20

Кремъл обвини Украйна в бомбен тероризъм

Кремъл обвини днес, че "украинските националисти" са извършили "терористична атака" срещу цивилен администратор, назначен от руските окупационни сили в южна Украйна. Става дума за Андрей Шевчук, който е бил определен за "кмет" след завземането на град Енергодар в Запорожка област. Там живеят основно украинските техници, доскоро обслужвали АЕЦ "Запорожия" - най-голямата ядрена централа в Европа.

В неделя Шевчук и неговите двама бодигардове са били тежко ранени при бомбен атентат, извършен от украинската съпротива, докато са влизали в сграда. "Украинските националистически елементи използват подобни методи", обяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според началника на местната полиция Алексей Селиванов, който също сътрудничи с окупационните сили, Шевчук и охраната му имат множество рани и изгаряния, но животът им е вън от опасност. Смята се, че взривното устройство е било поставено в електрическо табло.

Районите на Запорожието и Херсон, които са окупирани от руските сили по южното направление, от седмици насам са обект на партизански атаки. Твърди се, че украинската съпротива е най-активна в и около Мелитопол, както и в самия град Херсон. Преди дни пък в Мелитопол партизаните извършиха акция срещу руска влакова композиция. Първоначалната информация беше, че са взривени вагони с хора и боеприпаси, но в последствие беше изяснено, че са унищожени само железопътните релси.

13:58

Давос: Зеленски настоява за пълно спиране на търговията с Русия

Украйна се нуждае от финансиране не по-малко от 5 млрд. долара месечно, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение си към Световния икономически форум в Давос, съобщава Reuters. Той настоя за пълно спиране на търговските отношения с Русия, цялостно изтегляне на чуждестранния бизнес от страната и отново поиска максимални санкции, включително и налагане на петролно ембарго.

Военният конфликт в Украйна е в центъра на най-големия икономически форум, който събира държавни лидери от целия свят в швейцарския курорт. Мотото на срещата тази година е "Историята в повратна точка: Правителствени политики и бизнес стратегии".

13:45

Руски танкист получи доживотна присъда в Украйна

Руският военнослужещ Вадим Шишимарин получи доживотна присъда в Украйна за убийството на невъоръжен цивилен. Това е първата присъда за военни престъпления, издадена след началото на руската инвазия. 21 -годишният танкист призна своята вина, че на 28 февруари е застрелял 62-годишния велосипедист Олександр Шелипов в село Чупахивка в североизточната част на страната. Магистратите обаче не се смилиха над младия руски войник, въпреки че той призна своята вина, поиска прошка от вдовицата на жертвата и обяви, че е изпълнил заповеди на висшестоящи от страх.

Това е първата присъда, издадена в украинската столица Киев, с която властта в страната иска да покаже на света, че руската армия избива цивилни, без да се съобразява със законите на войната. По повод решението на магистратите говорителят на Кремъл Дмитри Песков обяви, че Русия е "загрижена" за съдбата на Шишимарин, но добавя, че Москва "няма капацитет да защитава лично своите интереси". По време на делото руският военнослужещ беше защитаван от украински адвокат, тъй като Русия не изпрати свой представител под каквато и да е форма. Защитникът на Шишимарин обяви, че ще обжалва доживотната присъда, тъй като войникът е изпълнявал чужди заповеди.

11:03

Украйна и Полша ще правят общ митнически контрол

Украйна и Полша се договориха да извършват съвместен митнически контрол и да работят за създаването на обща железопътна компания с цел улесняване на движението на хора и увеличаване на украинския експортен потенциал, съобщава Reuters. "Полско-украинската граница трябва да обединява, а не да разделя", каза полският президент Анджей Дуда във вчерашното си слово пред депутатите от украинския парламент, с което стана първият от началото на руската инвазия на 24 февруари чуждестранен лидер, произнесъл присъствено реч във Върховната рада.

Зеленски определи съвместния митнически контрол като "революционен" ход.

"Това значително ще ускори митническите процедури", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение след посещението на Дуда. По думите на украинския президент тази стъпка е и "начало на интеграцията на Украйна в общото митническо пространство на Евросъюза. Тоест действително исторически процес".

Повечето украински бежанци, бягащи от войната, влязоха в ЕС през граничните пунктове с Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Полша предостави на над 3 млн. украинци правото да живеят и работят на нейна територия и да се ползват от социалната ѝ система, отбелязва агенцията.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков каза, че двете съседки работят по облекчаване на превоза на стоки от Украйна към ЕС и по създаването на съвместна железопътна компания за повишаване на експортния потенциал на украинската икономика. Опростяването на митническия контрол по полско-украинската граница със сигурност ще бъде голяма стъпка в тази посока, особено при положение, че руската военноморска блокада край Одеса практически е блокирала износа на земеделска продукция и стоки с кораби.

10:50

Чака се първата присъда за руски военни престъпления в Украйна

Украинският съд трябва да издаде днес първата присъда срещу руски военнослужещ, обвинен за извършване на военни престъпления след началото на инвазията в страната. Подсъдим е 21-годишният танкист Вадим Шишимарин, който призна своята вина, че е застрелял невъоръжен цивилен в първите дни на руското нахлуване. Жертвата е 62-годишен велосипедист, който е бил убит в района на селището Чупахивка. Според прокуратурата той е бил застрелян от Шишимарин с автомат "Калашников", след като руският войник е получил заповед за това. Държавното обвинение на Украйна пледира руския войник да получи доживотна присъда.

Според украинските власти руската армия е извършила не по-малко от 10 хил. военни престъпления след началото на инвазията. Москва отрича нейните сили да извършват престъпления и целенасочено да стрелят по цивилни, но международните разследващи екипи събират все повече доказателства за подобни случаи, които ще бъдат представени пред Международния наказателен съд в Хага.

10:09

Зеленски: Губим по 50-100 войника дневно в Донбас

Президентът на Украйна Володимир Зеленски за първи път хвърли светлина какви са приблизителните загуби на неговата армия след началото на втората фаза руската инвазия. Пред журналисти вчера той е обявил, че страната му губи между 50 и 100 военнослужещи всеки ден при защитата на "най-тежкото направление" в източната част на страната. На практика това означава, че Украйна признава да е загубила между 2300 и 4500 бойци през последния месец и половина, откакто Кремъл фокусира офанзивата си в Донбас. В днешния си разузнавателен брифинг пък британското министерство на отбраната пък обяви, че за три месеца в Украйна Москва е загубила повече войници, отколкото за девет години в Афганистан.

В момента украинските сили изключително тежки боеве в районите на градчетата Севернодонецк и Лисичанск, които руската армия от дни се опитва да обкръжи. Според губернатора на Луганска област Серхи Гайдай настъпващите бойни формирования прилагат тактиката на "изгорената земя" и обстрелват въпросните селища с артилерия от четири различни направления. Въпреки това обаче руснаците не са успели да пробият защитата на въпросните градове. Военните анализатори твърдят, че обсадата за Севернодонецк ще е следващата голяма битка във втората фаза от руската инвазия в Украйна.

Също така на тежък обстрел е подложен и черноморския пристанищен град Миколайв. Подозренията са, че руската армия от дни подготвя настъпление и по южния фронт, но за момента то реално не е започнало.

В днешната си сводка от фронта пък руското военно министерство обяви, че силите му са унищожили украинска артилерийска част, въоръжена с новите американски гаубици M777. Въпросните твърдения обаче не са потвърдени от друг независим източник.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  borodino avatar :-|
  borodino
  • - 5
  • + 2

  Полша била "дала" танкове на Украйна.
  Всъщност бившите соцстрани п р о д а д о х а на Украйна ръждясващото желязо от складовете си, което Киев им плаща с многомилиардните кредити, с които го обгрижват САЩ и ЕС.
  От онзиденшните 40 млрд долада, гласувани в Конгреса половината ще останат във ВПК на САЩ, други - "за друго" и едва 6 млрд ще отидат директно в Украйна (за да се върнат отново под формата на купуване на въоръжение), но тя ще трябва да плати всичките 40.
  Как? Ами единственият ресурс, което й е останал е зърното от реколта 2021 г. Затова Западът всячески се мъчи да го докопа. Та глад било в Африка... Досега глад там нямаше ли?
  Пусти западни смешници!

  Нередност?
 • 2
  nxy48610609 avatar :-?
  amidala
  • - 2
  • + 1

  Някой от донорите следи ли къде отивят милиардите, които изсипват в най-корумпираната страна в света?

  Нередност?
 • 3
  ss avatar :-P
  SS
  • - 1
  • + 1

  ...Според губернатора на Луганск Серхи Гайдай руските войски се опитват да изравнят Севернодонецк със земята...

  Ами Украинската армия може да не се крие сред жилищните сгради , а да излезе за бой в полето ! Те тогава жилищният сграден фонд биде непокътнат ...

  Нередност?
Нов коментар